Nurminen: ”Sote-uudistuksessa kyse suuresta lehmänkaupasta”

Kansanedustaja Ilmari Nurminen kritisoi Alueviestin yleisönosastolla hallituksen sote-uudistusta:

Työilmapiiri on ikävä tällä hetkellä valiokunnissa sote-uudistuksen takia. Hallitus runnoo uudistusta voimalla eteenpäin, asiantuntijakuulemisia rajoitetaan ja ongelmia vähätellään. Hallituksen enemmistö on huvennut pienimpään mahdolliseen, eli 101 kansanedustajaan.

Koko uudistuksessa on kyse suuresta lehmänkaupasta: Keskustalle tärkein tavoite on saada maakuntahallinto  ja kokoomukselle julkisten palveluiden avaaminen markkinoille. Siniset ovat perussuomalaisten puoluehajaannuksen ja kannatusromahduksen seurauksena jääneet ainoastaan hallituksen politiikan takuumiehiksi.

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikolla lausuntonsa hallituksen sote-uudistuksesta. Valiokunta edellyttää, että ensin pitäisi tehdä maakuntahallinto ja sen jälkeen asteittain avata julkisia palveluita vasta markkinoille. Sen lisäksi muutakin korjattavaa oli vaikka kuinka ja kaiken lisäksi koko paketille pitää hakea vielä EU:sta tuki. Arvioisin, että pidennetyllä päivälläkin vähintään yli puolen vuoden työ.

Avaan tätä työmäärää vielä hieman. Olemme nyt kuluneet kaksi viikkoa sote-valiokunnassa käyneet vasta 400 sivun maakuntalakia läpi ja olemme mietinnön kirjoittamisessa vasta alkumetreillä. Kaikki hallituksen sote-lait ovat yhteensä 3500 sivua. Meidän pitäisi tehdä kaikista mietintö, korjata esitykset perustuslain edellyttämällä tavalla, kuulla asiantuntijoita vaikeissa kohdissa ja sen jälkeen perustuslakivaliokunnan on vielä uudelleen arvioitava esitystä ja sieltä se tulisi vasta eduskunnan isoon saliin. Jätän arvion lukijalle.

Mutta miksi en jää kaipaamaan tätä esitystä? Ensinnäkin esitys leikkaisi terveyskeskuksista sekä vanhuspalveluista peräti 3000 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti palveluiden markkinoille avaamisen on arvioitu lisäävän kustannuksia, joten uudistuksen rahoituspohja on kestämätön. Tavoitellut säästöt uhkaavat valua pörssiyhtiöiden voittoihin.

Talouden tasapainottamiseksi maakunnille jää aika vähän pelimerkkejä. Asiakasmaksujen nostaminen on yksi mahdollisuus. Hallitus ei tuo kuitenkaan asiakasmaksulakia, joten emme tiedä paljonko esim. lääkärillä käynti maksaa tulevaisuudessa. Toinen vaihtoehto on leikata lähipalveluista. Esityksessä ei ole myöskään kirjauksia lähipalveluista, joten mitään vahvempaa tukea niiden säilymiselle niin Sastamalassa kuin muuallakaan maakunnissa ei ole markkinamallissa. Kolmas vaihtoehto on leikata ei lakisääteisistä palveluista kuten työllisyyspalveluista tai omaishoidosta. Yhdeksi keinoksi jää vielä henkilöstön työehtojen heikennykset sopimuskauden loputtua. Tulevaisuudessa sote-keskuksissa voidaan jopa puolen vuoden välein tehdä yt:t, kun ihmiset valitsevat palveluitaan.

Valinnanvapus on hyvä tavoite, mutta ei itseisarvo. Kun lukee vaikka lastensuojelun pykäliä, että yli 15-vuotiaat lapset voivat valita asiakassetelillä sijoitusperheensä, ollaan aika metsässä.

Mitä enemmän olen perehtynyt tähän hallituksen esitykseen, sitä huolestuneemmaksi olen tullut. Mitkään uudistukselle asetetuista alkuperäisistä tavoitteista, eli saumattomat hoitoketjut, kustannusten hillintä ja ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen kasvun pysäyttäminen, ei näytä toteutuvan. Eikä myöskään asiantuntijoiden mielestä. Suoraan sanottuna päätös on vain ja ainoastaan poliittinen ja sitä ohjaa maakuntahallinnon kautta avautuva valta sekä julkisten palveluiden avaamisen seurauksena markkinoille vapautuvat uudet rahavirrat.

Nyt jo ensimmäiseen vaiheen muutoksiin on laitettu muutoskustannusten, pilottien ja pääomittamisten seurauksena huimat 800 miljoonaa! Samanlaista mokomaa on kaavailtu uudistuksen toteutusvaiheeseen. Ihan esimerkkinä ammatillisen koulutuksen kohdistuneet historiallisen suuret leikkaukset olivat 190 miljoonaa. Kyllä rahaa on tähän riittänyt.

