Satakuntalaiset polttavat koivuklapeja

Polttopuita

Pientaloissa poltettiin toissa talven lämmityskaudella puuta 403 000 kiintokuutiometriä. Se on 11 prosenttia enemmän kuin yhdeksän vuotta sitten. Tiedot ilmenevät Luonnonvarakeskuksen kyselystä.

Puuta käyttäneissä kiinteistöissä poltettiin puuta keskimäärin 5,5 kiintokuutiota. Tästä määrästä klapeja oli kaksi kolmannesta. Suosituin puulaji oli koivu, jonka osuus on kolmannes.

Aiemmin paljon käytetyn jätepuun käyttö on romahtanut neljään prosenttiin käytetystä puusta. Edellisen kyselyn aikana jätepuun osuus oli vielä 20 prosenttia.

Puuta poltettiin eniten varaavissa takoissa ja uuneissa. Niissä paloi käytetystä puusta kolmannes.

Pientalojen puun energiakäyttö on merkittävää, koska sen osuus Satakunnan runkopuun hakkuista oli kuudesosa. Yhdessä aluelämpölaitosten kanssa suoraan energiatuotantoon ohjautuu 22 prosenttia hakkuumäärästä.

 • avatar Nimetön

  Potkiiko puunpoltto järkeä vastaan. Syntyykö luonnolle ja ihmisten keuhkoihin vaurioita? Täällä maaseudulla ei niinkään ihmisille, mutta entä taajamissa. Eikö jo pelkkä sauhu laita naapurit köhiin. Onko puunpoltto ympäristörikos?

  • avatar Nimetön

   Kun ajaa vaikka 50km Tampereen suuntaan, ei tienvarsilla ole juuri muuta kuin POLTETTAVAA puuta. Eikun poikki ja pesään. Hirvivaara vähenee. Energialasku pienenee. Työllistetyt työllistyvät. On ihan ympäristöteko, että puuta poltetaan Suomessa jokaisessa mahdollisessa tarpeessa verrattuna Kiina ym. hiilipäästöihin. Ja mikä onkaan maailman (toistaiseksi )kallein “puhtaan energian” MAHDOLLINEN tuottaja??? OLKILUOTO!
   Mun uunissani palaa puu niin kauan kuin elän.

 • avatar Nimetön

  Metsä on tärkee kun torjutaan ilmastonmuutosta. Ainakin täällä maaseudulla. Onko puunpoltto sittenkin energian tuhlausta. Ydinvoima on puhtainta ja ainoa järkevä tapaa tuottaa energiaa. Kaikki muu on enemmän tai vähemmän hihhulointia.

  • avatar Nimetön

   Metsähän on maailmassa uusiutuva luonnonvara. Jos valitaan ydinvoima, se on exitus koko planeetalle.

 • avatar Nimetön

  Eiköhän me täällä mini-Suomessa mikro-Sastamalassa sentään eletä ihan sitä arkienergia-aikaa…Kun ne ydinvoimalan tuottamat kalliit sähköt katkee (ja ihan TAATUSTI katkee jossain vaiheessa), silloin tulee mieleen, mites ne tulet taas tehtiinkään….Ei näillä vyöhykkeillä atomeille pärjätä.

  • avatar Nimetön

   Eikä kauan kulunut – kun on jo tällä viikolla yksi ydinvoimalan pieni osa räjähti, ja siinä sitä oltiin, energian loppumisen pelossa. Onneksi sattui kesällä eikä talvisaikaan !

   • avatar Nimetön

    Siitä sen huomaa miten tärkee ja korvaamaton ydinenergia on. Kyllä holotna tulis ilman ydinvoimaa.

 • avatar Nimetön

  Puut maksavat vaan niin paljon ja tettää töitä. Sama raha kuin lämmittää sähköllä.

 • avatar Nimetön

  Maksavatko, jos korjaa esim. kaikki pienpuut, mitä näkyy joka metsässä? Ja mikä ei teettäis töitä, jos sillä säästyy energiaa? Tulkitsen näin, että LAISKUUS estää säästämisen.
  Kyllä sähkölämmitys on KALLISTA nykyään.

