Kesäherkkujen aika – Mansikkakausi on nyt parhaimmillaan

Tarja Matomäki laskee, että Mattilan Marjatilalla viljellään peräti 11 eri mansikkalajiketta. Päälajikkeet Sonata ja Salsa ovat parhaimmillaan juuri nyt, varhaista Rumbaa tilalla on kerätty jo useamman viikon ajan.

Mansikan pääsato kypsyy tänä kesänä tavallista aikaisemmin. Mikäli mansikoita mielii pakastimeen talven varalle, kannattaa olla liikkeellä seuraavan parin viikon aikana.

”Mansikka-aika on parhaimmillaan juuri nyt”, huittislaisen Mattilan Marjatilan Tarja Matomäki kertoo.

Alkuvuosi on ollut viljelijän näkökulmasta mielenkiintoinen. Pitkälle venynyt kevät ennakoi myöhemmäksi painottuvaa satokautta, mutta toukokuun pitkä hellejakso käänsi tilanteen päälaelleen.

”Lämpö vauhditti kypsymistä todenteolla ja mansikat valmistuvatkin varsin aikaisessa vaiheessa.”

Viime vuosina kesät ovat poikenneet sääolosuhteiden puolesta toisistaan niin paljon, että normaalivuodesta puhuminen alkaa olla hankalaa. Viime kesänä pääsatoa alettiin kerätä heinäkuun puolivälissä.

”Pääsääntöisesti pääsato on kypsynyt noin heinäkuun 10. päivän tienoilla. Tällaiset kesät ovat harvinaisia, että pääsadon kerääminen alkaa jo kesäkuun puolella.”

Pitkälle venynyt kevät ennakoi myöhemmäksi painottuvaa satokautta, mutta toukokuun pitkä hellejakso käänsi tilanteen päälaelleen, toteaa Tarja Matomäki.

Pääsatokausi tulee kestämään parista viikosta korkeintaan kolmeen.

”Kukintajakso oli vähän normaalia lyhyempi, mikä ennakoi myös lyhyttä pääsatoa. Toisaalta viime viikkojen viileämpi sää tuli sopivaan saumaan ja hidasti hiukan marjan kypsymistä”, Matomäki tietää.

Matomäki ennakoi tämän kesän mansikkasadosta kohtalaista. Huippuvuotta ei ole tulossa, mutta ei kesä mikään katastrofikaan ole.

”Meidän tilallamme talvi aiheutti aavistuksen vaurioita, siellä ennen pakkasjaksoa ollut talvitulva nosti veden pelloille ja se jäätyi siihen pitkäksi aikaa.”

Määrällisesti mansikkaa on odotettavissa vähintään kohtalaisesti, mutta kuivuuden takia kukat jäivät pieniksi, minkä seurauksena myös mansikat ovat kooltaan pieniä.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestistä.

Vadelmat valmistuvat tänä kesänä noin pari viikkoa etuajassa. Kasvatustunneleissa paras satokausi on jo käynnissä.