Nyt pitäisi koota kaikki puolueet yhteiseen parlamentaarisesti ja jatkaa valmistelua monella tapaa maailman parhaan nykyjärjestelmämme pohjalta. Ensiksi pitäisi vahvistaa perusterveydenhuoltoa ja vähentää byrokratiaa. Emme tarvitse kokonaan uutta järjestelmää, vaan fiksataan puutteita. Amerikan malli ei ole Suomen malli.

Jos joku asia on varma hallituksen uudistuksen toteutuessa, niin ainakin terveydenhuollon ja vanhustenhoivan pörssiyhtiöt voivat jatkossa hyvin. Jos toinen, niin koko uudistuksen todelliset askelmerkit ratkaistaan vasta ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Kyllä kansa tietää.

Ilmari Nurminen
Kansanedustaja (sd.)
Sastamala

80 vastausta artikkeliin “Nurminen: ”Sote-uudistuksessa kyse suuresta lehmänkaupasta””

  • Nimetön

   Harvinaisen fiksu, asioista perillä oleva, ja sydämellinen nuorimies. Suomi tarvitsisi hänenlaisiaan päättäjiä rutkasti lisää.

   • Poliitikko

    Kumpaakin puolta viime aikoina olen käyttänyt. Yksityiselle olen mennyt kun julkiselle puolelle en päässyt. Palvelun taso ja osaaminen laskee julkisella puolella. Kaikki demarien viivytyskuviot käytännössä sataa yksityisen puolen laariin. Aika monta Ilmarin äänestäjää on näkynyt Puistokadun yksityispuolella ja sama syy, eli ei pääse julkiselle. Erikoissairaanhoidosta minulla on vain hyvää sanottavaa. Acutaan en kenenkään toivo joutuvan viikonloppuyönä ellei halua ”uusia kokemuksia”. Kyllä meillä on aika saamaton ja itsepäinen joukko tuolla eduskunnassa. Meinaan koko porukka. Tuosta Ilmarin tuskasta eli tolkuttomasta sivumäärästä sanoisin kuten eräs teekkari. ”Luotan viimeisen illan ihmeeseen”. Meille on julkiselle puolen tulossa historian suurimmat YT:t tulipa sote tai ei. Toinen mikä takuulla menee pieleen on terveyspuolen kaikenkattava tietojärjestelmä. Tässä ei tarvita ennustajan lahjoja. Riittää kun katsoo miten isot hankkeet on menneet ja myös vilkaisee almanakkaa.

   • Nimetön

    Edellä mainitut adjektiivit käytännössä ovat populismin valepuku.
    Kaikille luvataan kaikkea. Verot alas ja palvelut ylös. ’Jos äänestät minua, niin lupaan mitä ikinä osaat pyytää’.

 1. Nimetön

  Järkyttävä populisti tämä Nurminen, edellinen demarihallitus epäonnistui kaikessa mihin koski ja lopulta löi hanskat tiskiin. Nyt kun vähän koitetaan saada valmista niin jo höpötetään parlamentarismista ja lyödään kapuloita rattaisiin.
  Saas nähdä paljonko se Kiuru pystyy sekottamaan pakkaa, demarit osaa likaisen pelin!

 2. Nimetön

  Edellä oleviin kommentoijiin sopii sanonta ”se kovimmin huutaa, joka eniten pelkää”.

 3. Nimetön

  Taitaa jopa käydä niin, että ministereistä Pirkko Mattila ja Annika Saarikko toinen joutuu jopa valtakunnanoikeuteen. Kysymys on ministerivastuuasiana. Ovat aloittaneet pilotoinnin ennen lain voimaantuloa. Rahaa on heitetty menemään 100 miljoonaa euroa, mutta ihmisiä ei kohdella yhdenvertaisesti. Toimitaan perustuslainvastaisesti.

 4. Nimetön

  Onko perustuslainvastaista toimintaa saada oikeus palveluihin. Nurmisen mielestä näin ei tule kaikille kuntalaisille olla.
  Hänen mielestään on myöskin väärin, että kustannusten nuosua yritetään hillitä.
  Nurmisen mielestä esimerkiksi Sastamalan palvelut on niin hyvin järjestetty, ettei niitä tarvitse parantaa.
  Markkinat saavat jyllätä ja kaippa sieltä roposia Nurmisen vaalikassaankin kilahtaa.

  • Nimetön

   Kun toiminnasta leikataan 3 Miljardia, miten se parantaa saatavuutta? Monet asiantuntijat todistavat ettei mitään säästöjä edes synny. Hallitus elää omassa kuplassa jossa totuudelta on suljettu silmät ja korvat. Nämä kokoomuksen kuuluisat korvat.

