Vappuparaati: ”Tapahtuman jatkuminen on kunnianosoitus isän työtä kohtaan”

Tuomareita kuljettaa tänä vappuna Niko Lehtisen veljen Mika Ireniuksen Mercedes Benz 180 vuosimallia 1959. Nikollakin on ollut näppinsä pelissä auton kunnostuksessa. ”Olen toiminut hitsaajana ja teknisenä neuvonantajana.”

Kun vanhojen ajoneuvojen vappuparaatin isä Martti ”Masa” Lehtinen viime heinäkuussa nukkui pois, sai hänen poikansa Niko Lehtinen vastata huolestuneisiin kysymyksiin. Järjestetäänhän paraateja vielä?

Helmikuussa kaupunki tiedotti, että 20 vuotta Vammalan keskustaa värittänyt tapahtuma saa jatkoa.

Niko on päätöksestä mielissään. ”Paraatien jatkuminen on kunnianosoitus isän työtä kohtaan. Toivottavasti tapahtumasta on ehtinyt muodostua sellainen perinne, joka jatkuu vielä vuosien ajan. Sitä isäkin olisi toivonut.”

Ensimmäisestä vappuparaatista tuolloin 7-vuotiaalla Nikolla ei juuri ole muistikuvia.

”Tapahtumaan osallistui seitsemän autoa, joista melkein kaikki olivat omia. Jo silloin tavoite oli virkistää Vammalan katukuvaa.”

Vuosi vuodelta tapahtuma kasvoi, ajoneuvojen määrä lisääntyi ja yleisö kiinnostui. Viime vuosina kaupungin keskustaan on kerääntynyt tuhatmäärin väkeä ihailemaan kiiltelevää kromia.

”Isä teki ihan järjettömän työn tapahtuman onnistumisen eteen. Vaikka hän viime vuonna ilmoittikin 20. vuotisparaatin jäävän hänen viimeisekseen, en tiedä olisiko hän oikeasti malttanut luopua järjestelyistä”, Niko pohtii.

Niko Lehtinen on yksi tämänvuotisen paraatin tuomareista. Kun puhelin soi, ei miehen tarvinnut kauaa miettiä.

”Lupasin oikeastaan saman tien. Olen viettänyt vaput yleensä jokkisradalla Asfalttikunkku -kisassa. Ensin piti varmistaa, etteivät tapahtumat mene päällekkäin, sillä tuomarina toimiminen on ainutkertainen asia.”

Lehtisen kanssa ajoneuvojen kauneutta ja komeutta arvioivat Päivi Pelttari ja Jari Tuomisto. Millaiset ajokit kiinnittävät Lehtisen huomion?

”60-70-luvun autot ovat lähellä sydäntäni. En ole mitenkään merkkiuskollinen, mutta saksalaiset ja NSU-merkkiset autot viehättävät. Arvostan myös kokonaisuutta; jos vuosikymmeniä vanhan auton kuskilla on päällään farkut ja huppari, kyllä se vähän kokonaisuutta latistaa.”

Lehtinen lupaa lähteä vapunpäivään ilman ennakkoasetelmia.

”En ole edes vilkaissut osallistujalistaa, joten kaikki ovat samalla viivalla”, hän naurahtaa.

Poimintoja

  • Mercedes Benz

    Nätti mersu kun korjaa vielä kuskin puolen ilmanotto aukon .

  • Rouva - 58

    Mää ihailin tuota komiaa miestä.
    Ei johtotähtikään hullummalta näytä.

  • äiti

    Hyvä pojat!
    Mun mersussa olis ilmanottoaukot kunnossa :-):-)
    Hauskaa Vappua kaikille !

Kommentointi ei ole käytössä.