Terveyttä ja turvallisuutta Keikyän messuilla

Jari Lahti näyttää, kuinka pienen palon sammutus onnistuu. Pekka Lumme valvoo tilannetta.

Keikyä-talo Äetsän Pehulassa lauantaina 14. huhtikuuta. Pihamaalla saa aurinkokylvyn ohessa makkaraa, soppaa ja tärkeää tietoa paloturvallisuudesta. Meneillään on Keikyän Perikunnan junailema Terveys & Turvallisuus -messupäivä.

Keikyän VPK on vahvasti esillä kahdella autolla ja useammalla miehellä. Näytöksinä tarjoillaan pienen palon sammutusta sammuttimilla. Ihmiset voivat myös itse kokeilla taitojaan.

”Sammutin on tehokas palonalun taltuttamisessa. Sammutinta on helppo käyttää, ja sellainen on hyvä olla kotona, vähintään kuuden kilon sammutin”, opastaa vanhempi sammutusmies Jari Lahti.

Etenkin kotiolojen tulipalojen ehkäisy on suurelta osin omissa käsissä. Kaverina oleva vanhempi sammutusmies Pekka Lumme tähdentää, että valvomattomat kynttilät ovat paloriski.

”Turhan usein kynttilöitä jätetään valvomatta ja liian lähelle verhoja. Myös ruoanlaitossa sattuu vahinkoja, kun unohdetaan hella päälle”, kertoo Pekka.

Leila Virtanen (oik.) kertoo, että Sastamalan seudun keliakiayhdistyksessä on noin 300 jäsentä. Yhdistys toimii myös Huittisissa ja Punkalaitumella. Paula Vahamäki oli osastolla myös jakamassa tietoa.

Messujen toisena teemana on terveys. Siitä tarjoillaan tietoa monien näytteilleasettajien voimin.

Sastamalan seudun keliakiayhdistyksen pisteessä annetaan opastusta tuon perinnöllisen sairauden hoidosta.

”Keliakian yleisimmät oireet ovat ripulointi ja löysä uloste. Ihokeliakiassa tulee iholle nyppyjä. Noin kaksi ihmistä sadasta sairastuu tautiin”, kertoo yhdistyksen hallituksen jäsen Leila Virtanen.

Keliakiassa viljojen sisältämä valkuaisaine gluteeni vahingoittaa ohutsuolen limakalvojen nukkaa.

”Ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Eli on mahdollisimman tiukasti pidettävä kiinni siitä, että ei syö vehnää, ruista tai ohraa sisältäviä ruokia.”

”Tämä on hienoa hommaa. Hypyt ovat hankalia, mutta ehkä kaikkein vaikeinta on saada lauta pyörimään etupyöränsä varassa”, selvittää Mikko Koivuniemi.

Makkaran tuoksuisella Keikyä-talon katetulla ulkopihalla viisi nuorta miestä viettää lauantaipää temppupotkulaudoilla taiteillen. Menossa ovat hyppyharjoitukset betonikaiteelle.

”Tämä on hienoa hommaa. Hypyt ovat hankalia, mutta ehkä kaikkein vaikeinta on saada lauta pyörimään etupyöränsä varassa. Sekin onnistuu, ainakin joskus, koska ohjaustanko on pyörivä”, selvittää Mikko Koivuniemi.

Pojat eivät osallistu messuille sen paremmin yleisönä kuin esiintyjinäkään. Silti messuvieraat kiinnittävät huomiota poikien harrastukseen, joka on kesäisin melkein jokapäiväistä.

”Paljon ollaan täällä, jos ei olla sitten kalassa”, huikkaa yksi pojista.

Pehulassa ei ole muuta harjoittelupaikkaa kuin Keikyä-talon piha.

”Vammalassa on hyvä paikka, mutta sinne ei aina pääse”, toteaa Mikko.