   • Nimetön

    Kolme miljardia on pieni raha mikäli maahan saataisiin yhteensopiva potilastietojärjestelmä.
    Toisaalta, miten korvataan puolueille puoluevero kokouspalkkiosta, joita nykyjärjestelmä tuottaa.
    Nurminen on tunnetusti kova kokouspalkkioiden ja erityisesti matkakorvausten nostaja. Nurmisen tapaiset, puolueen valmiiksi kirjoittamia tekstejä jakavat untuvikot ovat niille taloudellisesti hyvin tuottavia.
    Palveluita tuo propakanda ei tuota, eikä se ole tarkoituskaan.

 5. Ihmettelijä

  Miksi julkinen terveydenhuolto ei varaudu soten tuloon käytännön asioissa?
  En oikein usko, että oppositijosta löytyy viisastenkiviä tässä vaiheessa. En muista nähneeni konkreettisia esityksiä, vain vastustusta. Uudenmaan läänissä on jo puolet väestöstä työterveyden kautta yksityisen puolen asiakkaita.

 6. Nimetön

  Miten Kiikoisten kepulaiset ovat varautuneet selittämään sen, että heidän puolueensa ajama sote vie Kiikoisista terveysaseman? Sama palveluiden häviäminen koskee kaikkia keskustataajamien ulkopuolisia kyliä. Kokoomus on ajanut avoimesti terveysbisneksen etua, heillä ei ole mitään selitettävää, ainoastaan hävettävää.

 7. Nimetön

  Olen ihmetellyt mitä kokoomus ajaa sillä valinnanvapaudella, koska onhan nytkin olemassa täysi valinnanvapaus .
  Itse olen valinnut itselleni Sastamalan terveysaseman ja hammaslääkärikseni yksityisen hammaslääkärin ja olen ollut erittäin tyyväinen ratkaisuun. Näin on tehnyt moni muukin.
  Väistämättä tulee mieleen, että kokoomuksen tarkoituksena onkin vain alkaa jakamaan veronmaksajien rahaa yksityisille lääkärifirmoille , näin ollen puheet säästöistä on täyttä soopaa.
  Toinen puoli siitä kuuluisasta lehmänkaupasta on kyllä helppo ymmärtää, kepu tulee sementoimaan valtansa maakunnissa , mikä tietää taas lisää satoja uusia virkamiehiä ja sitä mukaan kustannuksia veronmaksajille.
  Nämä asiat tietää kansanedustajat Nurminen ja Satonenkin aivan hyvin, vaatii vain rohkeutta tunnustaa kuinka asiat todella on.

 8. Nimetön

  Sekin on mielenkiintoista, miten Ylen gallup saa kepulle kaksi prosenttiyksikköä isomman kannatuksen, kuin molemmat iltapäivälehdet ja Hesari. Mihin voi luottaa?

  • Nimetön

   Lieneekö niellä gallupeilla mitään merkitystä, gallupit eivät äänestä.

  • Nimetön

   Gallupeissa virhemarginaali on yleensä noin kaksi prosenttia, joten olisi mahdollista, että eri tutkimuksissa kannatusero olisi jopa neljä prosenttia, jos totuus on puolivälissä ja tutkimustulokset heittäisivät eri suuntiin. Kun kahden tutkimuksen tulosten ero on kaksi prosenttia, tarkkuus on aika hyvä, sillä sen on oltava näiden kahden tuloksen välissä.

   • Nimetön

    Se on kummallista kun nyt on tullut jo kahdessa eri mittauksessa, ainoastaan kepulle tämä kaksi prosenttiyksikköä korkeampi tulos. Silloin puhutaan jo eri asiasta, kuin gallupin virhemarginaalista. Kuitenkin neljä eri tahoa tekevät mittauksia. Iltalehti, Iltasanomat, Hesari ja Yle.

 9. Nimetön

  toivottavasti kansa tietää ensi eduskuntavaaleissa ketä äänestää.No se on jo melko selvä että sininen unipuolue putoaa pelistä pois.Se on oikein köyhän miehen porvaripuolueelle koska ovat takit kääntyneet monesti.Kokoomuslaisista osa on tajunnut että puolue on menossa metsään ja keskustan kannatus laskee kuin lehmän hänta.Kiitos kuuluu Sipilälle.Tämän hallituksen aikana on pienempituloisilta leikattu kaikesta mistä voi ja Sote leikkaa loputkin kun hinnat hoitoihin kallistuu.On aivan ryöstöä kun ihminen joka ei pärjää enää kotona joutuu laitokseen ja maksaa siellä olostaan 4500 e kuukaudessa.Siis aivan järjetön hinta.Tälläisella rahalla pitäisi hoidon olla jo tosi laadukasta,mutta kaikkihan tiedämme mitä se on kun on liian vähän käsiä hoitamassa.On valitettavaa että ihmisen hoito on bisnestä ja monet päättäjät mukana voittoa jakamassa.

