Mouhijärveläisen Raimon savottareissu Ruotsiin tuotti 12 000 euron velan

Raimo Murtomäen Ruotsin keikka tuotti nivaskan asiakirjoja ja 12 000 euron laskun.

Mouhijärven Häijään perukoilla asuva Raimo Murtomäki oli alkutalvella 2005 Suodenniemellä töissä. Tiedossa oli lomautus kesään saakka. Töihin tottunut mies etsi uutta puuhaa. Sitä löytyi Ruotsista, Eksjön pikkukaupungin ympäristömetsistä. Eteläistä Ruotsia koetellut myrsky oli kaatanut valtavan määrä puita, jotka piti korjata pois.

”Kävin yrityksessä juttelemassa asiasta. Kaikki tuntui hyvältä. Palkaksi sovittiin 34 euroa tunnilta. Työsuhde oli määräaikainen 1. maaliskuuta – 16. toukokuuta 2002. Pistin moottorisahat auton perään ja lähdin töihin hyvän korvauksen perässä.”

Palkkapäivänä tuo 34 euroa oli melkoisesti kutistunut.

”Työnantaja oli ottanut päältä kulunsa. Minulle jäi 14 euroa tunnille palkkaa, josta sitten maksoin verot. Se ei päähäni mahtunut.”

Jossakin vaiheessa Raimo joutui työtapaturmaan, minkä seurauksena hänet oman näkemyksensä mukaan irtisanottiin.

Palkka ja irtisanominen karhesivat Raimoa. Hän haki 34 euron ja 14 euron erotusta lomakorvauksineen Palkkaturvasta. Vajaa 5 000 euroa ei maksettu, koska yritys ei ollut konkurssissa.

”Vein asian Porin käräjäoikeuteen. Palkkojen lisäksi vaadin laittomasta irtisanomisesta noin 120 000 euroa sekä kivusta ja särystä 150 000 euroa.”

Käräjäoikeudessa 2007 Raimo hävisi jutun 6 – 0. Samoin kävi Vaasan hovioikeudessa. Korkeimpaan oikeuteen ei annettu valituslupaa.

”Olisin lopulta tyytynyt siihen, että molemmat olisivat maksaneet omat oikeudenkäyntikulunsa, eli nahkapäätökseen. Minulle määrättiin kuitenkin vajaat 7 000 euroa maksua vastapuolelle. No, siinä kävi niin ja asia unohtui.”

Maksulappuja ei kuulunut. Kun Raimo täytti nyt 65 vuotta, niin posti toi hieman alle 12 000 euron ulosottolaskun oikeudenkäyntikuluista.

”Siinä oli tietenkin korot mukana, kun kymmeneen vuoteen asiasta ei kuulunut mitään.”

Jupakka nousi miehen mieleen. Taisteluhalu kihosi pintaan. Lasku on 2,5 kertaa suurempi kuin tulot, mitä Raimo tienasi Ruotsin keikalta.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.

7 vastausta artikkeliin “Mouhijärveläisen Raimon savottareissu Ruotsiin tuotti 12 000 euron velan”

 1. Nimetön

  Ammattiliitto taitaa olla ihan munaton tämmösissä kysymyksissä?

  • Nimetön

   Taitaa olla niin, että suomalaisilla ammattiyhdistyksillä ei ole toimivaltuuksia ulkomailla. Joko Ruotsissa on lopetettu kaikki ammattiyhdistykset? Näin yhden osapuolen kertomuksen perusteella on sitäpaitsi turha ryhtyä käymään oikeutta mediassa. Jospa työnantajan käsitys asiasta onkin toinen ja totuus löytyy jostakin osapuolten mielipiteiden väliltä? Oikeus lienee kuullut kumpaakin osapuolta ja tehnyt päätöksensä laajemmin tiedoin.

   • Nimetön

    Onhan tuo ainakin suomen oikeuslaitoksessa käsitelty, eikä ruotsin, mahtoiko olla suomalainen firma?

 2. Nimetön

  Miten asia edes käsiteltiin Suomen käräjäoikeudessa? Oliko työnantaja suomalainen vai ruotsalainen firma? Myös tuo työsuhteen alkamisvuosi ihmetyttää 2002! Jutun alussa mainitaan vuosiluku 2005.

 3. Toverit1918

  Voiko tämä olla totta. Kahden ja puolen kuukauden määräaikaisesta työsuhteen päättymisestä yritetään rahastaa 120.000 €. Nyt on kyllä hieman suhteellisuuden taju pettänyt.

 4. Nimetön

  Eikä se edes olisi riittänyt vaan vielä 150 000 € lisäksi kivusta ja särystä. Paljonko on kulunut yhteiskunnan aikaa ja rahaa tämänkin jupakan käsittelyyn?

  • Nimetön

   vertaa sitä miten paljon media on käyttänyt Turun kauppatorilla tapahtuneeseen, miten muuten aina nimekkäät puolustajat sen tapaisissa jutuissa,
   ihan turhaan syyllistät jupakan käsittelylläsi tässä