Huittisiin kaavaillaan yrityspuistoa – Sataedu ja yritykset samoihin tiloihin

Sataedun rehtori Anne Laine.

Oppiminen ja opetus ovat viimeisten parinkymmenen vuoden aikana muuttuneet huimasti. Varsinkin ammatillisella puolella opiskelu tapahtuu yhä enemmän työn kautta ja varsinaisissa luokkahuoneissa vietetään aikaa vähenevässä määrin.

Tämä sekä koulutustoiminnan rahoituksen raju leikkaaminen ovat saaneet Sataedun rehtori Anne Laineen pohtimaan oppimisympäristöjen muutoksia.

”Miksi oppilaitoksen pitäisi aina omistaa kaikki. Ei ole kovin järkevää pitää kiinni luokkahuoneista, joita tarvitaan vain muutama tunti viikossa tai niille on muuten vähän käyttöä”, hän kyseenalaistaa.

Sataedu päätyikin myymään Huittisissa, Teollisuustiellä sijaitsevan kiinteistönsä Kivikylän Kotipalvaamolle. Tämän kuun alusta lähtien oppilaitos jatkaa tiloissa vuokralaisena. Tämän ei kuitenkaan ole tarkoitus olla pysyvä ratkaisu, vaan Laineen suunnitelmissa siintää muutto keskustan vastakkaiselle laidalle, Jokilevolle.

”Ajatus lähti oikeastaan siitä, että Sataedun yhtymähallitus päätti alkuvuonna, että oppilaitoksen logistiikka-alan koulutus keskitetään Huittisiin. Kun samaan aikaan päätettiin Huittisten kiinteistön myynnistä, uuden oppimisympäristön mietintä tuli luonnostaan ajankohtaiseksi”, Laine taustoittaa.

Laine otti yhteyttä Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippoon ja pyysi ideoita. Yhdessä naiset alkoivat suunnitella yrityspuistoa, joka yhdistäisi Sataedun opiskelijat ja Jokilevon alueella toimivat yritykset.

”Jokilevolle on keskittynyt paljon yrityksiä, jotka ovat tavalla tai toisella kytköksissä logistiikka-alaan. Näin saamme opiskelijat jo opintovaiheessa sinne, missä tulevaisuuden mahdolliset työnantajatkin toimivat”, Peippo perustelee.

Yrityspuiston ideana on, että Sataedu ja yritykset pystyvät hyödyntämään samoja toimitiloja. Peipon mukaan vastaavanlaista yhteistyötä ei ole vielä missään muualla Suomessa.

”Esimerkiksi Sasky tekee yritysten kanssa yhteisiä laitehankintoja, mutta tietääkseni missään ei ole kokeiltu tämänkaltaista mallia, jossa oppilaitos ja yritykset toimivat samojen seinien sisällä.”

Kaksikko uskoo, että nyt suunnitteilla olevassa mallissa kaikki osapuolet hyötyvät.

”Monella yrityksellä autot ovat päivällä liikkeellä ja hallit seisovat tyhjillään, onhan se kaikkien etu että Sataedu voisi vuokrata tilaa silloin omaan käyttöönsä”, Peippo perustelee.

”Lisäksi on tosiasia, että Satakunnan alueella on tällä hetkellä huutava pula logistiikka-alan ammattilaisista. Tämä tarjoaa yrityksillekin oivan mahdollisuuden tarkkailla oppilaita työssään ja napata parhaat osaajat heti itselleen”, Laine lisää.

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestistä.

 • avatar Työnantaja

  Ei nyt sentään liene aivan uusi idea.
  Esim. Winnova on jo tehnyt paljon efistyksellisempää yhteistyötä kuljetusyritysten ja mm UPM:n kanssa.
  Kun totta puhutaan niin aika harva yrittäjä haluaa näitä sylkiäisiä nurkkiinsa oppimaan (notkumaan).
  Ammattimies on ammattimies, ei kännykkää tuijottava teini mopoautossa.

 • avatar Nimetön

  Miksi oppilaitoksen tosiaan pitää omistaa kaikki?! Jätetään Varilan uusi koulu rakentamatta ja oppilaat radikaalisti heti tissistä kännykän kautta oppimaan. Säästyy “infrasta” ja sen kautta ruuasta alkaen kaikesta. MIHIN NYKYÄÄN TARVITAAN MITÄÄN OPPIA, kun esim. rakennustaito on nolla?! Taidetta ja ilmaisua vain pitää olla. Silläkö kaikki luulevat leipänsä tienaavan?

  • avatar Nimetön

   Bloggarin (mitä se sitten lieneekään) ura tai Idols-tms. tähteys ja fitnes-tai parisuhdeperverssiot. Niissä ne tuntuvat olevan nykynuorten ihannoimat tulevaisuuden haaveet.

Kommentointi ei ole käytössä.