Sastamala suosii puutaloja uusilla asuntoalueilla

Suomi on metsien maa, vaikka hakkuita on tehty ripeään tahtiin vuosikymmenten varrella. Joidenkin laskelmien mukaan metsämme kestävät karsintaa enemmän kuin nyt tehdään. Siksi puuta uusiutuvana luonnonvarana halutaan käyttää entistä enemmän. Ennen vanhaan etenkin omakotitalot rakennettiin valtaosin puusta. Tahti muuttui joskus viisikymmenluvun lopulla tiilitalojen suuntaan. Nykyisin on puu jälleen muodissa.

Sastamalan kaupunki on ainakin kahdella uudella asuntoalueella suositellut erityisesti puurakentamista, jopa kerrostalojen osalta. Näin ainakin siellä Tervakallion kupeella, vanhalla Uittoyhdistyksen alueella. Mainio ajatus, sillä puu on luonnonmukainen rakennusmateriaali, joka on myös varsin paloturvallinen nykytekniikan avulla. Puutalot ovat myös kauniita ja pitkäikäisiäkin, kunhan niitä muistetaan väliin hieman hoitaa.

Joo. Runsaat kaksi vuotta sitten silmiin osui Kiikan kirjaston julkisivu, joka oli silloin rupsahtamassa rauhassa. Maalia oli irronnut rutkasti ja alta paistoi harmaa puu, tai jotakin sellaista. Sitten jossakin vaiheessa Sastamalan kaupunki lähti ehostamaan rakennusta. Alaosia putsattiin ja maalattiin. Se oli hyvä alku.
Kaksi vuotta myöhemmin, siis nyt, julkisivu on edelleen kunnossa, joka ei silmiä hivele. Puutaloihin kannustavan kaupungin omissakin rakennuksissa on näemmä puuhaa. Jos Kiikan kirjastoa ei lähiaikoina pureta tai myydä, niin ehken pieni remontti on paikallaan. Se ei edelleenkään kustanna miljoonia.

Rahat voisi siirtää vaikkapa siltä Liekoveden rannan kävelypolulta, jota nyt havitellaan keskustan päiväkodin liepeiltä Santalahdenkadulle. Hieman outo pätkä, kun se lopultakaan ei johda oikein mihinkään. Kaupungin pääsee kyllä kiertämään lähes rantoja pitkin ilman tuotakin veteen rakennettavaa väylää, joka on tulollaan kerrostalojen etualalle.

7 vastausta artikkeliin “Sastamala suosii puutaloja uusilla asuntoalueilla”

 1. Nimetön

  Veli (-Matti) puhuu kalliita sanoja. Koko kolumnissa, mutta varsinkin viimeisessä kappaleessa. Pitääkö tämä kaupungin kaavailema kuvio viedä naurettavuudessaan televisioon asti, että tajutaan 210m:n rantapolun järjettömyys?!

 2. Nimetön

  Mahtaako toi rantapolun pätkä olla vaan nyt rakennettavan uuden kerrostalon takapihan polkupätkä? Tulee tehtyä samalla vaivalla kuin uuden talon pihakin. Muutenhan tossa ei ole mitään järkeä. Ensin vois panna pururadat kuntoon.

 3. Nimetön

  Hyvin Alueviesti häivytti ajankohtaisen keskustelunaiheen ”rantapolusta”!! Sen sijaan etusivulla keikkuu kuukausia vanhoja poliisi-ym. uutisia jostain Satakunnan perukoilta, joista on jo turhaa keskustella enää. Ne pois ja ajankohtaiset aiheet esille.

 4. Nimetön

  Mitä maksoi infra rakentamattomaan Kukkuriin? Ei taida auttaa edes asuntomessut…Mutta 210m rantapolkua pitää saada hinnalla millä hyvänsä, ettei vain loukkaisi itseään sädekehän sirpaleisiin.

  • Nimetön

   Jotkut näköjään vastustavat kaikkea uutta ja erilaista. Se taitaa olla luonteessa . . .

 5. Nimetön

  Selvästi esiin ne päättäjät, jotka haluaa käyttää veronmaksajien rahoja tuohon rantapätkään! Saksi on ajatteleva ja viisas toimittaja. Nostaa esiin asioita jotka tavalliselta veronmaksajalta jäisi huomaamatta!