Kansallispukujen tuuletus: “Tarkoitus on antaa puvulle sen ansaitsema arvostus”

Kansallispuku on tuttu asu Irma Saariselle ja Sinikka Taimille. Naiset ovat harrastaneet kansantansseja vuosikymmenet.

Roikkuuko kaapissasi kansallispuku, kansanpuku tai muinaispuku? Se kannattaa nyt kaivaa esiin, sillä Vammalan torilla tuuletetaan kansallispukuja porukalla tulevana lauantaina 4. elokuuta.

”Torille ovat tervetulleita ihan kaikki, joita kansallispuvut kiinnostavat ja joilla sellainen on. Päivän tarkoitus on nimenomaan tuulettaa pukua ja antaa sille sen ansaitsema arvostus”, tuumaa tapahtumaa puuhaava Sinikka Taimi.

”Osa käyttää yhä kansallispukua juhlissa, mutta monella se on unohtunut kaapin perukoille”, harmittelee Irma Saarinen.

Sinikka Taimille ja Irma Saariselle kansallispuku on tuttu asu, sillä he ovat harrastaneet kansantanssia vuosikymmenet. Puvut päällä on esiinnytty niin paahtavassa helteessä kuin vesisateessakin.

Punkalaitumen pukua koristaa sininen villakankainen tasku, joka on kantattu keltaisella ja kirjottu kauniisti. Puku on Irma Saarisen itse tekemä.

Haastatteluhetkellä Taimi on pukeutunut värikkääseen Tuuterin pukuun. Saarisen yllä on Punkalaitumen puku, onhan hän ”Punkalaitumen plikkoja”.

Tuuterin puku on yksi Suomen suosituimmista kansallispuvuista, todennäköisesti upeiden koristelujensa ansiosta. Puseron rekko eli etumus sekä olkalaput on kirjottu ristipistoin, esiliinan helmassa taas on etupistoin toteutettu kirjailu.

Punkalaitumen puku on pelkistetympi. Punapohjaisen raidallisen hameen kruunaavat kuvioraidoitettu esiliina sekä keltaisella silkkinauhalla reunustettu ja kirjailtu villakangastasku.

Punkalaitumen puku on Irma Saarisen itsensä ompelema.

”Olen tehnyt pukuja muillekin, yhteensä ehkä 15 kappaletta. Kova työ niissä on, työtunteja ei parane laskea”, nainen naurahtaa.

Tuuterin puku on yksi Suomen suosituimmista. Syynä saattavat olla puvun värikkäät kirjailut.

Sastamalassa kansallispukujen tuuletuspäivän järjestävät yhteistyössä Vammalan Eläkkeensaajat, Sastamalan Opiston tanhupiiri sekä Vammalan Naisvoimistelijoiden Annastuunat. Tempaukseen on haastettu myös muut Sastamalan eläkejärjestöt.

Kello 10 – 13 pidettävän tapahtuman aikana Vammalan torilla esitellään erilaisia pukuja ja nähdään tietysti kansantansseja, joihin yleisökin on tervetullut liittymään.

Taimin ja Saarisen mukaan tuuletuspäivästä on tarkoitus tehdä perinne.

”Haluamme innostaa ihmisiä käyttämään kansallispukujaan. Toivomme, että tempausten ansiosta perinne säilyisi ja tulevatkin sukupolvet osaisivat arvostaa pukuja.”