Yleisöltä: “Parista lantakärryllisestä sanktio, paskaveden jokeen päästämisestä ei”

Sain pari viikkoa sitten maksukehotuksen maataloustukien takaisinperinnästä siksi, että kesällä 2014 levitin liikaa lantaa pellolle. EU:n nitraattiidirektiivin mukainen kokonaistypen määrä ylittyi 5%. Tätä en ole missään vaiheessa kiistänyt ja kaikki aikaisemmat (2015-17) takaisinperinnät (paperia täysi mapillinen) olen maksanut ajallaan. Pelto muokattiin samana päivänä, vesistöjä ei ole lähellä, eikä mitään haittavaikutuksia havaittu.

24.7.2018 sähkövian takia Sastamalan veden jätevesipumppaamo alkoi päästää kaikki jätevedet suoraan Kokemäenjokeen. Läheisessä uimapaikassa käyneitä sairastui vatsatautiin ja 30.7. pumppaamon vika huomattiin sekä ilmeisesti pikapuoliin korjattiin. Tämä olikin pikkujuttu koska ”oikea sana on jokiranta koska kysessä ei ole virallinen kaupungin ylläpitämä uimaranta” (Tyrvään Sanomat 9.8). Nyt paikalla on taas turvallista uida, koska ”voimakas virtaus hoitaa asian”.

Näissä kahdessa tapauksessa on kyse samasta asiasta, omien vesistöjemme ja Itämeren suojelusta. Käytännössä levitin lantaa 0,7 hehtaarin lohkolle kaksi kottikärryllistä liikaa, joka samana päivänä muokattiin, eikä kukaan sairastunut. Nitraattiderektiivin ”tulkinnassa on nollatoleranssi ja rikkomus johtaa aina maataloustukien osittaiseen takaisinperintään”. Kun päästää paskavettä kuusi päivää suoraan jokeen niin ”voimakas virtaus hoitaa asian”. Kukaan ei saa sakkoja, eikä tilistä mitään vähennetä.

Itse selviän takaisinperinnästä lähes huumorilla, mutta vastaavassa tilanteessa naapurin maidontuottajalta saattaa jo mennä kippo yli, kun edellisviikolla tuli meijeriltä ilmoitus maidon hinnan laskusta ja samalla miettii monelleko lehmälle tilaa teuraskyydin kun helteen piinaama sato ei riitä ruokintaan.

Ahdinkoon ei johda yksin halla, helle tai hankkija (joihin Suomessa on jo totuttu), kokemus epätasa-arvoisesta kohtelusta, vaan usean asian summa.

Pertti Linnainmaa, Sastamala

 • avatar Nimetön

  Joo kyllä, sivutoimisena maajussina, muun alan yrittäjänä olen kummastellut miten tähän byrokratiaviidakkoon viljelijät ovat ajautuneet ja sen hyväksyvät . Edunvalvonta eli MTK ei ole pystynyt hoitamaan asioitaan, kukaan ei kuitenkaan tee mitään asian hyväksi joten näillä mennään.
  Aika vaikea kuvitella että teollisuudessa vastaava mielivaltainen valvonta menisi läpi ainakaan ilman että kustannukset siirrettäisiin moninkertaisina kuluttajan maksettaviksi.

  • avatar Nimetön

   Se on sitä Sastamalan (joidenkin päättäjien) yritysmyönteisyyttä, ettei yritysten ympäristöhaittoihin, ympäristölupaehtojen laiminlyönteihin ja jatkuvaan roskaamiseen puututa kunnolla. Se ei ole pitkän päälle fiksua.

 • avatar Anttiolavi Salonen

  Kuten alkuperäisessä todetaan Nitraattiderektiivin ”tulkinnassa on nollatoleranssi ja rikkomus johtaa aina maataloustukien osittaiseen takaisinperintään” taitaa olla nyt se oikea suunta, johon syyttävää sormea pitäisi osoittaa.

  Toisaalta sitten taas – alkuperäinen on kokenut epätasa-arvoisena saamansa kohtelun, eikä ihme; kuusi päivää paskavettä vesistöön kunnan toimesta ei aiheuta mitään, mutta kaksi kottikärryllistä lantaa liikaa pellolle aiheuttaa.

  Kumpaistakin tapausta pitäisi mielestäni tulkita niin, että väärin ollaan toimittu.

