Saksitut: Maakuntavaalien tärkeys ajaa ohi eduskuntavaalien

Suomessa on totuttu pitämään eduskuntavaaleja demokratian huipentumana. Niin ne ovatkin, kun mietitään lakien säätämistä. Tottahan eduskunta päättää asioista, jotka koskevat tavalla tai toisella kaikkia, mutta kovin läheisiä juttuja eduskunnassa on vähän, kun ajatellaan vaikkapa kiikoislaisia ihmisiä.

Siksi tulevan lokakuun 28. päivä on merkittävä, tai suorastaan suuresti merkittävä. Silloin pidetään historian ensimmäiset maakuntavaalit, joissa valitaan maakuntavaltuuston jäsenet muun muassa Pirkanmaalla. Valtuuston valta ja päätökset ovat huomattavasti läheisempiä kuin eduskunnan. Maakuntavaltuuston kontolla on käytännössä järjestää valtakunnan suurimman mullistuksen jalkautus. Siis sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus (sote-uudistus).

Maakuntavaltuusto ja tietenkin maakuntahallitus ohjaavat kaikkea sote-uudistuksen askelmerkkejä. Valtuusto linjaa esimerkiksi sitä, kuinka vuoden 2020 alussa ja sen jälkeen vaikkapa kiikoislaisille tarjotaan sote-palveluja. Eli maakunnan käsissä on se, montako terveysasemaa Sastamalassa toimii. Toki julkisen tuotannon lisäksi yksityisellä puolella on sanansa sanottavana. Yksityiset terveysalan yritykset voivat toki sijoittaa palveluja minne haluavat ja tuoda jopa markkinoille sen Sastamalassakin joskus puhutun sote-bussin.

Maakuntavaaleissa jokainen ehdokas on koko maakunnassa ehdolla, eli on pitkät listat. Siksi ehdokasasettelu on tärkeä asia, jotta Sastamalastakin saadaan valtuuston useita jäseniä eli viestin viejiä kaupunkilaisten tarpeista. Sastamalan kansanedustajilla on merkittävä rooli, koska heidät tunnetaan koko maakunnassa. Demareitten Ilmari Nurminen ja keskustan Pertti Hakanen ilmeisesti lähtevät ehdolle. Kokoomuksen Arto Satonen on jättäytymässä pois. Kamppailu valtuustopaikoista kehkeytyy kovaksi Tampereen ja sen ympäryskuntien kanssa.

Keitä Sastamalasta sitten ehdokkaaksi lähteekin, ovat he jälleen kerran hatunnoston arvoisia. Siksi vaaliuurnilla kannattaa numeroida paikallisia ehdokkaita ja varmistaa iso päättäjäjoukko maakuntavaltuustoon, joka päättää meitä lähellä olevista asioista.

  • Nimetön

    Kepulle nämä maakunnat ovat tämän vaalikauden ainut ja tärkein operaatio. Mutta missä Alkiolainen perintö? Maakuntavaltuustot on menneisyyden ”ulkojäitä”. Kepu pelkää koko operaation kaatumista ja siksi valtionvarainministeri Orpo (kok) saa huseerata budjettiriihessä ilman suitsia.

  • Nimetön

    Sote tarvitsee hallinnon. Mikä on 09:14 kirjoittaneen vaihtoehto maakuntahallinnolle, jossa ylin päättäjä on vaaleilla valittu valtuusto?

    • Nimetön

      Vaaleilla valitut valtuustot sitä valtaa nytkin käyttää, että ei mitään lisäarvoa sillä rintamalla. Nykymallissa se päätöksenteko on lähempänä äänestäjiä. Eikös Jan Vapaavuori ole melko selkeästi sanonut maakuntamallin järjettömyyden. Sillä rakennetaan neljäs hallintoporras lisää. Kestääkö veronmaksajien lompakko?

  • Nimetön

    No eihän tällä hetkellä kansalaisella ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa yhtään mihinkään sairaanhoitopiirin hallintoon ym.
    On vähän naurettavaa lainailla täällä Vapaavuorta jos ei ymmärrä mitä ja miksi Vapaavuori jotain sanoo,se ei ole vaihtoehto. Järkeä tarvitaan kritiikissäkin, ei riitä että arvostelee pitää tarjota vaihtoehto.

    • Nimetön

      Noo, koko sairaanhoitopiirin omaisuus siirretään yhdessä yössä maakunnalle. Eivätkä maksa niistä kunnille euroakaan. Niin, järkeä tarvitaan. Mikä se sinun vaihtoehto on suhteessa Vapaavuoren ja koko Helsingin valtuuston sote-tyrmäykselle?

