Saksitut: Mouhijärvelläkin osattiin rakentaa oma Metso-kirjasto

Mouhijärven keskusta on yhä Uotsola, vaikka kaupan keskus onkin Häijäässä. Uotsolaa kehitetään Häijään ohella kaavoituksellisin keinoin. Syksyllä 2015 puretun uudemman Uotsolan koulun, vanhan koulun, kirjaston ja Säästöpankin väliselle neliölle on tulossa asutusta, jos asuntojen ostoon kiinnostuneita ihmisiä löytyy. Luvassa on ainakin kerrostalo, jota eri yhdistykset ovat toivoneet. Haaveissa on saada kylälle ikäihmisille sopiva esteetön asuintalo.

Uotsolantien varsi on varsin monimuotoinen rakennuskannaltaan. Eri aikakausina kasvanut keskusta on muutaman sadan metrin mittainen. Siis alue, jossa esimerkiksi liiketalot sijaitsevat. Keskusta ei ole, eikä ole ollut, koskaan yhtenäinen, vaan juuri sellainen maaseutukunnan keskusta, joita Suomessa on ollut paljon. Tuleva mahdollinen muutos vaikuttaa jälleen keskustan ilmeeseen. Nykyisin arkkitehdit ovat melkoisia taikureita, joten toivotaan silmille passaavaa kokonaisuutta. Hienoa olisi, jos kerrostalo syntyisi puusta. Silloin se sopii miljööseen mainiosti.

Tuota puurakentamista tukee tietenkin suojeltu vanha kansakoulu. Nykyaikaisempaa puurakentamista edustaa kirjasto, joka valmistui 2007. Se on hieno kirjasto. Mouhijärvelläkin osattiin rakentaa siis oma Metso, jota Tampereella on ihasteltu vuosikymmeniä. Mouhijärven kirjaston lasinen julkisivu on tulevan asuinalueen suuntaan. Näkymä kirjastosta jää kävijöiden mieliin. Siksi arkkitehdit saavat aikanaan panna parastaan.

Jonkin verran kannetaan kylällä huolta siitä, että Uotsolantien varrelta katoaa kaikki vanha. Huoli liittyy Säästöpankin taloon, jota uudessa kaavassa ei ole suojeltu. Sitä toivoivat eri viranomaiset, mutta eivät antaneet vakavia määräyksiä. Toiveita on hyvä esittää, mutta kyllä omistajallakin saa mielipide olla. Jos omistaja katsoo, että ei ole taloudellisesti järkevää remontoida rakennusta, niin sekin on vankka mielipide. Jos pakotetaan suojeluun, on jonkun jotakin siitä korvattava.

4 vastausta artikkeliin “Saksitut: Mouhijärvelläkin osattiin rakentaa oma Metso-kirjasto”

  1. Nimetön

    Mikä säästöpankin talo?? Ei uotsolassa ole säästöpankkia.

  2. Nimetön

    Olisi hienoa jos ihmiset käyttäisivät ihan kaikkia lähipalveluita mitä vaan kylillä tarjolla on. Se olisi helppo keino vähentää kulutusta ja kuluja joita väkisinkin tulee kun syrjässä asuu, suositaan oman paikkakunnan ja kylän tuotteita, ihan kaikessa.