 • avatar Nimetön

  Kun puut maksavat niin “paljon”, miksei missään ilmoiteta, että kuka vain voi käydä korjaamassa ne vuosikausia esim. Vla-Tre tienvarsilla korjaamatta seisseet polttokelpoiset puukasat?! Eivät näy kelpaavan kellekään. Ja takuulla haen tänäkin vuonna ihan ilmasen joulukuusen joltain kuusia pursuavalta tienpientareelta. Sen verran on tullut maataloustukea metsineen maksettua.

  • avatar Nimetön

   Maataloustukia ei makseta metsänomistajille.
   Minnekäs kaupunkilaismetsänomistajat unohdit?

 • avatar Nimetön

  Ei niitä oikein voi toisen metsästä mennä ottaan noin vaan. Tarkoitin kun asuu omakotitalossa kaupungissa ja ei ole omaa metsää mistä niitä puita tekisi niin kuorma puita maksaa tuotuna 500 euroa.

  • avatar Nimetön

   Minusta tuntuu, että jos otat selvää, kuka niitä puukasoja lahottaa tienvarsilla, saatat saada kiitoskaupalla kuutiotolkulla puuta.

  • avatar Nimetön

   Joskus tosiaan tuntuu, että vaikka ei ittellä ois puunpuutetta, ei sitä kyllä kellekkään vieraallekaan myydä! (anneta!)
   Voi hyvä ihme, kun molemmat vois hyötyä… Onko siinä joku EU tai muu esteenä…
   Minusta pitäis vapaakauppa-alue olla koko Suomi.

 • avatar Nimetön

  Ymmärrättekö kaikki ydinvoiman kannattajat, että jo nyt Olkiluoto on MAAILMAN KALLEIN RAKENNUSPROJEKTI? Eikä se ole edes läheskään valmis! Tiedätte varautua sähkönhintoihin.
  Minä kerään ilomielin kaiken polttokelpoisen puun.

   • avatar Nimetön

    No jee! Heti tuli ehdokas! Ja vaikka vähän maksaisi, niin tuskin sähkön hintaa. Eikö se oo jo metsän hoitoa, jos joku tulee raivaamaan roskapuun?!

 • avatar Nimetön

  Taitaa olla niin, että puunkorjuu metsästä kuluttaa öljytuotteita enemmän, mitä siitä puusta saadaan energiaa. Luonto köyhtyy jatkuvasti. Siksi ydinenergia pelastaa maailman. Ja tulevaisuudessa ne ovat hyvin pieniä laitoksia. Lisäksi ydinlaitokset on yksityisten rahoittamia. Ei tarvita veronmaksajien euroja, kuten biolaitosten huijauksessa. Kyllä täällä maaseudullakin pärjätään sähköllä. Sähköä tarvitaan aina enemmän ja enemmän.

  • avatar Nimetön

   Hakkuutähteiden ja kantojen käyttö polttoaineeksi vähentää ravinteita metsämaassa. Metsään jätetty puumassa sitoo hiilidioksidia. Ei ole järkeä puhdistaa metsää kaikesta palavasta.

 • avatar Nimetön

  Metsänhoito on milloin minäkin aikakautena riippuvaista siitä, millainen on muoti, jonka mukaan hoidetaan. Tämän olen havainnut.

  • avatar Nimetön

   Eli suomeksi: Kuka on huutanut koviten energiahinnoista!
   Kun luotettaisiin Suomessa suomalaiseen maalaisjärkeen, tulisi paras tulos. Puulämmitys ensin, koska materiaalia on. Kaikki päästöt lopputulemaa myöten edullisimmat.
   Tuuli, vesi. Atomi kaikkein viimeisin.

 • avatar Nimetön

  21:49: Ja kunhan se vain TOIMISI!
  Eikä ydinenergia ole korvaamaton. Kaikki muut korvaavat sen mennen tullen.

 • avatar Nimetön

  Oikein piti tarkistaa, ollaanko sitä yhä koivuklapipalstalla 😀 .Ollaan. Olkiluoto 3 ollaan jo pian 10v myöhässä ja miljardit (lue tappiot) senkun kasvavat…

Kommentointi ei ole käytössä.