  • Nimetön

   Joo ja tavallinen ihminen ei edes tienaa 4500 euroa kuussa kun työtä tekee. Se on bisnes tämä vanhusten hoito.

 10. Nimetön

  Ylen gallupit tehdään koko Suomen alueelta.
  Puolueiden kannatukset saattavat tästä syystä olla toisistaan poikkeavia.

 11. Nimetön

  Almamedian kyselyn 8.6 mukaan vain 18% kansalaisista hyväksyy hallituksen soteuudistuksen.
  Tulos murskaava ja kertoo kaiken tekeillä olevasta uudistuksesta.

  • Nimetön

   Suomalaiset ovat viisaita ja näkevät hallituksen populismin läpi. Hallitus saa harrastaa haahuilua ensi kevään eduskuntavaaleihin asti. Sitten kansa sanoo. Nyt on satutunnit loppu ja siirrytään demokratiaan.

 12. Nimetön

  Nyt jo Orpo ja Sipilä myöntävät, että Sote on sekaisin. Vai onko niin, että molemmat herrat ovat sekaisin? Sote on hirviö joka syö omat lapsensa. Tuollainen hallintomöhkäle kuuluu menneisyyteen ja sielläkin sysimustaan nurkkaan.

 13. Nimetön

  Orpo ja Sipilä huomaavat pormestari Vapaavuoren olevan sekaisin.
  Vapaavuori on demareitten tapaan hallintohimmeleiden puolustaja.
  Heille 18 maakuntaa on liian vähän ja erityisesti Helsingin pitää säilyttää eriarvoistava perustuslain vastainen kermankuorinta.
  Vapaavuoren röyhkeys on repivää eriarvoistavaa toimintaa, jota oppositio on asettunut tukemaan.
  Heille on tärkeätä laajan maaseudun asukkaiden heitteillejättö, jotta suurten kaupunkien asukkaiden veroja pystytään Helsinkin tavoin laskemaan.

  • Nimetön

   Se on melkoinen määrä kuntia, jotka vuosikymmeniä ovat porskuttaneet eteenpäin juuri Helsingin ja muitten isompien kaupunkien verorahoilla. Yksikään järkensä säilyttänyt asiantuntija ei aikoinaan kannattanut 18 maakuntaa. Nyt pääministeri Sipilä puhuu Bolshevistisesta rauhallisuudesta. Sehän tarkoitti Lenin ja Stalin aikakaudella kuolemanpartioita toisinajattelijoita kohtaan!! Jos pääministeri ei kestä painetta ja kritiikkiä. Sellainen pääministeri saa mennä menojaan.

 14. Nimetön

  Erikoisen repivä, raju tulkinta 13:14 kirjoittajalta Bolshevistisesta rauhallisuudesta.
  Maalaisjärjen rauhallinen käyttö tarkoittaa mielestäsi kuolemanpartioita.
  Vapaavuoren johtama kaupunki on tunnettu lisääntyvistä lasten huostaanotoista ja partioista, jotka löytävät jopa kuukausia kotonaan viruneita, hoidonpuutteeseen kuolleita vanhuksia.
  Tämän vapaavuorelaisuudenko haluamme koko maahan?
  Helsingin ja muiden suurten kaupunkien verotulot perustuvat maaseudun luonnonvarojen tuottoon.
  Suomi elää tälläkin hetkellä metsästä, mutta verotulot nostaa pääkonttorien paikkakunnat.

  • Nimetön

   Bolshevistisesta rauhallisuudesta puhuttiin silloin kun Venäjän bolsevikit kaappasivat vallan sata vuotta sitten. Ja oliko Lenin ja Stalin mielestäsi vallankäytössään maalaisjärjen esikuvia? Suomen pääministeri Sipilän soisi tuntevan hitusen myös historiaa.

 15. Nimetön

  Nythän kokoomuksen Orpo hurjia laukoi suustaan. Verotusta vähennettäisiin kolme miljardia vuodessa, eli 12 miljardia vaalikaudessa. Suomi ottaisi siis lisää velkaa 12 miljardia. Vai leikataanko kyseinen summa ihmisten palveluista!! Kokoomus rapauttaa ja velkaannuttaa Suomea jatkuvasti.

  • Nimetön

   vaalityö alkoi – ei kansa noin tyhmiä lupauksia usko

 16. Nimetön

  Mihin tämä hallitus Suomea ajaa.Pressakin ärähti Orpon NATO kannasta.Ei Suomi tarvitse Natoa.Nyt on Orpo ja Sipilä ja SOTE menossa metsään.