  • Nimetön

    Kyllä tavalliselle pulliaiselle on tärkeintä päästä hoitoon ajoissa ja kohtuuhinnalla ja tämän nyt uusi maakuntahallinto mahdollistaa. Siellä päättävät asioista meidän valitsemat edustajat, pitää äänestää vaaleissa eikä itkeä maailman pahuutta. Tuntuu nyt olevan muotia kovasti kritisoida kaikkea, etenkin mitä hallitus tekee ymmärtämättä kokonaisuuksia.
    Erityisen huvittavia ovat nämä Vapaavuoren sympatiseeraamiset, täällä periferiassa. Onkohan Vapaavuori käynyt koskaan kehä III ulkopuolella, no oli se Tampereella pari viikkoa sitten.
    Ja voihan se tulla sitten presidenttinä käymään maakuntamatkalla Vammalassa.

    • Nimetön

      Vai ei saisi esittää kritiikkiä hallitusta kohtaan! Kovasti tälläkin palstalla ollaan haltioissaan maakuntahallinnon kaikkivoipaisuudesta. Totuus on kuitenkin se, että rahoituksen päättää valtionvarainministeri. Siellähän on hurjat suunnitelmat leikata sote-menoja. Käytännössä se tarkoitaa sitä, että terveyskeskuksia on entistä harvemmassa. Ja yksityiset perustavat sinne, jossa on riittävä väestöpohja.

      • Nimetön

        No kerro mikä on järjestelmä jossa on palveluita mutta ei ihmisiä, ei nykyinen ainakaan. Kenen luulet maksavan ne syrjäkylän täydelliset sote palvelut?
        Tottakai palvelut ovat siellä missä ihmisetkin, näinhän se menee työpaikkojenkin suhteen. Ihan vaan realiteetti on ,oli järjestelmä mikä hyvänsä että sinun pitää asua kasvukeskuksessa olitpa sitten eläkeläinen tai työssäkäyvä. Tottakai paksulla rahapussilla saat palveluita missä tahansa.
        Uusimmissa tutkimuksissa on laskettu riittäväksi taajama-alueen tai kaupugin kooksi noin 750 000 asukasta, näissä syntyy riittävästi vuorovaikutusta kehittää uutta bisnestä ja työpaikkoja.No suomessa ei näitä keskuksia montaa ole mutta kun kaikki on globaalia niin tämäkin pitää ottaa huomioon.
        Nämä sote-palvelutkin ovat aina suhteessa alueen väestömäärään, eihän Suodenniemellä ole mahdollista pitää yllä sama palvelutaso kuin Pirkkalassa.

  • Nimetön

    Kritiikkiä saa ja pitääkin esittää, mutta Vapaavuoren ainoa tehtävä on vallan turvaaminen Helsinkillä.
    Hän pelkää maakuntien Suomea, jossa työpaikat tällä hetkellä syntyvät.
    Satakunta,Varsinais-Suomi,Pirkanmaa ja Lappi esimerkkeinä maakuntien vetovoimasta.
    Vapaavuoden pääkaupunkiseudulla lisääntyvät nyt rotat ja luteet,mikäli tämän päivän uutisiin on uskomista.

    • Nimetön

      Aivan, jos kaupunkikanalat yleistyvät, voi sitä rottien määrää, minkä puoleesa vetävät !

      • Nimetön

        Ja tulee taas ne munavuoret kuten 70-luvulla, pitää hommata lisää mamuja syömään niitä.

    • Nimetön

      Rottien ja lutikoiden aalto pyyhkii yli pääkaupunkiseudun – ”jyrsijä alkoi syödä toisen häntää”.
      Tosiaan, näin kirjoittaa päivän HS klo 9:24.
      Kyllä olisi Vapaavuoren aika siirtyä johtamaan rottasotaa ja jättää maakunnat rauhaan.

  • Nimetön

    Helsingin kaupunki rahoittaa tällä hetkellä varmaankin isomman osan Lapin alueen sote-palveluista, Vapaavuori haluaisi pitää nämäkin rahat Helsingissä. Saa kannatusta ainakin Vammalassa.

  • Nimetön

    Tämä maakuntamalli aiheuttaa myös sen, että työterveyshuolto tulee tiensä päähän. Ei työnantajat halua sitä erikseen enää rahoittaa. Sote eli veronmaksajat kustantaa. Mikä tietysti ihan ymmärrettävä asia. Vai kulkeeko hallituksen Sote, ”maan korvessa”. Kuka on se ihana enkeli, joka vierellä käy?

    • Nimetön

      No onko asia mietitty loppuun saakka? Mutta niinhän se on, että kyllä katastrofi on edessä jos työterveyshuolto uhrataan Soten takia.

