Työministeri Sastamalassa: ”Aktiivimalli on osin kohtuuton”

Jari Lindström oli Pentti Kulonpään kanssa samoilla linjoilla nuorten työllistämisestä. Työelämään pitää olla muitakin reittejä kuin se perinteinen koulun penkki.

Työministeri Jari Lindström (sin.) keskusteli paikallisten kanssa pitkään Sastamalassa Vammalan torilla tiistaina iltapäivällä. 

Tapio Virtanen Illosta antoi ministerille palautetta hallituksen työllisyyspolitiikasta ja aktiivimallista.

”Jos henkilö on hakenut viittäkymmentä työpaikkaa ja päässyt kolmeen haastatteluun, ja silti hänen työttömyysetuuttaan leikataan, niin onko se oikein?” Virtanen kysyi.

”Ei se ole oikein, että ihminen tekee kaikkensa työllistyäkseen ja saa silti sanktioita”, vastasi Lindström.

”Olen alusta saakka sanonut, että tässä kohtaa aktiivimallissa on epäkohta. On väärin, että yrittämisestä huolimatta rangaistaan. Keskusta voisi meitä tässä asiassa tukeakin, mutta hallituksessa on kolme puoluetta, joista yksi ei taivu.”

Ministeri korosti, että aktiivimallin idea alunperin oli saada ihmiset vastaanottamaan lyhyitäkin työpätkiä. Työnteosta ja yrittämisestä tulisi ennemmin palkita.

Onko ministeri siis enemmän porkkanan kuin kepin kannalla?

”Aktiivimalli vaikuttaa myönteisesti työllisyyteen, mutta epäkohdat tulisi korjata.”

Lindström huomautti, miten demarit julistivat ensin peruvansa koko aktiivimallin, jos nousevat ensi vaaleissa päähallituspuolueeksi.

“Nyt ääni Antti Rinteen kellossa on muuttunut niin, ettei koko mallia olla perumassa, vain aktiivimallin leikkuri.”

Tapio Virtanen oli ministerin puheisiin tyytyväinen. 

”Kyllä minä voisin Jarin kanssa lähteä vaikka kuraa lapioimaan”, hän naurahti.

“Kokeilu ei mene hukkaan”

Koska väenpaljoutta ei sinisten teltalla ollut, oli ministerillä aikaa kuunnella yksittäisten kuntalaisten huolia.

Pentti Kulonpää kaipasi nuorten työllistämiseen vanhaa mestari-kisälli -mallia, jossa kokenut työntekijä opettaa hommat nuoremmalle. 

”Kannatan ajatustasi. On paljon nuoria, joille koulumainen teoriaopetus tuottaa vaikeuksia, mutta jotka ovat hyviä oppimaan käytännössä, töitä tekemällä. Myös oppisopimusmallia tulisi kehittää ja uudistaa.”

Torilla tuli puheeksi myös alueellinen työllisyyskokeilu, joka on Pirkanmaalla esimerkiksi Sastamalassa ja Punkalaitumella osoittautunut tehokkaaksi ja toimivaksi. Lindström vakuutti, että kokeilusta otetaan oppia.

”Uudistuksia on pakko tehdä, sillä uusi laki siirtää vastuun työllisyyspalveluista maakunnille. Mutta kokeilun hyvät kokemukset eivät saa mennä hukkaan, ja minun tavoitteeni on, ettei niin käy. Kokeilu on osoittanut, miten paljon kunnan, te-hallinnon ja yksityisen sektorin yhteistyöllä saadaan aikaan.”

Kehuja Lojerin työaikapankille

Ministeri ehti Sastamalassa piipahtaa myös Lojerin tehtaalla. Hän oli näkemästään vaikuttunut ja toivoi, että yrityksen työaikapankista otettaisiin mallia.

”Se on hyvä esimerkki paikallisesta sopimisesta. Se suo työntekijälle joustoa ja toisaalta tuottavuus on parantunut.”

Olisiko ministerillä viisastenkiveä taskussaan, miten Sastamalaan saataisiin lisää työpaikkoja?

”Alueen on luotettava ja kehitettävä omaa vetovoimaansa mitä tulee yrityksiin sekä lapsiperheisiin ja nuoriin. Muuttotappiokunnissa ei saa jäädä odottamaan, vaan on lähdettävä rohkeasti markkinoimaan vaikka etätyömahdollisuuksia.”

Sinisten teltalla ei ollut tunkua. Paikalla olleet tuumivat, että ministerin olisi ollut parempi tulla toripäivänä.
 • avatar Nimetön

  Takin kääntäjä! Kannatti kääntää että on paksu lompakko kun hallitus kausi loppuu!! Se onkin sitten viimeinen hänelle!!