  • Nimetön

   Suomi tarvitsee NATOa enemmän kuin koskaan. Putinin bolsevikit tulevat ja jyräävät Suomen. Tarvitsemme jotakin suojaksemme.
   Vai haluaako joku Krimin kohtalon?

   • Rambo

    Venäjä olisi ottanut Suomen haltuunsa viime sodassa jos olisi halunnut mutta se halusi eroon ahneista ja kateellisista karjalasista .

 17. Nimetön

  LOMA alkoi! Ei tartte ennen syyskuuta kuin keksiä laiturilla uusia kiristysruuveja kansalle ja uusia rahahanoja itselle. Eikö nyt säädettäisiin laki, että edes puolitettaisiin tämä elätettävien määrä…

 18. Nimetön

  Tota noin, Nato olis kyllä paikallans. Kokoomuksessa varmaan paljon kannatusta Natoon. Pääsis USA:kin testaan tussareitansa tänne Suameen. Hurlum hei, meininkillä kohti vihollista.

 19. Nimetön

  Sipilä keräsi pisteet, kuten politiikantoimittaja Timo Haapala heidän päivän puheensa arvotti.
  Haapala sanoi Sipilän vieneen 10-0 tämän päivän esiintymisen ja samalla arvioi Antti Rinteen mahdollisuuksia tulevissa vaaleissa.
  Demaritkin itse arvioivat heidän tarvitsevan vähintään neljän prosentin etumatkan gallupeissa avuttoman Rinteen joutuessa vaalitentteihin.

 20. Nimetön

  Kokoomus on oikeassa, Suomi Natoon ja heti!! Presidentti Niinistö haraa vastaan kuin karja jota viedään teurasautoon. Mitä tuumii ”vaalikarja”?

 21. Nimetön

  Sinänsä ei ole yllättävää, että Sipilä ilmoittautui bolsevistiksi. Bolsevistit olivat venäläisiä kommunisteja, jotka edustivat puolueensa enemmistöä. Tsaarinvallan kukistuttua bolsevikit julistivat, että kyseessä on vain ”demokraattinen” vallankumous. Bolsevikkien vallanoton seurauksena bolsevismista tuli vähitellen ainoa sallittu ideologia ja muiden puolueiden toiminta kiellettiin kokonaan. Toivottavasti meillä ei mennä edes ”rauhallisesti” tähän suuntaan. Tähän ei viittaa sekään, että Sipilän hallituksen toiminta muistuttaa ennemminkin brezneviläistä pysähtyneisyyttä, mutta kylläkin touhukasta puuhastelua.

 22. Nimetön

  Tuo Nurmisen kirjoitus on suoraa tekstiä SDP:n
  puoluetoimistolta.
  Samaa propakantaa jauhetaan vuosikymmeniä ja aina valtaan päästyään sekoittavat maan talouden.
  Muiden hoitaessa heidän jäljiltään taloutta kuntoon he käpykaartista tekevät haittaa parhaan kykynsä mukaan.

  • Nimetön

   Muistin virkistämiseksi.
   Lipposen hallituksen jälkeen Suomi oli käytännössä velaton maa, sen jälkeen ovat kaikki maame hallitukset olleet porvarienemmistöisiä tai puhtaasti porvarillisia hallituksia ja nyt Suomi on korviaan myöden velkainen valtakunta.
   Onneksi maailmantalouden veto on nyt hieman helpottanut ahdistusta.

  • Nimetön

   Millainen Suomi saatiin KOK ja SDPn jäljiltä? Riitainen, yhteistyöhön soveltumaton, seisahtunut, velkainen, näköalaton. KESK on saanut Suomen taas jaloilleen ja sekös harmittaa molempia. Jos emme nyt ratkaisuja tee ihan uudelta pohjalta, alasajo alkaa taas. SDP ei kanna vastuuta, se on nähty Ilmarinkin toiminnassa. Nätti naama ei maailmaa pelasta.

   • Nimetön

    Eivät kelvottomat mielipiteet myöskään maailmaa pelasta. Se on maailmantalouden elpyminen joka Suomen nosti ylös. Valitettavasti nykyhallitus hukkasi pari vuotta keskinäiseen torailuun. Ja palkansaajien sekä eläkeläisten muilutukseen. Sehän oli kepu ja persut jotka edellisellä kaudella löivät kapuloita rattaisiin. Silloisen hyvän hallituksen menestykseen.

 23. Nimetön

  Nykyhallituksen kaverikapitalismi rapauttaa talouden ja ottaa lisävelkaa jatkuvasti. Annetaan verohelpotuksia sinne johon niitä pitäisi vähiten antaa. Palkansaajat ja varsinkin eläkeläiset joutuvat kantaan liian suurta taakkaa.

