Kevään ylioppilas Nina haluaa Skotlantiin opiskelemaan

Nina Lammelan katse on jo suunnattu Skotlantiin.

Neljän ällän ylioppilas Nina Lammela on tyytyväinen suoritukseensa Vammalan lukiossa. Kirjoitukset hän aloitti jo toisen luokan keväänä, jatkoi syksyllä ja nyt keväällä.

”Kyllä sen voi sanoa, että olen oikeastaan ylpeä siitä, kuinka selvisin kirjoituksista. Onhan tätä jo odotettukin, kun oikeastaan kävin lukiota neljä vuotta, jos otetaan mukaan vaihto-oppilasvuosi Englannissa 2015 – 2016”, juttelee Nina.

Mieliaineekseen hän nimeää psykologian, koska siinä käsitellään laajoja kokonaisuuksia, ei niinkään pieniä yksityiskohtia. Mutta silti hän on hakenut opiskelemaan yhteiskuntatieteitä kolmeen yliopistoon Skotlannissa.

”Tutustuin yhteiskuntatieteisiin Englannissa. On mielenkiintoista selvittää, kuinka yhteiskunnan isot asiat vaikuttavat yksilöön. Myös se, miksi on eriarvoisuutta, on mielenkiintoista tietoa.”

Ulkomailla asuminen ainakin jonkin aikaa on kiinnostanut Ninaa aina. Skotlantiin hän haki opiskelemaan, koska opiskelu on EU-kansalaisille ilmaista.

”Siellä yliopistoon pääsee ylioppilastodistuksella. Tosin piti lähettää kirjeitä itsestään ja myös opettajien suosituksia. Onneksi vaihto-oppilasvuoden englantilaiset kaverit auttoivat.”

Nina haki myös yliopistoon Suomessa.

”En kuitenkaan mennyt pääsykokeisiin. Se varmaan johtui siitä, että halusin ajaa itseni tilanteeseen, jossa on pakko mennä ulkomaille”, naurahtaa Nina.

Skotlannissa opiskelujen kandivaihe kestää neljä vuotta. Se mahdollistaa kahden pääaineen opiskelun.

”Maisterivaihe kestää siellä vuoden, mutta on maksullinen. Olenkin ajatellut, ainakin vielä, että tulen Suomeen suorittamaan maisterin tutkinnon.”

Ylioppilasjuhlat pidetään kotona.

”Äidin kanssa laskettiin, että noin 40 vierasta on kutsuttu. Niistäkin puolet on kavereitani. Eli ei mitkään kauhean isot juhlat.”

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.

Yksi vastaus artikkeliin “Kevään ylioppilas Nina haluaa Skotlantiin opiskelemaan”

  1. Nimetön

    Kirjoittiko kukaan neljää ällää enempää Vammalan lukiosta tänä keväänä?