Saksitut: Onko keskustan kehittäminen vain torin varassa?

Sastamalan keskustaa, Vammalaa, yritetään kehittää kaikin keinoin viihtyisäksi ja vetovoimaiseksi. Sellaiseksi, jossa asukkaat ja vieraat viihtyvät kaupoilla ja muuten. Reilut kaksi vuotta on framille nostettu toria ja painotettu sitä kaupunkilaisten ja muualta tulevien ihmisten olohuoneena. Nyt on otettu aikalisä ja keskustan kehittämisestä järjestetään arkkitehtikilpailu. Tulokset nähdään aikanaan.

Onko kehittäminen sitten vain torin varassa? Ei ole. Se uimahalli ja muut palvelut varmasti avittavat keskustan vireyttä. Halli vaatii rutkasti euroja niin rakennusvaiheessa kuin myöhemminkin. Mutta onhan niitä pienempienkin kulujen tekoja, joilla viihtyisyyttä voi parantaa. Pidetään kadut hyvässä kunnossa niin kesällä kuin talvellakin. Kyllähän talvella tuo aurausjuttu Puistokadun ja Marttilankadun ulkopuolella on melkoisen harkittua, siis rauhallista. Lisäksi kesäisin voisi katujen varsille laittaa nykyistä enemmän kukkaistutuksia, jotka tuovat kaivattua väriä kaupunkiin.

Ja sitten ovat vielä nuo viisi kiertoliittymämme. Niiden keskiosat kaipaavat yhä ehostusta. Roismalan kiertoliittymän keskelle voisi istuttaa vaikkapa veistoksen Paulun lähteestä. Seuraava liittymä, joka rakennettiin jo Superin aikana voisi olla autoille pyhitetty, koska kupeella on yksi maan suurimmista autokeskuksista.

Tuomiston kiertoliittymään voisi tietenkin rakentaa sen harhakuvan Kilpinokan sillasta. Onhan liittymästä jo lähtö sillalle ja kaavoissa tuolle Rautaveden ylittäjälle on edelleen varaus. Erottajan kiertoliittymä voitaisiin pyhittää kirjoille, Hakkaraiselle ja Tatulle ja Patulle. Näin nekin tulisivat vielä paremmin esille. Ja sitten vielä Jaatsin kierto- tai mikä liittymä se onkaan. Sitä voisi kuvitella maalaustaiteen kehdoksi Akselista nykypäivään. Ja kaikkien liittymien keskelle kaunis valaistus, jotta myös pimeydessä silmät erottavat komistukset.

Kaikkea ei tule kerralla. Sitä vain ihmettelen, että torille ei mitenkään saada sitä kaunista kelloa, joka kuntalaisaloitteenakin vuosia sitten palkittiin. Eipä tuo ajannäyttäjä suurta tilaa siinä puisto-osassa veisi.