  • avatar Nimetön

   Höpöhöpö! Lindström varmasti nähdään myös seuraavien vaalien jälkeen. Tehnyt vakuuttavaa tulosta työssään.

   • avatar Kari Vatanen

    Jari Lindströmiltä todella lapsellista puhetta. Entiset Perussuomalaset harrastivat yhtä halventavia puheita työttömiä kohtaan kuin nykyisetkin persut. Turha hänen on mennä Kokoomuksenselän taakse täysin järjettömien aktiivimallien kanssa, koska kysymys on ainoastaan työttömyysturvan leikkauksista, joilla haetaan ainoastaan säästöjä.

  • avatar Mummeli

   Juuri näin.Esim.kukaan ei ota töihin esim.61v täyttänyttä millä ei ole mitään ammattia ja tehnyt sekatöitä.Karenssia kyllä pukkaa ja juoksemista toimeentuloluukulla,kuka siitä hyötyy.Ei kukaan!!! 60v pois koko aktiivimallista,senhä sanoo jo järkikin.

   • avatar Nimetön

    taas meni sekoiluksi omaan näppäryyteen, aktiivimalli nimittäin edellyttää, että kaikenlaista tarjolla oleva työtä otetaan vastaan, sehän on kokoomuslaisen teesi, numero yksi

 • avatar Nimetön

  Aktiivimalli on juuri sellainen kuin hallitus halusikin, eli työttömät kyykkyyn.
  Lindsrtömin on aivan turha selitellä, siniset ovat hallituksessa hyväksyneet ko.lain niinkuin muutkin hallituspuolueet ovat tehneet.

  • avatar Nimetön

   EI TARKOITA!
   Työaikapankkiin tehdään vilkkaan jakson aikana työtunteja, jotka sitten rauhallisemman ajan koittaessa pidetään vapaana pois.

   • avatar Nimetön

    niin tehdään ylitöitä .?josta ei saa normi ylityö korvauksia ?vapaana pidetään nämä ylityö tunnit tuskin niistä saa oikean korvauksen

 • avatar Nimetön

  No suoraan sanottuna aktiivimalli on työttömyys päivärahan alennus!Ei hallitus voinut suoraan sanoa alennetaan työttömyyskorvausta,olishan siitä kova huuto alkanut…Joten näin se menee helpommin!

  • avatar Nimetön

   Laiskat ja passiiviset työttömät eivät viitsisi tehdä mitään ilmaisen rahansa eteen ja nyt nostavat mekkalan aktiivisuuspakosta.
   Aktiivimalli on parasta mitä Suomen työllisyydenhoidossa on tapahtunut pitkään aikaan.

   • avatar Nimetön

    Laiskat ja passiiviset työlliset ne vaan lukevat verkkolehtiä ja pyörivät somessa kaiket päivät, lintsaavat aina kun silmä välttää, pöllivät firman omaisuutta ja parkuvat ansiottoman palkkansa pienuutta. Irtisanomisen helpottaminen on parasta, mitä työllisyyden hoidossa on tapahtunut pitkään aikaan.

   • avatar Nimetön

    Voitaisiinkohan seuraavaksi pakottaa karenssin uhalla työttömät kansantanhuihin neljäksi tunniksi päivässä?

   • avatar Nimetön

    yhteiskunta on velvollinen järjestämään työtä
    Kuinka kehtaat sanoa laiskat ja passiviset?
    Työttömyyspäiväraha on vastike, kun eivät kykene järjestämään töitä. Huomaa, on sitäkin perus ja ammattiliittoon kuuluville. Aktiivimalli on epäoikeudenmukaisinta mitä 2010 luvulla on kehitelty, raakaversio toden totta.

   • avatar Nimetön

    unohdat kokonaan sen, että työttömyysturvaetuuksista ja esim. sairauspäivärahoista, etuuden saajat
    maksaa veroa korkeammilla perusteilla, kuin palkansaajat

 • avatar Metsuri

  Nyt kannattaa vakavasti harkita mitä tehdään vajaakuntoisille työnhakijoille. Ei heitä kannata kiusata ministerin tekemällä mallilla. Vaalit tulossa ministerillä vellit lahkeessa.

  • avatar Nimetön

   Ja mikä ministerin/hallituksen kanta vajaakuntoisesta????
   Se minkä monet lääkärit käynneillään ovat todenneet ja kalliilla “laitteillaan” havainnoinnert
   vai
   etälääkäri (kela/vakuutusyhtiö) näkemättä potilasta ja arvostamaan tutkimustuloksia ja hoitavien kollegoiden ammattitaitoa.

