Sastamalassa treenataan porukalla “sohvaperunat” inttikuntoon

Nuoria inttikuntoon ovat tsemppaamassa muun muassa Sastamalan seudun mielenterveysseuran hanketyöntekijä ja sosiaaliasiamies Mira Kaaja, aikuissosiaalityön palveluohjaaja Hanna Aaltonen, liikuntapalvelupäällikkö Jari Aho, nuorisotyön päällikkö Kirsti Köykkä sekä perhepalvelukoordinaattori Pirita Rantanen.
Sastamalassa käynnistyy syyskuussa nuorille kutsuntaikäisille tarkoitettu Sohvaperunasta inttikuntoon -ryhmä. 

Nimensä mukaisesti sen on tarkoitus valmistaa nuoria tulevaan koitokseen: lisätä aktiivisuutta, herättää iloa ja innostusta liikkumiseen sekä tarjota laaja-alaista tietoa niin ravitsemuksesta kuin fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista ennen armeijaan astumista.

Ryhmän järjestävät yhteistyössä Sastamalan seudun mielenterveysseura, kaupungin palveluissa toimiva Terve ja liikkuva Sastamala sekä paikalliset liikunta-alan yritykset ja seurat.

Ryhmä toteutetaan mielenterveysseuran saaman Kunnossa kaiken ikää -hankerahoituksen turvin. Potissa on myös lahjoitusvaroja, jotka on haluttu ohjata nuorten mielenterveyden tukemiseen.

“Liikunta on yksi keskeisimmistä mielenkin hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä”, mielenterveysseuran hanketyöntekijä ja sosiaaliasiamies Mira Kaaja muistuttaa.

Terve ja liikkuva Sastamala -toiminnan huolena on ollut se, että Sastamalassa ylipainoisten nuorten määrä on Pirkanmaan ja koko maankin lukuihin suhteutettuna huolestuttava.

“Kutsunnoissa yhä useampi on jätetty odottamaan armeijaan pääsyä ylipainon tai huonon fyysisen kunnon takia. Samaan aikaan juuri tälle ikäryhmälle kohdennettua liikuntaa ei ole ollut kaupungin alueella ryhmämuotoisesti tarjolla.”

Yhdessä nuorten hyväksi

Nuoria “sohvaperunasta inttikuntoon” ovat tsemppaamassa Tanssikoulu TanssinTahti, KunnonStartti, Motio, Vammalan Retkeilijät, Stormin Teräs, Suunta-Sepot sekä HH-Liikuntapalvelut.

Luvassa on siis monipuolisesti erilaisia lajeja suunnistuksesta tanssiin ja retkeilystä kuntosalitreeniin.

Yhteistyökumppanit oli helppo houkutella mukaan.

“Liikunta-alan yrittäjien kanssa oli jo aiemmin suunniteltu Terve ja liikkuva Sastamala -yhteistyötä, ja nyt tämän kohderyhmän myötä yhteistyö konkretisoitui”, toteaa toimintaa luotsaava perhepalvelukoordinaattori Pirita Rantanen.

Kaaja puolestaan on vastannut yhdistystoimijoiden mukaan kutsumisesta. Hän myöntää, että tuttuudella oli osansa.

“Pyysin mukaan sellaisia yhdistyksiä, joihin minulla oli kosketuspintaa ja joiden ajattelin lähtevän mukaan helposti. Niin kyllä kävikin, kukaan ei kaivannut edes suuria houkuttimia. Kaikilla oli halu tehdä yhdessä hyvää nuorten liikkumisen hyväksi”, hän kiittelee.

Ketään ei käännytetä ovelta

Ikäryhmä, jota uudella toiminnalla nyt tavoitellaan, on iso. Pirita Rantasen mukaan kutsuntoihin osallistuu Sastamalassa vuosittain noin 150 nuorta.

Järjestäjät toivovat, että kaikki, joiden mielenkiinnon ryhmä herättää, lähtisivät innokkain ja avoimin mielin katsomaan, mistä toiminnasta on kyse.