  • Nimetön

    No eihän se ole enää mahdollista uudessa sotessa, en olisi kovin huolissani tästäkään. Kyllä työterveyshuolto on nykyisin aika heikoilla, puhelinreseptit näkemättä potilasta ovat arkipäivää.

  • Nimetön

    Työterveydenhuoltoa ei uudessa Sotessa uhrata.
    Kyllä yrittäjät katsovat parhaan tavan järjestää työntekijöidensä terveydenhuolto.
    Monelle yritykselle nykyisinkään julkinen toimija ei ole pystynyt tarjoamaan tasokasta palvelua.

    • Nimetön

      No siitä mitään takuita ole, että työnantajat haluavat vielä erikseen maksaa työterveydestä. Ja eikös tämän maakuntamallin pitäisi purkaa jonot. Vai tyhjääkö mainostetaan?

  • Nimetön

    SDP:n puheenjohta Antti Rinne hoputtaa nyt Soten nopeaa toteuttamista.
    Kritiikkiä hän esittää tilaaja-tuottaja mallia kohtaan, jonka on valmis valtaan päästyään lopettamaan.
    Pirkanmaalla tämä tarkoittaa, että esim. tekonivelsairaala Cosa pitäisi nykyisessä yhtiömuodossaan palvelun tuottajana lopettaa.

  • Nimetön

    Myös vanhuspalvelut ovat suuressa roolissa maakuntavaaleissa. Nykyhallituksen kylmäkiskoinen asenne vanhuksia kohtaan on johtanut heitteillejättöön. Hoitajia on liian vähän ja kotona asuvat vanhukset entistä heikompia. Yhtälö on mahdoton työntekijöille. Nykyhallitus pitäisi haastaa käräjille.

    • Nimetön

      Mites he, joiden tehtävänä on ollut tulevaisuuden palvelujen ym arvionti väestöpyramidien perusteella, kuinka he eivät tätä käsitä eivätkä ota suunnitelun pohjaksi? Kyllä ois pitänyt huomata sodanjälkeisten ikäluokkien vanheneminen mm. Sama virhe tosin on ollut koulutettavien määrässä, kun ei lainkaan ole huomioitu esim. vuorotteluvapaita, kotihoidon tuella poissa työelämästä olevia…

  • Nimetön

    Nykyhallitus ei ole Vapaavuoren johtaman Helsingin tavoin jättänyt vanhuksia heitteille.
    Helsingissä laskettiin veroäyrin hintaa vuoden alussa, vanhukset ja lapset jäävät edelleen ilman asianmukaista hoitoa.
    Toimenpide oli arvovalinta Kokoomuksen Vapaavuorelta ja samaa toimintaa hän haluaa maakuntien Suomeen.

  • Nimetön

    Kepu ja kokoomus ovat ilmoittaneet, että siirryttäessä maakuntien hirmuhallintoon niin säästöjä pitää tulla kolme miljardia. Se on 3 000 miljoonaa. Se tietää kylmää kyytiä monelle nuorelle ja eläkeläisille. Lapsiperheistä puhumattakaan. Hirmuhallinto.

  • Nimetön

    Joo tavallinen pulliainen irrottaa joitakin lukuja joita sitten taivastellaan , ymmärtämättä kokonaisuutta. Kun sote aikanaan tulee 2020-luvulla niin tehokas toimintamalli tulee säästämään menoja ja kun budjetit kasvavat joka vuosi sadoilla miljoonilla niin ei kolme miljardia ole paljon tämän kokoluokan toiminnassa, tuskin riittääkään.
    Nuoret opiskelevat, käyvät töissä ja eläkeläiset nauttivat eläkkeistään ja saavat hyviä palveluita toimivissa maakunnissa. Ja ne säästöt voi kohdistaa suoraan passiivisiin työttömiin, täällä tarvitaan työntekijöitä eikä luusereita.

    • Nimetön

      Tämä kolme miljardia on tullut Orpon ja Sipilän suusta. Hirmuhallinnon uhreiksi valikoituu toki sinun mainitsemat ”tavalliset pulliaiset ”. Jos sinulle on 3 000 miljoonaa pikkuraha, niin voit hyvin valssata valtionvarainministerin kanssa orpopojan valssin.

      • Nimetön

        Onpas kiva luku, 3000 miljoonaa, olen kyllä nähnyt isompiakin lukuja. Kansalaisilla ymmärrys loppuu yleensä miljoonan kohdalla joten eikö olisi mukavampi keskustella vaikka maitolitran hinnasta,se on noin euron.

Kommentointi ei ole käytössä.