 24. Nimetön

  Verohelpotukset pienituloisille yhdessä vähimmäispäivärahojen korotusten kanssa ovat olleet oikea toimi hallitukselta.
  Demareitten suosima etuus on korkea asumistuki. Asumistuki ohjautuu AY-liikkeen kautta verottomana säätiöille, jotka rahoittavat demareitten pohjatonta vaalirahoitusta.
  Pienituloiset kansalaiset ovat setelirahaa Kojamon- AY-liikkeen ja demareitten lehmänkaupoissa.

 25. Nimetön

  Kansa on joutunut synkälle korpivaellukselle, tämän hallituksen aikana. Tilanne muistuttaa paljolti 30-lukua, jolloin Lapuan Liike terrorisoi yhteiskuntaa vastaan. Kunnes kaikkia tarvittiin sitten Talvisodassa. Seuraavissa vaaleissa tarvitaan taas ”talvisodan ihmettä”, että Suomi on isänmaa kaikille suomalaisille.

  • Nimetön

   Ja jotkut jopa syrjityiksi ja syrjääntyneiksi. Sipilä vaan valtaa käyttäen rankaisi. Ei päätä eikä häntää tämän 60 luvulla syntyneen oikeudenmukaisuuskäsityksessä.

 26. Nimetön

  Hyvin porvarit huolehtivat omistaan. Suomen rikkain Antti Herlin tienasi reilut 620 000 per. arkipäivä ja maksoi veroa 4,7%. Työttömän peruspäiväraha on kai suunnilleen 33 €/arkipäivästä, mutta vero onkin 20%! Nyt myös joka kymmenes eläkeläinen on kiikun, kaakun, että näkeköö vielä seuraavankin eläkepäivän. Mutta kokoomus nosti kauheen mekkalan kun Antti Rinne ehdotti pienempien eläkkeitten korotusta. Ei kuulemma ole varaa. Ei kai kun katsoo Herlin veroprosenttia.

  • Nimetön

   Mitenkä porvarit Herlinin verosuunnitteluun liittyy?
   Ymmärtääkseni Herlin toimii Suomen lain puitteissa, jonka on Suomen eduskunta säätänyt. Siis myös bolsevikkipuolue SDP ollut talkoissa mukana.

   • Nimetön

    Hallitus runnoo omia etuja kannattajilleen eduskunnassa läpi enemmistöllä. Sosialidemokraatit ovat oppositiossa. Ja eikös se ollut kepun Sipilä joka julisti Bolsevististä rauhallisuutta.

   • Nimetön

    Eduskunnan enemmistö tarkoittaa kansan tuen enemmistöä.

 27. Nimetön

  ”Koirat haukkuu ja karavaani kulkee”, tätä tarkoittaa bolsevistinen rauhallisuus.
  Sosiaalidemokraattien viivytystaistelu Sote-uudistuksessa on mannaa yksityisille yrityksille.
  Heille aika on rahaa ja ajan tarjoavat demarit.
  Mitä nopeammin uudistukset saataisiin, sitä paremmin julkinen palveluntuottaja pärjäisi kilpailussa.
  Tämän tietää Nurminenkin, mutta politikointi asettuu etusijalle.

 28. Nimetön

  iltalehdessä Sipilä sanoo että demareita ei kaivata Kuusamoon.Eiks se kokous ollut keskustan,mutta mitä siellä hääri sinisten Lindström ?Vaihtaako leiriä?On se kumma kun nyt jo Sipilä ja Orpo tekee uutta hallitusta ja sanovat että persut ei sovi samaan hallitukseen heidän kanssaan.No mitäs nää siniset on kun entisiä hävinneitä persuja.Takinkääntäjiä koko sinisten joukko.Kaikki sopii kunhan hillotolppa säilyy.

 29. Nimetön

  Sosialidemokraatit on mahtavampina kun pystyvät jopa Soten estämään. Vaikka hallitus veisi asian eduskunnassa läpi enemmistöllä. 101 kansanedustajaa. Miksi hallitus ei hoida hommiaan? Koska sote on vasta pelkkä luuranko. Lihakset puuttuu. Niitä lihaksia etsitään perustuslakivaliokunnasta.

 30. Nimetön

  Työttömyys alempana kuin koskaan, yrityksillä menee toistaiseksi hyvin. Demarit ajaa systeemin taas kerran alas, työtön on se arvokkain demarien asteikossa ja veroja kiristämällä kaljaveikoille maksetaan joutenolosta.
  Sote on jo käytännössä yksityisellä puolella voimassa joten köyhä kansa vaan häviää jos sote ei tule julkiselle puolelle.

