Nuoriso huhki mattopyykillä Huittisissa

Mäntysuovan tuoksu ja juuriharjan jynssäävä ääni täyttävät matonpesupaikan, kun Huittisten nuorisovaltuusto pesee perinteisen tavan mukaan mattoja kesäkuisessa auringonpaisteessa.

”Noin 330 kiloa tässä on tänään pestävänä. Matoissa se tekee vajaat 80 kappaletta”, Huittisten kaupungin nuoriso-ohjaaja Kari Rissanen kertoo.

Nuorisovaltuusto on pessyt mattoja Huittisissa kerran kesässä jo yli kymmenen vuoden ajan. Tapahtuma on paitsi hyvä tapa tuoda itseään ja toimintaansa esiin, myös oiva mahdollisuus olla avuksi huittislaisille.

”Varsinkin vanhukset käyttävät tätä palvelua hyväkseen”, kolmatta kertaa matonpesupäivässä mukana oleva Leevi Salonen tietää.

Nuorisoasianhoitaja Reija Kankilampi kertoo, että tänä vuonna yhteistyötä tehdään Huittisten kotihoidon kanssa pesemällä veteraanien matot.

”Tämä on sellainen pelinavaus, josta uskomme kaikkien hyötyvän. Kotihoidolla ei ole resursseja mattojen pesemiseen ja meidän hommaksemme tämä sopii paremmin kuin hyvin.”

Nuorisovaltuusto toimii Huittisissa aktiivisesti. Se järjestää muun muassa diskoja ja matkan Elämä lapselle -konserttiin, mutta ennen kaikkea nuorisovaltuusto tuo nuorten näkökulman kaupungissa tehtäviin päätöksiin.

”Viimeisen parin vuoden sisällä kaupunki on parantanut tapojaan ja meiltä on alettu pyytää enemmän lausuntoja. Silti meitä voisi kuunnella vieläkin enemmän”, Salonen painottaa.

Nuorisovaltuusto onkin alkanut aktiivisesti puhua oman hallituspaikan puolesta.

”Se on tällä hetkellä meidän suurin tavoitteemme, sillä koemme, että silloin meillä ihan oikeasti olisi mahdollisuus vaikuttaa”, Salonen perustelee.

Millaisiin asioihin nuorisovaltuusto sitten haluaisi päästä vaikuttamaan?
”Kouluruokaan”, Alina Tynkkynen ja Sanni Ruusunen huudahtavat.

”Ruoassa itsessään ei ole vikaa, mutta lista on pysynyt täysin muuttumattomana ikuisuuden. Ehkäpä sitä voisi lähteä uudistamaan yhdessä meidän nuorten kanssa”, Salonen ideoi.

Lisäksi Salonen toivoo, että luottamushenkilöt ottaisivat nuorten lausunnot vielä vakavammin.

”Välillä tuntuu siltä, että ne vain pyydetään velvollisuudesta ja luetaan läpi. Esimerkiksi kouluasiassa olimme ehdottomasti sitä mieltä, että uusi Lauttakylän koulu tulisi sijoittaa vanhan koulun paikalle, mutta eipä meidän mielipidettämme pahemmin nostettu missään vaiheessa esille”, hän harmittelee.

Nuorisovaltuustolla on oma budjetti, jonka puitteissa nuorten ideoimat tapahtumat ja retket toteutetaan. Matonpesupäivän kaltaisilla tempauksilla kerätään tarvittavia lisävaroja kulujen kattamiseksi.

”Me teemme ihan itse niska limassa oikeita töitä, jotta pystymme järjestämään nuorille kaikkea mukavaa”, Arttu Kannisto veistelee ja pyyhkii näyttävästi hikeä otsalta.

Vaikka matonpesutalkoot taatusti tuntuvat seuraavana päivänä käsissä, koko noin 15 henkinen pesuporukka vakuuttaa, että kerran vuodessa harjaan ja saippuaan on mukava tarttua.

”Tässä pääsee tekemään jotain yhteisen hyvän eteen, totta kai siitä tulee hyvä fiilis”, kaikki vakuuttavat.

Kommentointi ei ole käytössä.