  Ongelma kuitenkin lienee siinä, että nyt väärästä toiminnasta vain toinen sai sanktioita. Toisaalta sitten taas – kunnan jätevesipumppaamon paskavesien laskusta ei voida osoittaa yhtä vastuullista tahoa, jolloin sanktio pitäisi osoittaa jätevesipumppaamon omistavalle taholle, eli jätevesipumppaamoa käyttävälle taholle; Sastamalan kaupungille.

  Tämä tarkoittaa, että jätevesipumppaamon väärä toiminta tulisi maksettavaksi kaikille sastamalalaisille. Tämä olisi ihan reilua, ja saisi sastamalan jätevesipumppaamoa käyttävät tahot varmasti pohtimaan myös muita mahdollisia jätevesipumppaamopalveluiden tuottajia, mutta sitten toisaalta – hieman riippuen takaisinmaksettavasta summasta voisi se omalta osaltaan viedä vararikkoon esim. useampia talouksia.

  Mikä ei tietenkään edelleenkään oikeuta sitä, että nyt ei sastamalan kaupunkia olla asiasta rankaistu kun taas Linnainmaata ollaan.

  Kinkkinen pulma ja varmasti vaatisi paljonkin moniulotteista tulkintaa.

  Itse toivoisi näin sivustaseuraavana, ettei yksilöä täysin kohtuuttomasti rankaistaisi asiassa koska tuskinpa hänellä nyt ajatuksena on ollut suoranainen rikollinen hyöty.

  Jätevesipumppaamon osalta asiaa pitäisi tulkita kait jotensakin niin, että ollaanko sähköverkon poiskytkennän/poiskytkeytymisen kaltaiset tapaukset otettu riittävästi huomioon ja ollaanko niihin panostettu riittävästi. Mistä päästäisiinkin sitten vaikka kuinka pitkälle kunnallispolitiikkaan, homekouluihin, sairaaloiden ilmanlaatuun jne jne..

 • avatar Ranta pilalla

  Minulla on talo Sarkolassa kuloveden rannassa , rasitteena on 300 metriä pitkä kuloveteen laskeva rajaoja jota myöden talon takana oleva koulu on päästäny paskavetensä vuosikymmeniä järveen. Ranta on tietysti
  Kasvanut käyttökelvottomaksi umpeen vuosikymmenien ravinnekuorman vuoksi. Noin kymmenen vuotta sitten koulun kaivoon tehtiin panospuhdistamo. Silti tänä keväänä (kun koululaiset vielä oli koulussa),oja oli niin täynnä ruskeaa velliä missä kärpäset surisi ettei traktorilla päässyt yli. Ottaen vielä huomioon ettei ollut satanut kuukauteen ja muut ojat olivat rutikuivia.
  Vaadin vesinäyteen ottoa ojasta , se tultiin ottaan kesäkuussa kun oppilaat lomalla ja kas juuri sinäpäivänä sopivasti ojassa virtasi puhtaanpaa vettä.Ei uskoisi että mennään jo 2000 luvulla kun tämmönen on edelleen mahdollista.

 • avatar Kaisa

  Tämmöstä se on ja tulee oleen tämän EU n ihanuuden kanssa. Eikä ainakaan helpommaksi tule. Sen verran siellä Brysselissä ja Strasburgissa on väkeä pohtimassa asiaa ja asiatonta leipänsä eteen. Aamen.

  Mutta tässä nimenomaisessa tapauksessa minua kiinnostaisi, millä tavalla tai konstilla se liika sonta todettiin sinne peltoon pannuksi.
  Satelliittivalvonnallako? ei kai sentään?

 • avatar Nimetön

  Meille tuli eu-valvoja “tyttönen” mikälie maisteri neuvomaan lannan käsittelyä. Sanoin että rukkaset on tuossa, talikko tuolla, sulla lienee omat saappaat mukana, senkus vaan käsittelet. Loppui yhtäkkiä viisastelut, yli 40 vuotta oon sontaa levittänyt, ihan samalla tavalla se homma hoituu yhä. Sovussa kuitenkin saatiin katselmus tehtyä, sääli tuli nuorta, kun omat lapsetkin ovat häntä vanhempia.

 • avatar Nimetön

  Putajassa haisee sianpaska , haju tulvii sisälle asuntoon.
  Pitää vissiin lähteä evakkoon.

