Ideakilpailusta uusia näkökulmia Vammalan torin suunnitteluun

Ideakilpailun lopullisena tavoitteena on ydinkeskusta-alueen uusi asemakaava. Arkistokuva.

Sastamalan kaupunki järjestää yhdessä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa yleisen suppean ideakilpailun Sastamalan ydinkeskustaa eli torialuetta ja sen ympäristöä koskien. Ideakilpailun tavoitteena on saada toteuttamiskelpoisia ja realistisia vaihtoehtoja alueen kehittämisestä päätöksenteon pohjaksi. Lopullisena tavoitteena on ydinkeskusta-alueen uusi asemakaava.

”Asemakaavamuutosprosessiin kuuluvat muun muassa erilaisten vaihtoehtojen ja niiden vaikutusten arviointi, mielipiteiden kuuleminen ja virallinen hyväksymiskäsittely”, kertoo maankäyttöpäällikkö Merja-Liisa Hannuksela.

Kilpailun tuloksia arvioidaan muun muassa keskustan elinvoimaisuuden parantamisen, paikoitusalueiden ja muun liikenteen toimivuuden sekä rantavyöhykkeen käytön näkökulmista.

Nyt vireillä ollut torisuunnitelma on saanut osakseen paljon kritiikkiä ja ideakilpailulla kaupunki haluaa viheltää nykyisen tilanteen poikki.

”Sastamalalla on hieno keskusta, emmekä halua pilata sitä huonolla kompromissilla”, sanoo kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

”Keskustaa halutaan katsoa laajemmin, ei vain torialueena ja siksi myös ideakilpailu koskee laajempaa aluetta. Haluamme, että jo sinänsä hyvin rakentunut taajama nousisi uudelle tasolle, ja että keskusta saisi lisää sykettä.”

SAFAn kanssa toteutettu kilpailu tuo suunnitteluun ulkopuolista näkökulmaa ja sillä olisi kaupungille myös markkinoinnillista arvoa. Kilpailu julistettaisiin auki syksyllä 2018 ja se ratkeaa alkuvuodesta 2019.

Asia on ollut esillä kaupunginhallituksessa suunnitteluasiana ja siitä päätetään maanantaina 23.4.

7 vastausta artikkeliin “Ideakilpailusta uusia näkökulmia Vammalan torin suunnitteluun”

 1. Nimetön

  No vihdoin järkevä päätös, ammattilaisten hommaa nämä suunnittelutyöt

 2. Torikauppaa myös

  Kunhan ei sitten iskisi se kauhea nuukuus. Vammalassa on tapana kaikista suunnitelmista valita sellainen kuin kunnan rantasaunaakin tehdessä. Halvempi toimii joten kuten, mutta ei ole kumminkaan ihan hyvä vain sinne päin. Kerralla kunnollisen tekeminen ei saa olla rahasta kiinni. Erikoisuuksia ja ylellisyyksiä ei pidä hyväksyä.

 3. Nimetön

  Kyllä se kuulostaa yliampuvalta tuo SAFA…Sieltä ei ulkopuolinen näkökulma ”ilmaiseksi” irtoa. Vaikka rahaahan nyt kuuluu olevan. Näkisi vain. Jälkiviisaana ajattele, että jos olisi uimahalli ympäristöineen toteutunut vaikka 20v sitten, se olisi jo maksanut itsensä moneen kertaan.
  On tämä vaikea yhtälö. Toivoisi vireää kaupunkia, mutta riittäisikö tässä maakunnallisessa tilanteessa joku 7,5 -8, eli keskinkertainen.

 4. paska

  nin paljonko rahaa on tähän asti mennyt torin suunnitteluun ja jos ja kun hanketta mietitään uudestaan, onko nämä edellisen suunnittelun rahat pois taas uimahallista. paljon ois kirveellä töitä