Museo etsii kyläkumppania tallentamaan yhdessä paikallisperinnettä

Heinäntekoa Sammaljoen Kurkelassa vuonna 1942. Kuva: Sastamalan seudun museo.

Sastamalan seudun museossa käynnistyy elokuussa Jalkautuva museo –hanke, jossa museo “jalkautuu” kyläyhteisöihin tallentamaan paikallisperinnettä. Kehittämishankkeen myötä luodaan paikallismuseon ja kylien välille uudenlainen yhteistyömalli, jossa kyläläiset pääsevät osallistumaan oman kulttuuriperintönsä tallentamiseen.

Mukaan haluavien Sastamalan seudun kylien joukosta valitaan yksi pilottikylä syyskuun 2018 alussa. Tämän jälkeen kylä ja hanke valitsevat tallennettavan paikallisperinteen.

”Perinne voi olla esimerkiksi kylän kadonnut elinkeino, häviämässä oleva talkooperinne tai vuosittain järjestettävä kylätapahtuma”, kuvailee museon projektityöntekijä Mari Immonen.

Kerätyn aineiston pohjalta suunnitellaan ja toteutetaan mahdollisimman monet kyläläiset tavoittava esitys, kuten näyttely, tapahtuma tai taideteos. Hankkeessa kehitetty toimintamalli jää pysyväksi osaksi Sastamalan seudun museon toimintaa.

”Myös seuraavien vuosien kyläkumppanit on tarkoitus valita hankkeen aikana”, Immonen kertoo.

Mukana hankkeessa ovat Sastamalan kylät ry., Sastamalan kulttuuripalvelut, kirjasto, opisto sekä Pirkanmaan maakuntamuseo. Hanke kestää 28.2.2019 asti ja se on saanut Museoviraston Euroopan kulttuuriperintövuosi 2018 avustuksen.

 • avatar Nimetön

  Aika monessa kylässä varmaankin pontikankeitto oli sellainen perinne. Kyllä hyvä pontikka kelpasi myös kyläpoliiseille, silloin 50-ja 60-luvulla. Apteekkari, lääkäri ja opettaja naukkailivat sitten pirtua.

 • avatar Nimetön

  Eikö sastamalan seudun museossa ole tiedossa että monissa entisissä kunnissa toimii aktiivisia kotiseutuyhdistyksiä? Kotiseutuyhdistykset ovat vuosikausia tallentaneet alueensa kulttuuriperintöä -miksi nämä vanhat alueen toimijat ohitetaan ja halutaan yhteistyökumppaneiksi kylät? Ihmettelen vaan…

  • avatar Mari Immonen, Sastamalan seudun museo

   Kiitos tarkentavasta kysymyksestä. Kotiseutuyhdistykset ovat jo pitkään tehneet hienoa työtä paikallisperinteiden vaalijana emmekä toki ole sulkemassa vanhoja alueen toimijoita pois hankkeesta.

   Päinvastoin Jalkautuva museo -hankkeen ajatuksena on tiivistää jo olemassa olevia yhteistyöverkostoja kotiseutuyhdistyksiin ja saada mahdollisesti mukaan myös uusia kylätoimijoita.

   Mikäli teidän kylällänne on kadonnut, katoamassa oleva tai jokin elävä perintö, jonka haluaisitte tallentaa yhteistyössä, ottakaa vain yhteyttä hankkeeseen. Tavoitteena on, että museolla on joka vuosi uusi kylä paikallisine toimijoineen. Kylän toimijoiden kanssa yhdessä mietitään tallennettava kohde. Näin myös jo tallennetut perinteet tulevat esille ja niistä voidaan tehdä oma listaus kaikkien nähtäville. Mitä enemmän toimijoita on mukana, sitä paremmin päästään kiinni jo tallennettuun ja nyt tallentamisen arvoiseen paikallisperinteeseen.

 • avatar Hyvä huomio

  Tyrvään kotiseutuyhdistys. Leppälammi Taipale(Lahdenperä)…Keikyän museo ja kotiseutuyhdistys…

  Onko jollain koko lista…

Kommentointi ei ole käytössä.