Ruokatorit tarjoavat makuja maailmalta

Wassana Kaihlamäki, Maarit Tiittanen, Alhareth Al-Shujairi, Ammar Al-Dulaimi ja Kirsi-Marja Nieminen toivottavat kaikki tervetulleiksi Ruokatoreille.

Wassana Kaihlamäki sekä Alhareth Al-Shujairi ja Ammar Al-Dulaimi pujahtavat Kirsi-Marja Niemisen perässä Tyrvään Pappilan keittiöön. Pappilan monitoiminainen esittelee kolmikolle tiloja, joissa joku heistä valmistaa lähitulevaisuudessa synnyinmaansa ruokaa.

Kesä- ja heinäkuussa järjestettävät monikulttuuriset ruokatorit ovat osa Tyrvään Pappilan ohjelmistoa, ja ne syntyvät yhteistyössä maahanmuuttajien sekä Kotona Karkussa -hankkeen Maarit Tiittasen kanssa.

”Hyvä ruoka, parempi mieli”, naurahtaa Kirsi-Marja, kun kysyn, miten idea etniseen ruokaan keskittyvästä tapahtumasta syntyi.

”Ruoka yhdistää ihmisiä, tämä on hyvä tapa tutustua eri kulttuureihin. Ajatuksena on tarjota maahanmuuttajien valmistamia makuja maailmalta.”

Jotakin muuta kuin kebabia

Alunperin thaimaalainen Wassana on asunut Suomessa vuosikymmenen, ja hänen loihtimansa herkut ovat monelle sastamalalaiselle tuttuja muun muassa kesän iltatoreilta.

”Thai-ruoka on muutakin kuin kevätrullia, täällä pappilassa aion kokata pääosin sitä kaikkea muuta. Kevätrullat ovat olleet niin suosittuja, että kai niitäkin on hyvä tarjota”, hän nauraa.

Kaksi ja puoli vuotta sitten Suomeen tulleet Alhareth ja Ammar toteavat, ettei suomalaisilla taida olla oikein käsitystä irakilaisesta ruuasta, sen sijaan ihmiset ovat tottuneet kebabiin ja pitsaan.

Aiemmin pitseriassakin työskennelleet miehet ovat valmistaneet perinteistä irakilaista ruokaa Luther-talolla, siellä irakilainen ateria houkutti noin 70 ihmistä.

”Irakilaisen keittiön perusraaka-aineet ovat riisi, kana tai liha sekä voimakkaat mausteet.”

Hyvää ruokaa ja musiikkia

Irakilaisten ja thaimaalaisten ruokaperinteen vaalijoiden lisäksi Kirsi-Marja Niemisellä ja Maarit Tiittasella on tiedossa meksikolainen ruuanlaittaja.

Jos tapahtumapäivinä on hieno ilma, tapahtuu ruokailu ulkona, kesäterassi Elielin pöytien ääressä. Pöytiin tarjoilua ei tilaisuuksissa ole, vaan jokainen hakee itse eri ruokapisteiltä annoksensa.

Tilaisuuksien aikana pappilan amfiteatterissa on esityksiä, musiikkia ja tanssia. Estradi on vapaa eri kulttuureille.

Ruokatorin puuhanaiset ja -miehet arvelevat, että tapahtuma houkuttaa Tyrvään Pappilaan vähintään 200 ruokailijaa.

”Olisi mahtavaa, jos ihmiset tulisivat rohkeasti maistamaan valmistamiamme ruokia”, Alhareth, Ammar ja Wassana sanovat. ”Tästä voi tulla meille kaikille hieno kokemus.”

Ruokatorit Tyrvään Pappilassa 16.6. ja 14.7.

17 vastausta artikkeliin “Ruokatorit tarjoavat makuja maailmalta”

 1. Kokemusta on

  Ihan parasta tutustua uusiin ihmisiin ja kultuureihin hyvän ruoan ympärillä. Hienoa Maarit ja co!

 2. Nimetön

  Oliko ruuilla jokin torihintakin? Olisi korrektia ilmoittaa ja eikös lakikin edellytä sitä.

  • ps...

   olisi korrektia lukea juttu mitä siinä kirjoitettiin ja sisäistää se myös ennenkuin kommentoi. Kaikki kunnia tällaisille tapahtumille ja järjestäjille. Mahtavaa.