  • Nimetön

   Mitä höpiset. Suomessa ollut oikeistolainen pääministeri vuodesta 2003. Siis viisitoista vuotta. Miksi porvarit mukamas nyt vasta, kahden viimeisen vuodenaikana saanut taloutta hollilleen? Mitä oikeisto pihtaa? Vai olisiko niin, että maailmantalouden nousu löytyi myös Suomeen. Demarit hoitanut taloutta paljon paremmin, kuin onnettomat porvarit.

   • Nimetön

    Valtiovarainminisreinä sekä Urpilainen että Rinne ajoivat päin seinää, eihän sillä kokemuksella voi muuta odottaakaan.Vastikkeettomat etuudet, yrittäjien vihaaminen , julkisen sektorin valtava paisuminenja ay-liikkeen käsikassarana toimiminen veivät maan perikatoon. Nyt kun Sipilä entisenä yrittäjänä ymmärtää että yrittäjät luovat työpaikat eivät kunnan virkamiehet, olemme luoneet yli 100 000 työpaikkaa. Työ on se avainsana millä luodaan hyvinvointia, eivät katteettomat lupaukset eläkkeiden nostosta ja muista sosiaalituista, jonkun ne pitää maksaa.

 31. Nimetön

  Näin on. Edellinen Esko Ahon porvarihallitus reilut 20 vuotta sitten oli myös täydellinen katastrofi. Työttömyys ja konkurssit olivat maailmanennätysluokkaa. Laskuja maksetaan vielä tänäkin päivänä, kaikki eivät ole selvinneet vieläkään. Sen hallituksen jäljiltä demarit joutuivat nostamaan maan talouden jaloilleen, tosin raskaalla hinnalla myös omille kannattajilleen.

  Tämä nykyinen Sipilän-Orpon-(mikä sen entisen persun nimi olikaan) hallitus yrittää Aho-Viinasen tapaan ajaa maan sote-toikkaroinneillaan sekaisin ja työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja muut vähäosaiset polvilleen. Ja kyllä, he kehtaavat tehdä sen enemmistöllään (= bolshevismillaan).

  Ei käy kateeksi demarien tehtävät seuraavalla hallituskaudella. Ja taatusti heille tulee kuraa niskaan.

  • Nimetön

   Suomen syöksyminen lamaan, jonka Esko Aho sai perinnöksi on täysin yksiselitteisen selvä.
   SDP:n junttamiehet Kalevi Sorsa ja Erkki Liikanen presidentti Koivisto tuella perustivat hallituksen vuonna 1987.
   Hallituksen pääministeriksi kutsuttiin politiikan ulkopuolelle vetäytynyt Kokoomuksen Harri Holkeri.
   Syntyi maan historian surkein hallitus, joka oli vahvasti DDR:n talutusnuorassa.
   Seuraavaa Ahon hallitusta muodostettaessa demarit lähtivät vastuuta pakoon.
   Ainoa tehtävä heillä oli täysin sama, kuin nykyisin;
   AY-liikkeen tuella sabotoida kaikkia tarvittavia muutoksia talouden syöksykierteen karkaisemiseksi.
   Kaikki nykyinen demarien politiikka on täysin samaa, kuin maan talouden korjanneen Esko Ahon hallituksen aikana.

 32. Nimetön

  Ahon reformi olisi jo silloin pitänyt toteuttaa, nyt vasta on samat asiat saatu läpi. Joka ei ymmärrä talouspolitiikkaa kohkaa kaikista yhteiskunnan vastikkeettomista tuista ymmärtämättä että työ on se millä ne sossukulut katetaan.
  Kyllä demarit helposti pistää Suomen taas polvilleen lupaamalla kaikkia muuta mutta ei työtä, lisää velkaa jotta työhaluttomat saa maata kotona!

  • Nimetön

   Se joka ei ymmärrä sosiaaliturvaa, ei myöskään ymmärrä Pohjoismaista talouspolitiikkaa. Kyllä niitä maita piisaa, joissa oman maan köyhät kerjää kaduilla. Ja ihmisiä ryöstetään kadulla jatkuvasti. Sitäkö oikeistolainen tyhmä ja tietämätön talouspolitiikka haluaa? Kertokaa ennen vaaleja myös kansalle, tulevat teidän hirmuteot!!

   • Nimetön

    Mitähän on pohjoismainen talouspolitiikka? Mene katsomaan vaikkapa Ruotsiin niin ymmärrät missä mennään, se aika on ohi että kotiin maksetaan täysi ylläpito tekemättä mitään. Työnteko kuniaan ja jos et ole valmis tekemään yhteisen hyvän eteen osuuttasi et ansaitse minkäänlaista tukea!