   Tulee mieleen mitä ihmettä ne siitä “sotesta” jauhaa ja rahaa siihen laittaa, onhan meillä KELA ja siellä Suomen parhaat asiantuntijalääkärit, jotka tietävät potilasta näkemättä että “ei mitään vaivaa/sairautta”.

   • avatar Nimetön

    Eikä ehdottomasti kokoomus. Niin paljon pahaa on saanut heti vaalivoittojen jälkeen aikaan.
    Postinkulku, haittaa, terveydenhoito ylivoimaisesti haittaa, ei ne kunnioita pätkääkään muita ihmisiä, vain omat on tärkeitä.

   • avatar Nimetön

    opettele puhumaan nykykielellä !
    vai onko sulla vajaamieliset, vajaakuntoiset, ylipäänsä vajaa vajaa, tuo leimaaminen ylitse kaiken muun?
    Nykypäivän termi on osatyökykyiset
    samallla mallilla, kuin “lasini on puoliksi täynnä”, ei positiiviset käytä vajaata siinäkään

 • avatar Liisa

  Töistä ja tekijöistä ei ole pulaa mutta ammattitaitoisista ja vastuullisista virka ja esimiehistä on huutava pula .

 • avatar vastuunsa kantava

  Miksi ei kohdella ihmisiä oikeudenmukaisesti töihin sen mukaan kuin pystyy .Ei pakotteilla vaan sen mukaan kun taidot riittää.sillä yhteiskunta kuitenkin tarvitsee kaikenlaista osaamista .Ja kaikilla meillä on joku asia minkä osaa.Eli nyky yhteiskunta ei osaa hyödyntää sellaista ihmistä kuka ei ole paljon kouluja käynyt se on suuri virhe sillä on myös sellaista osaamista mitä ei opiskelemalla opita .Ja silti heistä olisi hyötyä mutta sitä ei osata hyödyntää kun tuijotetaan mitä on opiskellut eli kaikilla pitäisi olla sama tausta .Ja tämä on suuri virhe ei kaikista ole opiskelijaksi mutta silti hän voi osata asioita jota tämä paljon kouluja käynyt ihminen ei osaa .Eli kaikkia tarvitaan mutta sitä hyötyä ei osata käyttää .

  • avatar Nimetön

   Ei auta opiskelukaan tai kokemus, jos on yli viisikymppinen. Isompipalkkaisena saa ensimmäisenä lopputilin, eikä sen jälkeen saa enää töitä.

  • avatar Nimetön

   7:28: Kirjoitit täyttä asiaa. Ei se, ettei ole todistusta jostain koulusta, tai hienoa titteliä, tee ihmisestä osaamatonta luuseria. Kaikki eivät edes välttämättä halua jotain nimikettä, jos omilla taidoilla ja ahkeruudella voisi tienata leipänsä. On paljon käytännön töitä, joita nämä hienot ammatti-ihmiset eivät halua tai edes osaa tehdä. Annetaan mahdollisuus sellaisille, jotka osaavat , eivätkä pelkää likaisempaa tai raskaampaakaan työtä. Mutta palkkaa on saatava sen mukaan. Ei koulutuksen mukaan.

  • avatar Nimetön

   Kysymys, todella aiheellinen!
   Mutta Sipilä se pakotti kaikki samaan malliin.
   Osatyökykyiset hän pakottii luopumaan kolmeksi vuotta lomarahoistaan, vaikka osatyökykyisillä on eläkelaitoksen määrittelema tulorajakin ansioilleen. Ei yhtään tultu vastaan, niin kuin hoitoalalla tarjottiin kompensaatiota.
   Ne jokka pitää isomman äänen, toteutui taas tässäkin tapauksessa.

 • avatar Ei Jatkoon

  Kepu eikä Siniset. Sen vetran karmeata on jälki ja tiladtojen vääristely. Sama kokkareitten vartiaiselle. Kyykytyslinjalle kova tuomio. HUOM! HALLITUS ei ole luonut yhtään työpaikkaa, vaan kikkailemalla yrittää pelastaa nahkansa.

 • avatar Nimetön

  Ministeri torilla ja yleisöä paikalla laskettavissa yhden käden sormilla !!
  Ei nauti kovaa kovaa suosiota!!

 • avatar Joo

  Lindström kyllä osaa puhua myös työttömiä ymmärtäen, mutta mitään ei tee noiden puheittensa mukaan. Haha, puheet on puheita. Teot ratkaisee.