 • avatar Nimetön

  varrokkaas vaan, pian tulee kipsidirektiivi, levitettään kipsiä niin maan perusteellisesti, kun Nurmijärvelläkin. vaikka Itämeren pääasialliset saastuttajat eivät ole suomipoikia

 • avatar Nimetön

  Ei kai näitä uusia ylimääräisiä tukiaisia jaeta näille liikemiehille. Ovat perustaneet osakeyhtiön ja harjoittavat liiketoimintaa. Silloin pitää kantaa myös yrittäjän riski. Muuten myös kaikille yrittäjälle pitäisi valtion korvata tappiot. Kestääkö veronmaksajien selkäranka.

  • avatar Nimetön

   Tuo on totta. Ylimääräinen tuki pitää kohdistaa varsinaisille viljelijöille. Eikä näille porhoillo jotka harjoittavat selkeetä liiketoimintaa. Perheviljelijät kunniaan. Pääministerin kaverit pois rahanjaolta!

 • avatar Nimetön

  Ihmiset nukkuisivat yönsä rauhassa, mikäli nykyhallituksesta päästäisiin. Valtamedian toimittajat on myös ihme vekkuleita. Moittivat oppositiota siitä kun hallitus heikentää työsuhdeturvaa. Rehelliset työntekijät laittavat ison nyrkin Sipilän ja kumppaneitten nenuneteen. Sillähän siitä päästäisiin kun hallitus luopuisi irtisanomisten helpotusten pakkolaista.

  • avatar Nimetön

   Olet siis sitä mieltä, että antaa työttömien olla vaan kotona makoilemassa?
   Onkohan liittojen ja sossujen suunnasta ilkeyttä vai peräti tyhmyyttä, että eivät ymmärrä PK-yritysten tilannetta tällä hetkellä. Siellä tehdään töitä vajaamiehityksellä ja osa työstä jää tekemättä, koska ei uskalleta rekrytoida.
   Siinä vaiheessa, kun tulee taantuma tai kauppa lakkaa muuten käymästä, niin väestä eroon pääseminen on vaikeaa ja erityisesti hidasta.
   Oma lukunsa on esim. juopot työmaalla. Nykyään irtisanomisperuste ei ole, että tulet kännissä työmaalle. Eikä edes vielä siinä vaiheessakaan, kun tulee kännissä toistuvasti. Uskomatonta, mutta totta!
   Suomen työttömyyden yksi iso osasyy on irtisanomisen hankaluus. Onneksi hallitus on puuttunut tähän epäkohtaan ja muihinkin työllisyyttä lisääviin toimenpiteisiin. Tuloksena historiallinen työllisyys. Kiitos!

   • avatar Nimetön

    Älä tulkitse, kun et ymmärrä mitä tulkitset. Tällä työntekijöiden irtisanomisella pakkolailla, ei ole mitään tekemistä työttömyyden kanssa. Miksi Suomessa on edelleen 280 000 työtöntä, jos ei työvoimaa pysty irtisanoon? Tuo lukuu tulee kun lasketaan työministeriön laskutavalla. Siinä on piilotyöttömät mukana. Meillä voi myös lomautta porukkaa, mutta työnantajat eivät halunneet sitä käyttää. Nyt porataan mistä ammattityövoimaa. Katsokaa peiliin, mutta ei ohitse.

   • avatar Nimetön

    Harhaanjohtaminen näköjään jatkuu. Suomessa oli heinäkuussa 183000 työtöntä. Eli meni pieleen liki satatuhatta päätä. Ota selvää faktoista ennen kuin uhoat.
    Toisekseen en sanonut, että yritykset eivät pysty irtisanomaan – se on vain kohtuuttoman kallista ja hidasta. Siinä vaiheessa, kun saat ylikapasiteetin tai juopon irtisanottua pikkufirma onkin jo konkurssin partaalla.
    Kun seuraavaksi vastaat, niin pitäydy totuudessa.

   • avatar Nimetön

    mitä työtä olisi tarjolla? en ole työtön,
    mutta jo vuosikausia oon seurannut työpaikkatarjontaa, eikä siellä yksikertaisesti ole työpaikkoja kuin huippukoulutetuille, ja niiden takana on yleensä jonkinlainen testifirma, että saavat mahdollisen tarkoin määrittellyn halutunlaisen työntekijän
    Kyllä sillä työteosta saatavalla palkalla olisi tultava toimeen – mutta kuinkas mahtaa todellisuus olla? Mitäs tavoitellaan tällä helpolla irtisanomisella? Millä alalla noita mainitsemiasi juoppoja löytyy, vai onko se vain omiin tavoitteisiin pääsemisen ehdoton keino, propagandaa siis?