“Toivomme, että saisimme ryhmään noin 15 osallistujaa, mutta se käynnistetään kyllä pienemmälläkin porukalla. Vähintään kuusi henkeä pitäisi saada kasaan”, naiset laskeskelevat.

Osallistumiskriteerit eivät lopulta ole kovin tarkat, eikä ketään tulla käännyttämään ovelta.

“Jos joku motivoituu liikkumaan paremmin vaikka niin, että ottaa seurustelukumppanin tai kaverin mukaan, se sopii kyllä.”

Sohvaperunasta inttikuntoon:

 • Syyskuussa starttaava ryhmä on tarkoitettu varusmiespalvelukseen vuosina 2019 ja 2020 astuville sastamalalaisille nuorille.
 • Ryhmän toiminta käynnistyy viikolla 38 ja kestää toukokuulle 2019. Se tapaa 1-2 kertaa viikossa ja pitää yhteyttä tapaamisten välillä esimerkiksi Whatsapp-viestein.
 • Ilmoittautua voi Mira Kaajalle p. 050 5258 873 tai mira.kaaja@tukitalo.com. Ilmoittautuneille lähetetään tarkemmat tiedot ensimmäisen ryhmätapaamisen paikasta ja ajankohdasta.
 • avatar Nimetön

  On se maailma muutunut.Kävin armeijan liki 30 vuotta sitten,ei sinne erikseen tarvinnut valmentajaa kun oli niin henkisesti ja fyysisesti hyvässä kunnossa…..ja nyt noiden vässyköiden varaanko pitäisi laskea Suomen tulevaisuus ja minun ikäisten elättäminen sitten kun eläkeikä koittaa.

  • avatar Nimellinen

   On se maailma muutunut.Luin sanomalehtiä liki 20 vuotta sitten,ei sinne erikseen tarvinnut kommentoida typeryyksiä ja korostaa omaa erinomaisuuttaan…..ja nyt noiden omien elämiensä sankarien varaanko pitäisi laskea Suomen julkinen keskustelu ja arvokkaan journalismin kommentointi.

 • avatar Nimetön

  Pirkanmaa on valtakunnan kärjessä huonokuntoisten nuorten määrässä.
  Peräti 20% nuorista miehistä ei kelpaa, tai halua käydä armeijaa.
  Paraneeko asia tästä valmennuksesta on toinen asia.

 • avatar Nimetön

  Poikasilla on perse leveämpi kuin hartiat….siellä peräkamarissa ollaan yh-äidin kanssa ja syödään pullamössöä,hävetkää!!
  Toivottavasti ovat niin saamattomia etteivät osaa lisääntyä.

  • avatar Nimetön

   Tämän kommentoijan tarkoitus on loukata.
   Samalla kommentoiden kehon kokoa ja yh- äitejä halveksien. Parempi on saada pullamössöä hampaidensa rakoon, kun ei oota. Tämä, varsinkin loppu on sitä itteään, nimittäin vihapuhetta.

 • avatar Nimetön

  Aina voidaan pohtia myös, että mikä on reserviläisten kunto? Heidän varassa se tussarointi sitten on jos tilanne niin vaatii. Toki tilanne on muissakin valtioissa samanlainen. Rapakuntoinen reservi. Hyvä se on ihmiselle ettei jaksa tapella ja rähjätä. Paitsi tietysti kenraalit toppatooleissaan.

 • avatar Nimetön

  Kyllä nämä liiikuntahommat pitää alkaa jo koulussa, koululle vastuuta selkeästi enemmän!

  • avatar Nimetön

   Olet siis niitä, jotka ovat ulkoistaneet jälkikasvun kasvatuksen koululle?
   Kaikki käytökseen ja elämäntapoihin liittyvät asiat kuuluu kodille – myös liikuntakasvatus. Koulu voi tukea niissä, mutta se ei ole vastuussa.
   Vanhempien kannustus, ohjaus ja ESIMERKKI vie tenavaa oikeaan suuntaan. Tähän ei ole vippaskonsteja.