   • Nimetön

    Mahtavaa onkin, mutta onko se ruokailu siis ilmaista? Ei ainakaan jutussa niin sanota .

  • Nimetön

   Tarkoitatko, että jos avataan kauppa ja siitä uutisoidaan, eikä erikseen kerrota kaupassa myytävänä olevien tavaroiden maksullisuudesta, niin kaikki tavarat ovat ilmaisia?

   • Nimetön

    Tarkoitin, että eikös laki sano, että kun ruokatarjoilusta ilmoitetaan, sille pitää kertoa hinta, jos ei se ole ilmaismaistiaistilaisuus.

   • Nimetön

    itse ymmärsin jutun kertovan siitä mitä on tekeillä. Voisin jopa veikata että kutsu päivän ruokailuun tulee vielä erikseen ja hinnan kanssa. Hienoa saada tilaisuus tutustua eri maiden ruokakulttuuriin ja kosasto ihmettelen Irakin pinnalle nostettuna negatiiviseen sävyyn. Kaikki me ollaan kuitenkin ihmisiä, ollaan mistä vaan.
    Olkaamme siis hyvillämme siitä että saamme tällaista Sastamalaan ja vielä hienoon paikkaan. Eikö siis voitaisi joukolla tukea tällaista toimintaa kun joku kerran sitä vaivautuu järjestämään.

 3. AlnusranMarttyyrit

  Ehkäpä tuo Irakilainen keittiö saa jäädä kokeilematta, onkohan kaikki hygieniavaatimukset ym. asiat kondiksessa, lisäksi vielä tuo ”halal teurastus” jota muslimit harrastavat, luultavasti nämäkin nuoretmiehet olisivat parempia kokkaamaan omassa maassaan omille tarvitsijoilleen!
  Jutusta ei ilmene mutta ovat 95% varmuudella muslimeita, elleivät sitten ole ehtineet kääntyä ”kristityiksi” saadakseen ” ikuisen elätyksen hölmölandiassa. suomen ei pidä edistää muslimi-ruokakulttuuria missään muodossa!

  • Nimetön

   Sinähän melekone mettänpöyröö olet! Syö sinä vaan papusoppaa ja piereskele.

 4. Kaksisikielisen suomen ongelma

  Siellä ulkomaillakin ois ollut muitakin ruokapaikkoja kuin ”Suomi baarin” hernekeitto, mutta kun ei osaa muuta kun suomea niin ei kehdata mennä. Hienoa että tälläisiä järjestetään niin tyrvääläinenkin pääsee maisteleen uusia ulkomaisia makuja ja keskustelemaan ihan suomeksi tilatessaan ilman pelkoa itsensä mokaamisesta ja voi kysellä mitä on syömässä ;( Hurraa pakko Ruotsi

 5. Nimetön

  En suosittele kenellekkään Irakin pakoloisten kokkauksia, tautivaara! Laittomat matut voi kokkailla Bagdadin kujilla.

  • Nimetön

   Minä suosittelen, on muuten sitten niin maan perusteellisen hyvää ruokaa ja tekijät mukavia tyyppejä.

 6. no niin....

  Kyllä taas saa hävetä tätä suomalaisuuden perikuvaa joka sanaista arkkuaan koittaa avata huonolla menestyksellä. Huom. nimittelyt täällä on myös rikollista.

  • Noh niinpä

   Mitä häpeämistä on suomalaisuudessa?
   Kyllä sulla häpeämistä riittää kun suomessa asut?

 7. Nimetön

  itse ymmärsin jutun kertovan siitä mitä on tekeillä. Voisin jopa veikata että kutsu päivän ruokailuun tulee vielä erikseen ja hinnan kanssa. Hienoa saada tilaisuus tutustua eri maiden ruokakulttuuriin ja kosasto ihmettelen Irakin pinnalle nostettuna negatiiviseen sävyyn. Kaikki me ollaan kuitenkin ihmisiä, ollaan mistä vaan.
  Olkaamme siis hyvillämme siitä että saamme tällaista Sastamalaan ja vielä hienoon paikkaan. Eikö siis voitaisi joukolla tukea tällaista toimintaa kun joku kerran sitä vaivautuu järjestämään.

  • Nimetön

   Moi! Varmaan olet oikeassa! Valitettavasti monen on katsottava se hinta nykyään, oli sitten kotimaista tai etnistä tarjontaa.