Sinilevätilanne rauhoittunut – Houhajärvessä vähän levää

Pirkanmaan sinilevätilanne on rauhoittunut.

Kuluvalla viikolla vähän sinilevää on havaittu muun muassa Sastamalan Houhajärvestä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen ja rauhoittunut viikon takaisesta.

Miten voit itse tunnistaa sinileväkukinnan

Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä, kellertäviä tai esimerkiksi rannalle kuivuessaan sinivihreitä lauttoja. Sen saattaa varsinkin alkukesällä sekoittaa kellertävän sävyisiin siitepölylauttoihin. Jos lautta hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä. Mikäli levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Ottaessasi leväpitoista vettä lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Miten toimia epäillessäsi sinileväkukintaa

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä.

Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä.