Historiaa ja talonpoikaisperinnettä – Sastamalan Wanhat Talot kutsuvat

Katariina Pylsy kuvaamassa Mäki-Soinin taloa Houhajärvellä. Kuva: Eero Pylsy.

”Iloisella mielellä, myönteisin, odottavin tunnelmin”, kuvailee Sastamalan maaseutujohtaja Katariina Pylsy mietteitään Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuman tiimoilta.

19. elokuuta Sastamalan alueen historia tulee tutuksi, kun vanhat talot avaavat ovensa vieraiden tulla. Pylsyn mukaan toisen kerran järjestettävä tapahtuma on saanut paljon myönteistä huomiota osakseen jo etukäteen. Sosiaalisessa mediassa on käynyt melkoinen kuhina.

”Viime vuonna ihmiset heräsivät pari päivää aiemmin, nyt pöhinää on ollut jo useamman viikon ajan.”

Asiaa lienee edesauttanut se, että tapahtuman puuhanainen jaksoi kiertää ja valokuvata kaikki kohteet Facebookin.

”Sastamala on kaunis maaseutukaupunki, jota ympäröi elinvoimainen, hyvin hoidettu ja rakennettu maaseutu. Paikkakunnan kulttuurihistoriaa ja talonpoikaisperinnettä on kunnia esitellä laajemmallekin yleisölle.”

Lähteenmäki Kiikoisissa on paikalleen rakennettu alkuperäinen kokonaisuus, jonne ei ole pajaa lukuun ottamatta siirretty yhtään ulkopuolista rakennusta. Torpan hirret on saatu talon metsästä. Kuva: Katariina Pylsy.

Mukana 52 taloa

Tapahtumaan on ilmoittautunut 52 taloa. Pylsyn mukaan ne ovat ihania, oman alueensa helmiä. Elämää nähneitä rakennuksia, joilla on kerrottavanaan monta tarinaa.

Viime vuoden suosituin kohde, Karkussa sijaitseva Tuomiston kartano on jälleen mukana. Kartanossa vierailija viimeksi 1400 kävijää. Keskimääräinen kävijämäärä talokohtaisesti oli noin 500.

Puolet kohteista on samoja kuin viime vuonna, puolet mukana ensimmäistä kertaa. Uusista kohteista Pylsy mainitsee muun muassa Lähteenmäen Kiikoisissa. Museovirasto on arvioinut tilan rakennukset ja pihapiirin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi nähtävyydeksi.

Suunnittele reitti etukäteen

Sastamalan Wanhat Talot ovat tapahtumapäivänä avoinna kello 11 – 18. Koska Sastamala on maantieteellisesti laaja kunta ja aikaa on rajallisesti, kannattaa päivän ohjelma ja reitti suunnitella etukäteen.

Suunnittelussa auttaa Pylsyn kokoama julkaisu, joka sisältää kuvat ja historiatiedot karttoineen. Julkaisua on myynnissä Häijään Kapsäkissä, Tyrvään Kirjakapassa ja Pukstaavissa. Informaatioon pääsee käsiksi julkaisun sähköisessä versiossa. Kohteita esittelevä karttasovellus löytyy tapahtumapäivään asti osoitteesta www.wanhattalot.fi.

”Taloja pääsee kiertämään myös yhteiskuljetuksella. Lähtö on Vammalan torilta kello 10.30. Ohjelmassa on tutustuminen Vammalan, Kärppälän, Mouhijärven ja Karkun alueilla oleviin kohteisiin”, Pylsy vinkkaa.

Pylsy ei olisi Pylsy, jollei hän olisi jo ehtinyt suunnitella tapahtumalle jatkoa. Jos vanhat talot vetävät väkeä, tapahtuu ensi vuonna jälleen elokuun kolmas viikonloppu, tuolloin tapahtumapäivä on 18.8.

”Minulla on jo uusia kohteita kiikarissa ensi vuotta ajatellen, ja tapahtuman viisivuotista merkkipaalua aion aikanaan juhlistaa juhlajulkaisulla, jossa ovat mukana ihan kaikki tapahtumaan osallistuneet talot.”

Tuomiston kartano Karkussa veti viime vuoden tapahtumassa eniten kävijöitä. Kuva: Katariina Pylsy.