Pellot huutavat vettä – Kato uhkaa, jos kuivuus jatkuu

Huittisissa kuivuutta vastaan yritetään taistella peltoja kastelemalla. Agroset kasteli tiistaina porkkanapeltoja Huittisten Pyhällyksessä.

Suomessa on saatu alkukesän ajan paistatella poikkeuksellisen kuivissa ja aurinkoisissa olosuhteissa.

Viljelijät kuitenkin toivovat peltojensa ylle vähän synkemmän näköisiä pilviä. Kuivuuden takia kevätviljat ovat orastuneet heikosti ja paikoitellen oraat ovat alkaneet jo kellastua.

Huittisten kaupungin maaseutupäällikkö Ari Kalliopää kertoo maanantaisen sadekuuron olleen hyvä ensiapu, mutta lisää vettä kaivataan kuumeisesti.

”Maa on niin kuivaa, että pieni vesimäärä ei sitä vielä kastellut. Toki muutama millikin jo piristi ja auttoi kasvua, kun se huuhtoi kevään pölyt kasvien päältä. Lisää kuitenkin tarvitaan, se on aivan selvää.”

Vaikka viljelykasvien tilanne ei vielä ole katastrofaalinen, pitkä kuiva jakso tulee Kallionpään mukaan näkymään syksyn sadossa.

”Pari viikkoa sitten tullut Pro Agrian arvio ennakoi, että viljoista puhuttaessa noin viidennes sadosta on menetetty, sen jälkeen kuiva kausi on vain jatkunut.”

Maalaji vaikuttaa kosteuteen

Riippuu paljon maalajista, miten hyvin kosteutta on tähän asti riittänyt. Erityisen hankala tilanne on savimailla.

”Maanantain sateen vaikutukset olivat hävinneet jo tiistaiaamuun mennessä. Ihan harmailtahan ne pellot taas näyttävät”, Kallionpää harmittelee.

Nurmirehun ensimmäinen niitto on käsillä ja ainakin kesän ensimmäinen sato jää auttamatta pieneksi.

”Mikäli sadetta lähiviikkoina tulee, toisesta sadosta voi odottaa parempaa”, Kallionpää uskoo.
Viljakasveissa tilanne on toistaiseksi vielä vähän parempi.

Vettä tarvitaan ja pian

Mikäli kesäkuu jatkuu yhtä kuivana kuin tähän asti, viljelijät ovat vaikeuksissa.

Varsinaisesta kadosta ei voida vielä puhua, mutta nyt jo on selvää, että mitään huippusatoa ei tänä vuonna ole odotettavissa.

”Toki se huolestuttaa, että pelloilla näkyy keltaista. Se ei vielä ole menetetyn sadon merkki, sillä kellertäväkin kasvi voi pensoa, joskin vähäisesti. Jos kasvi pääsee juureen asti kuivaksi, peli on mennyttä”, Kallionpää kertoo.

Maaseutupäällikkö arvioi, että viljat kestävät kuivuutta vielä jokusen päivän, mutta on kesäkuun aikana vettä tarvitaan lisää.

”Jo pelkästään siitä on apua, että ilma on kosteampaa ja yön aikana laskee kunnon kasi.
Paras mahdollinen tilanne olisi, jos vettä sataisi useampana yönä tasaisesti, jolloin kosteus pääsisi imeytymään kunnolla maahan”, Kallionpää tietää.

Länsi-Suomi kärsinyt pahimmin

Kallionpään mukaan koko maassa tilanne ei ole aivan yhtä haasteellinen, vaan Länsi-Suomi on kärsinyt kuivuudesta pahimmin.

”Vampulassa oli ennen maanantaita satanut viimeksi huhtikuun puolella. Onhan tämä aivan poikkeuksellista.”

Maaseutupäällikkö muistuttaa, että sadon onnistumisen kannalta pelkät sateetkaan eivät riitä. Viime kesä osoitti, että tarvitaan myös lämpöä.

”Siksi tässä vaiheessa on vielä mahdotonta ennustaa, miten syksyn sadon käy. Olisi toivottavaa, että syksyn puintien aikaan saisimme tällaista säätä, mitä on riittänyt koko kevään ajan.”

4 vastausta artikkeliin “Pellot huutavat vettä – Kato uhkaa, jos kuivuus jatkuu”

 1. Nimetön

  Harvemmin sitä katovuosi tulee kuivuudesta. Kyllä jatkuvat sateet on paljon pahempi. Nythän ei vielä tiedetä millainen sää on puintien aikaan. On viljelijöillä tukiaiset, ettei pankinjohtaja jätä morjestamatta.

  • Nimetön

   Siis kuivuuden takia palkatta jääneet viljelijät eivät ole niin huonossa tilanteessa kuin märkyyden takia palkatta jääneet. Vain suuri ääliö lausuu tuollaisia viisauksia.

   • Nimetön

    Jospa lukisit toisenkin kerran, mitä kirjoitin. Jos et ymmärrä, niin ei mahda mitään.

 2. Nimetön

  Kylähän sen jo näkee että pelloilla on katastrofin ainekset niille jotka elävät pellon tuotosta, niitä tosin on aika vähän.