   • avatar Nimetön

    Sopii katsella työpaikkatarjontaa TE-keskuksen sivuilta. Sastamalassa näyttää olevan juuri nyt 61 avointa työpaikkaa. On tuotantotyöntekijää, asentajaa, myyjää, terveydenhoitoalan paikkoja, jne.

    Kyllä niitä jouppojakin löytyy, joskaan ei tietenkään kauheasti. Omalla urallani on tullut muistaakseni kaksi tapausta vastaan. Pointti on siinä, että se yksi kännissä tai viinalle haiseva työntekijä saattaa karkottaa ison asiakkaan kerrasta. Kenen pussista mahtaa mennä? Aivan oikein, yrittäjä senkin maksaa.
    Jos tarkoitat tesifirmalla soveltuvuustestausta, niin se on ollut toimihenkilöpuolella ja osittain muuallakin arkipäivää 20 vuotta. Sillä juuri yritetään minimoida väärät rekrytoinnit.

  • avatar Laiskajaakot

   Tuo irtisanomisen helpotus pienyrityksissä on tervetullut asia.
   On sellaisia ”työntekijöitä” joiden työtulos ei kestä tarkastelua tai on niin vähäistä että saa mikroskoopilla tutkia!
   Tavallisella ahkeralla työntekijällä ei ole mitään pelkoa työpaikanmenetyksestä tässä asiassa, muutosta puuhataankin näiden lorvija veijareiden takia!

   • avatar Nimetön

    Ei siitä hirmuisesti ole kun Suomessa oli yli 500 000 työtöntä. Millai ne oli potkittu kenturalle, jos niin kauheen vaikeeta on? Kyllä tässä rosvohallitus tekee lain, jota työpaikoilla käytetään “linnunpelättinä”. Eikä mene montaakaan kuunkiertoo kun laki juntataan voimaan myös isommille työpaikoille. Nyt otetaan palkansaajista mittaa. Kenen kantti kestää totuuden.

 • avatar Nimetön

  Henkilöperusteisen irtisanomissuojan helpottamisen olisi pitänyt tapahtua jo aikoja sitten.
  Työllisyysasteen nostamiseksi Juha Sipilän hallitus puuttuu nyt viimein tähän asiaan.
  Mitä tekeekään SAK:n liitot ?
  Lähtevät opposition tueksi niin sanottuihin järjestöllisiin toimiin pelkästään kädenojennuksena vasemmistopuolueiden vaalityöhön.
  Onko meillä todella varaa torpata tuotantokatkoksilla ja tehtaita sulkemalla nyt saatua hyvää kehitystä?

  • avatar Nimetön

   Näköjään näillä änkyräliitoilla tuntuu olevan varaa. Niillä on kova uho päällä, koska he eivät joudu maksamaan niitä vahinkoja, joita tästä terrorismista koituu.
   Toisin sanoen kukkoillaan toisten rahoilla. Helppoa ja vastuutonta, kuten lähes aina näiden liittojen toiminta. En koskaan kehtaisi sanoa kuuluvani tuohon porukkaan. Onneksi on YTK – halpa ja hommat toimii.

 • avatar Nimetön

  14:21 Mietippä nyt asiaa hieman tarkemmin. Nämä “änkyräliitot” ovat työnantajankin etu. Asioista sovitaan yhteiset pelisäännöt työnantajien ja työntekijöiden kesken ja näin saavutetaan työpaikoille työrauha. Mainitsemasi YTK-kassa jota myös Loimaan kassaksi nimitetään on juuri sellaisille “siipiveikoille” jotka kyllä tiukanpaikan tullen vetoavat näihin eri liittojen sopimuksiin. Samalla kun haukut liittoja, haukut aika isoa työntekijäjoukkoa joka rahoittaa sinunkin “halpamatkustajan” edunvalvontaa. !!!