 33. Nimetön

  Valtakunnan sovittelijan työpaikan vaihdossa nousi poru. Ei oltu huoledittu kaikesta mitä olisi kuulunut työnantajan taholta.
  Nyt porataan sote valmistelussa unohdettua asiaa.
  Yksityisiin firmoihin rekrytotoituvilta puuttui niinikään
  asiassa tarvittava huolehtiminen työnantajan taholta.

 34. Nimetön

  90-luvun alkupuolen laman arkkitehti oli presidentti Mauno Koivisto, joka vaati ja vaali vahvan markan politiikkaa. Tämä oli keskeinen syy mm. konkurssiaaltoon. Tämän myöntää jopa SDP:n oma valtiopäiväneuvos Mikko Elo.

 35. Äänetön tarkkailija

  Mikko Elo sai Porin demareista jonkun hakemaan hänelle valtiopäiväneuvoksen tiettelin. Elo maksoi sen tietysti omasta pussistaan. Ja jatkoi sitten edelleen pirkanmaalaisten kalvamista,
  Pitkään politiikkaa seuranneena näkee kyllä, että demarit kulkevat nyt kohti hyvää vaalimenestystä. Tämä jo hysteerinen poru ja haukku porvarijoukoista on pettämätön todiste siitä.

 36. Nimetön

  Katsokaas mitä Nurmisen hyvä kaveri härskinä poliitikkona tunnettu Krista Kiuru touhuaa.
  Hän ei usko oman valiokuntansa asiantuntemukseen Sote-asioissa ja päätti ottaa pitkän kaavan mukaisen juhannusjuhlan,

 37. Nimetön

  Terävä ja asiantunteva valiokunnan puheenjohtaja. Ei salli tehdä eduskunnan hallintosäännön vastaisia päätöksiä, vaikka sotemafia tässäkin sitä yritti. Kepulit, Sekoomus ja sylikoira Sininen Uni kiertävät lakia ja sääntöjä aina kun mahdollista.

 38. Nimetön

  Voi taivahan talikynttilät! Krista Kiuru muka asiantunteva.
  Krista Kiuru on Rampa Ankka politiikan syvemmistä syöväreistä. Entinen viestintäministeri,kaikkien aikojen salakuuntelija Porin kaupunginhallituksen kokouksista.
  Hänenkö ”asiantuntevaisuuteensa” demarit laskevat tulevaisuutensa.
  Jarrunaiseksi hän kelpaa, mutta Demarien puheenjohtajavaalin jälkeen Antti Rinnettä halaamaan häntä ei kelpuutettu.
  mutta

 39. Nimetön

  Nykyhallituksen tapa kylvää tuuleen, aiheuttaa jatkuvasti poliittisia myrskyjä. Pääministeri koittaa painostaa eduskuntaa, mutta kyllä sieltä Sipiläkin lain löytää edestään.

 40. Nimetön

  Maan etua siellä ei ajattele yksikään edustaja. Kun on sinne asti pyrkyröinyt, vain omat edut ovat päätösten taustalla. Virkamieshallituskin hoitaisi asiat paremmin ja nopeammin.

  • Nimetön

   Krista Kiuru oli edellisen hallituksen todellinen mutapainija.
   Silloin eduskunta kumosi viimetöikseen kaikki tarpeelliset uudistukset. Tuolloin oli eduskunnan suurimmat naurajaiset Suomen historiassa. Krista kiuru pyrkii nyt samaan mm. Ilmari Nurmisen avustuksella, joka oheisesta puoluetoimiston tekstistä on luettavissa.
   Tilannetta ei auta virkamishallitus, eikä mikään muukaan niin kauan kuin tälläisiä kristakiuruja on eduskunnassa.

   • Nimetön

    Hallitus vaihtoon ja virkamieshallitus tilalle.
    Ja katsokaa tätä valtakunnan ”korkeimpien päättäjien” käyttäytymistä! Ei se paljon koulukiusaamisesta eroa. Ja kun joku vielä ymmärtäisi, mistä ovat päättämässä! Sanoisin, että 10 talousviisasta olisi jo nämä asiat ratkonut parissa vuodessa. Ja vähintään 5 niistä olisi ollut naisia…

 41. Nimetön

  Suomalaisille tarjotaan maailmankalleinta nautaa. Se on tämä lehmänkauppa, jonka kepu ja kokoomus sopivat. Syksyllä paljastuu, onko lehmästä jäljellä muuta kuin pelkkä nahka. Siitä ei kummoista Sote-soppaa saa keitettyä.

 42. TOIMITUKSELLE!

  Suljitte kommentoinnin ja poistitte epäasiallista kommentointia Markku Ellalan jutusta. Tekisittekö saman tässä? Tuolla alussa on todella törkeää ja henkilökohtaista kommenttia.