 • avatar Nimetön

  Eduskunnassa on huutava pula ammattitaitoisista k-edustajista jotka ajaisivat kansan asioita ja etuja, ei rahantuhlausta ulkomaille ja ulkomaisille..

 • avatar Nimetön

  Eikös Lindströmminpihvi kärsi omantunnon tuskista kun vähän lähtenyt karenssit käsistä.

 • avatar Nimetön

  tulis uudet vaalit pian niin päästäs sinisistä ja satosesta eroon lopullisesti

  • avatar Nimetön

   Saataisiin nyt ensin kaikki petetyt uurnille. Mutta eiväthän he jaksa ja jos jaksavatkin, äänestävät edelleen vastoin etuaan.

 • avatar Nimetön

  Ei pelkkä aktiivimalli, vaan koko hallitus on kohtuuton. Edes kunnallisveron perusvähennystä ei korjata, vaikka se auttaisi juuri pienituloisia. Yleisemmin voisi pohtia missä kunnossa tulevat sukupolvet perivät maan? Kun osataan katsoa kansantaloutta kokonaisuutena. Silloin työllisyys on vasta yksi osa kun huomioidaan kaikki ihmiset.

 • avatar Nimetön

  Maassa on hyvä hallitus, eikä sorru perustulovähennyksen kaltaisiin kuntatalouden romuttamisen konsteihin.
  Työtä syntyy työttömille ja se on parasta taloudenhoitoa koko kansalle.
  Kysymys on vain siitä, miten työstä syrjäytyneet saadaan aktivoitua takaisin tuottavaan työhön.

  • avatar Nimetön

   Tämä Kiky juuri on ajanut kunnat ahtaalle. Verotulot vähentyneet ja siksi ihmisiä irtisanotaan. Hallitus vähensi kuntien valtionosuuksia saman verran mitä kiky toi säästöä. Nykyhallitus hoitaa taloutta ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella. Kapeakatseinen vempuli.

  • avatar Nimetön

   sinäpä se viisas olet, kun tiedät kaikkien kommentoijien taustatkin…. ettei vaan olisi arvailusi virheellinen?

  • avatar Nimetön

   Missä sellaista tietoa, että eläkeläiset valittaa aktiivimallista? Mutta eläkeläiset ovat myös edelleen lastensa vanhempia. Ja mummeja sekä pappoja. Eivät siis tuijota pelkästään omaa napaansa, vaan ymmärtävät yhteiskuntaa monelta kantilta. Toisin kuin maan hallitus.

 • avatar Nimetön

  Eikö tässä vähän aikaa sitten ollut kauhea poru, että eläkkeitä pitää nostaa. Kyllä tässä nyt tuijotettiin ihan varmasti omaan napaan. Kukahan mahtaa olla niiden tulevien eläkkeiden maksajat.
  Lapset ja lapsenlapset, katsos kun kolikolla on aina kaksi puolta.

  • avatar Nimetön

   Kyllä pienempiä eläkkeitä voidaan korottaa, vaikka myös eläkeläiset pitävät aktiivimallia ryöstökapitalismina. Eläkkeiden maksu menee aina niin, että nyt työssäolevat, maksavat tämän päivän eläkkeet. Vaikka eläkevaranto 200 Miljardia ja vuotuinen sijoitustuotto ollut 12 Miljardia. Ja miten näet tulevaisuuden vain kahdensukupolven päähän. Sillä lapset ja lastenlapset, maksattavat omat eläkkeensä, seuraavilla sukupolvilla. Niin se menee. Uskoa tulevaan!

   • avatar Nimetön

    Ryöstöpolitiikka on kansallinen uhka. Eikä mitenkään vähäinen. Suomalaisille on tarjolla parempaa ja sitä kansa haluaa.

 • avatar Nimetön

  Eipä teistä kukaan puhu mitään matujen aktiivimallista, ei koske heitä mikään mikä koskee kantasuomalaisia!
  Ette näköjään ymmärrä kukaan miksi hallitus säästää? Matujen täyshoidontakia tietenkin!
  Lisää tulee Ruotsista päivittäin täysihoitoon ja yöllä salaa lentokoneet tuo afrikkalaisia maahan!
  Kaikki tämä julkisuudelta piilossa, median myötävaikutuksella!
  Täällä vain työlliset ja työttömät toistensa kimpussa kuten on tarkoituskin.
  Herätkää jo nyhveröt!
  Pakoloisvuosikulut 1700 000 000€ vuodessa ja lisääntyy kokoajan! Hys hys hys!

  • avatar Nimetön

   MV-lehti on laittanut pari kolme nollaa perään ja tyhmät uskovat kaiken . . .

Kommentointi ei ole käytössä.