Ennätysmäärä näytteilleasettajia Vanhan kirjallisuuden päivillä

Kirjapäivätunnelmaa kesältä 2016.

Kirjanystävät kokoontuvat Sastamalaan tulevana kesänä jo 34. kerran.

29. – 30. kesäkuuta pidettävien Vanhan kirjallisuuden päivien teema on Naisen paikka. Torstaina 28.6. ennakko-ohjelmassa Suomalaisen kirjan museo Pukstaavissa nähdään runodialogi Jokapäiväinen ihme. Kotiäitien ja uraäitien nokkapokka taittuu räppi-battleksi. Suomen Tietokirjailijat ry:n ohjelmassa Sylvään koululla esitellään 10 kirjaa Alvar Aallosta, Mannerheimista ja Sibeliuksesta.

Perjantain avajaisissa otsikolla Naisen paikka, miehen tie puhuu kirjailija Pirkko Saisio. Avajaiset päättää toimittaja Anna-Stina Nykänen otsikolla Nämä naisidolit lyövät nykynaisen ällikällä. Naisen paikkaa käsitellään mm. kirjallisuushistoriassa, sisällissodassa ja kirjan kansissa. Kirjallisuushistoriasta keskustelevat FT, kirjailija Markku Eskelinen ja kriitikko Mervi Kantokorpi. Sisällissodan tapahtumia valottavat FT Tuomas Hoppu ja kirjailija Anneli Kanto toimittaja Maarit Tastulan haastattelemina. Kirjan kansien historiasta kertoo tietokirjailija Ville Hänninen.

Huutokaupassa on tarjolla WSOY:n loistopainoksia, kuten Agricolan teosten faksimile-painoksia, numeroituja painoksi muun muassa Aleksis Kiven, Juhani Ahon ja Väinö Linnan teoksista. Perjantai päättyy nostalgisesti Tämän runon haluaisin kuulla -tilaisuuteen, missä esitetään yleisön toivomia runoja.

Ensimmäistä kertaa Kirjapäivien ohjelmassa on myös Sanataidetyöpaja Paikan merkitykset – osallistavaa sanataidetta. Lauantain Lasten omilla kirjapäivillä kirjailija Katri Tapola johdattelee yleisön Topeliuksen satujen maailmaan. Musiikkia tarjoilee lastenmusiikkiyhtye Sähköankerias.

Piispa emerita Irja Askolaa haastattelee toimittaja Päivi Istala lauantain iltapäivässä otsikolla Nainen paikallaan – vai liikkeessä? Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen paljastaa elämänsä keittokirjat.

Näytteilleasettajia on tänä vuonna tulossa ennätysmäärä, lähes 100 kirjakauppiasta tai muuta kirja-alan toimijaa.

Vanhan kirjallisuuden päivät on Suomen vanhan kirjallisuuden päivät ry:n vuosittain, juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna järjestämä, valtakunnallisesti merkittävä kirjatapahtuma, joka kerää Sastamalaan noin 15 000 kävijää.

11 vastausta artikkeliin “Ennätysmäärä näytteilleasettajia Vanhan kirjallisuuden päivillä”

 1. Nimetön

  Nyt sitten naisen ( lue järjen) ääni: Vähintään 3 euron pääsymaksu/aikuinen tapahtumaan. Onhan nyt naurettavaa, että edelleen ilmaiseksi pääsee käyttämään niinkin kuuluisaa koulua kuin Sylvää.

  • Nimetön

   Näytteilleasettajat/myyjät maksaa viulut. Hienoa, että ilmaista virkistystä on tarjolla tänä leikkausten aikana.

  • Nimetön

   Samalla logiikalla Torikeskukseen pitäisi olla pääsymaksu, kun menet ostoksille hakemaan makkaraa ja piimää. WKP on myyntitapahtuma, johon mennään ostamaan hyödykkeitä.

 2. Nimetön

  Kirjanmyyjät ja esittelijät maksavat pääsymaksun. Jos sitä alettaisiin periä yleisöltä se vaatisi suuret systeemit aitaamisineen, järkkäreineen ynnä muineen. Pääsyliputtomuus on ihan paras houkutin monelle jotka tulevat perheineen vuosi toisensa jälkeen Sylväälle. Tyrvääläiset ja muut sastamalalaiset niinkään eivät päivillä pruukaa käydä.

 3. Nimetön

  Muutaman vuoden päästä ehkä joudutaan perimään pääsymaksua, jos kirjanmyyjät eivät enää tule suurin joukoin paikalle. Nyt jo myynti on aika vähäistä ja vuosi vuodelta vähenee. Osallistumismaksuja jos on laskettava niin kenties pääsymaksut ovat ainoa rahoituskeino. Talkooväki jaksaa vuodesta toiseen, mutta väkisin he vanhenevat myös. Osallistujamäärä voi vähentyä, kenties vain tosiharrastajat tulevat kuulemaan huippuesiintyjiä. Kuten oopperassa.

 4. Nimetön

  Eikös kuitenkin kaupungin laskuun ole vietetty jatkoja jossain, vai muistanko väärin? Tuntuisi myös, että esim. kolmen lippuluukun kautta ohjaaminen ja rannekkeet eivät olisi mikään ylivoimainen toteutettava. Joka urheilukisoissa se pystytään tekemään.
  Käyn itsekin päivillä ja esim. 5e ei tuntuisi mahdottomalta hinnalta verrattuna muihin tapahtumiin.

 5. Nimetön

  Sylvään juhlasalin tapahtumat voisivat olla maksullisia, onhan siellä hyviä ja nimekkäitä esiintyjiä. Kirjatelttaan ja muulle myyntialueelle en kyllä maksaisi euroakaa. Miksi maksaisin siitä, että ostan käytettyjä kirjoja?

 6. Nimetön

  Nyt olisi käyttöä aktiivimallin työlle! Jos vanhat vapaaehtoiset väsyvät, uutta tilalle! Tosin saisivat saada korvauksenkin. Riittäisi sitten jatkossakin vapaaehtoisia.

 7. Nimetön

  19:53 Eipä taida tuollainen talkootyö kelvata TE-tädille (pahimmassa tapauksessa karenssi iskee jos talkookahvit sattuu juomaan). Pitää olla ohjattua toimintaa joka työllistää myös TE-tädin ja työteekin.