  • avatar Nimetön

   Liitoille olisi siinä tapauksessa tilaus ja olemassa olon oikeutus, jos ne eivät käyttäisi toisten hädänalaista tilaa hyödykseen ja kiristäisi koko yhteiskuntaa.
   Esimerkkinä vaikka AKT:n lakot, jotka pysäyttävät Suomen viennin. Tuloksena satojen miljoonien tappiot vientiteollisuudelle. Välillisinä vaikutuksina mm. todennäköisiä irtisanomisia, koska yritysten rahat menevät tappioiden kattamiseen ja on pakko säästää. Eli omaa oksaansa sahaavat samalla, kun sahaavat Suomen oksaa.

   • avatar Nimetön

    Mitenkäs nämä vimeiset kommentit liittyvät juttuun siitä lantakuormasta.

 • avatar Nimetön

  15.9. KLO 14:17
  älä unta nää että Te-keskuksen kautta joku olisi työllistynyt !

  • avatar Nimetön

   Olenko jossain niin sanonut?
   Joku kysyi, että mitä töitä on siellä tarjolla ja minä avuliaasti kerroin.

   • avatar Nimetön

    juu, älä unta nää, että lääkärin ammattiin valittais sosionomi …. on helppo kirjoitella tarjolla olevista työpaikoista, kun ei edes ymmärrä vaadittavaa koulutuspohjaa

 • avatar Nimetön

  20:01 Siten niin ,että rosvohallitus haluaa kipata lantakuorman jokaisen työntekijän niskaan. Ihmisten päälle se on näemmä sallittua, mutta pellolle ei saa kipata määräänsä enempää.

 • avatar Nimetön

  13:38 Sinun ilmoittama luku työttömistä on Tilastokeskuksen. Minun luku yli 280 000 perustuu työ-elinkeinotoimiston oikeaan määrään työttömistä. Takavuosina ne ilmoitettiin molemmat myös mediassa mutta nyt, porvarihallituksen komennossa, totuus on valikoivaa.

 • avatar Nimetön

  Hallitus tölvii myös kuntia jatkuvasti. Julkisella pakotettiin kunnat alentaan epäpätevien palkkoja. Nyt niitä sitten maksetaan korkoineen takaisin työntekijöille. Eli rosvohallitus ei välitä laista ja asetuksista mitään. Rosvoja kun ovat.

  • avatar Nimetön

   Kummallisia rosvoja, kun ovat nostaneet Suomen suosta. Työllisyys on historiallisen korkeissa lukemissa, talous kukoistaa, jne.
   Kansa on pitkälti samaa mieltä, kun gallupeita lukee. Ja miksei olisi – asiat ovat mallillaan.

   • avatar Nimetön

    Jaa kansa tykkää rosvohallituksesta! Minkä valtion kansa? Pohjois-Korea! Heille tämä olisi paratiisi. Mutta meille suomalaisille se toinen, kuumempi puoli.

   • avatar Nimetön

    Vaikka nyt esimerkkinä parjattu irtisanomishelpotus pienyrityksissä. Alle puolet suomalaisista vastustaa sitä tuoreen gallupin mukaan.
    Kovaääniset sossut ja terroristiliitot pitävät mekkalaa, mutta kansan syvissä riveissä on ymmärretty asian tärkeys työllisyyden kannalta.

    Mainitsemasi Pohjois-Korea taitaa asettua enemmän terroristiliittojen paikkeille. Ainakin viestintä ja toimenpiteet tuntuvat olevan samanlaisia. Uhkailu ja kiristys.

   • avatar Nimetön

    Aika paljon Suomessa myös eläkeläisiä, heille asia ei liene kovin merkittävä. Pälle sitten maanviljelijät, yrittäjät ja itseään sellaisina pitävät. Ainakin hoitoalalla työskentelevät sanovat rosvoukselle jyrkän ein. Minä ainakin arvostan hoitajia tosi korkealle.

   • avatar Nimetön

    juu ja yhtäkaikki ekonomistit varoittaa korkojen noususta ja patistaa säästämään – kuinkahan pitkään tämä mainitsemasi kukoistus kestää, ennen seuraavaa suohon lipeämistä?

 • avatar Nimetön

  Hoitoalallakin pienyrittäjien riesana on koeajan jälkeen luuserihoitajat. Jättävät työnantajan ja tunnolliset työtoverinsa ikävään tilanteeseen ainaisilla saikuillaan.
  Kunnallisella puolella tämä on toki yleisempää,
  eikä irtisanoutumishelpotus edes koske julkista työnantajaa.

Kommentointi ei ole käytössä.