   • avatar Nimetön

    “juu.ei mikään kuulu kouluun” , paitsi kännykkänäpräily sen kustannuksella, ettei mitään myöskään opita

   • avatar Nimetön

    Näinhän se menee, koulun pitää ottaa vastuu vanhempien unohtaessa kasvatusvastuunsa. Liikuntakasvatus kotona voisi alkaa siitä, että ostettaisiin lapsille nauhalliset lenkkarit tarralenkkarien sijaan ja opetettaisiin nauhojen solmiminen. jopa tämä on nykyään koulujen vastuulla. Sitten voisi viedä pennut mukaan toimintaan, johon nämä lenkkarit on oikeasti tarkoitettu. Kun vielä se jatkuva pikaruoan mässytys illallisen korvaajana vähenisi, sekä lapset että vanhemmat lakkaisivat muistuttamasta tonnin apupaskasäkkiä. Lähempänä normaalipainoista jaksaisi kävellä ovesta ulos, jopa tehdä pienen lenkin. Kotona telkkarisohvalle nostettu puhiseva säkkirivistö ei kannusta liikkumaan.

   • avatar Nimetön

    Koulussa on aina opittu liikkumaan ja sosiaalista yhdessäoloa pelaamalla eri pallopelejä.Ei kaikilla ole mahdollista osallistua esim. jääkiekon pelaamiseen seuroissa, koulussa kyllä.
    Kellä on silmät päässä näkee että eivät vanhemmat kotona oikeen ole onnistuneet tässä liikuntakasvatuksessa.
    Ja kun kerran kysyt: meidän jälkikasvu on sm-tason urheilijoita.

 • avatar Nimetön

  Pojalta putosi intissä n.20kg, eikä onneksi halua niitä takaisin.
  Koulussa oli tapettu viimeinenkin liikunnan ilo, mutta onneksi armeijasta se löytyi taas.

  • avatar Nimetön

   Minun armeija-aikanani pojista tehtiin miehiä myös lihottamalla, joutoaikaa kun oli. Tosin me pojat olimme silloin hernekeppejä väkeen mennessämme. Nykyinen, lyhennetty armeija-aika ja selvästi parantunut koulutus näköjään toimii. Nuorten miesten ja naisten kannattaisi käyttää tilaisuus hyväkseen oppiakseen ryhdikästä elämäntapaa ja ottaakseen liikunta osaksi elämäänsä.

 • avatar Nimetön

  Klo 13:07, mistä pennuista oikein kirjoitat, eivät kissat ja koirat tarvitse nauhakiinnitteisiä sen paremmin kuin tarrakiinnitteisiäkään jalkineita !

  • avatar Nimetön

   Ihmispennuista kirjoitin. Luetko aina kaikki kommentit sana sanalta löytääksesi loukkaantumiselle tekosyyn? Ymmärsitkö lainkaan, mistä uutinen kertoi ja mitä kommentoijat siitä kirjoittivat mielipiteenään? Keskity kokonaisuuksiin ja kommentoi uutista tai uutta näkökulmaa, jonka kommentoijat haluavat keskusteluun tuoda.

   • avatar Nimetön

    ihmisellä on lapsia.
    On joillakin tapa keskustella, nimittäin hyökätä ja kyseenalaistaa toisen ymmärrys.
    Samaa voisi toivottaa sinullekin, keskity kokonaisuuksin äläkä ota tuota asennetta.

   • avatar Nimetön

    Kyllä se vaan on niin, että jos ei hoksaa mitä ‘pentu’ tarkoittaa tässä kontekstissa, niin on syytä olla paljastamatta tyhmyyttään kysymällä.

   • avatar Nimetön

    Mitäs mahtaa ‘mukula’ tarkoittaa? Jos olisi ollut kommentissa, niin olisit ilmeisesti luullut perunaksi.

   • avatar Nimetön

    Sinähän se tässä loukkaantumisesta ryhdyit puhumaan. Aivan suotta. Onko naputtaminen ja juuttuminen sitä kokonaisuuksiin keskittymistä teikäläisellä ?
    Keskity vain nauhakenkiin uutena näkökulmanasi !

 • avatar Nimetön

  Tämäkö oli sinun intelligentti kantasi sohvaperunoiden inttikuntoon treenaamisessa? Viet keskustelun harhateille ottamalla pari irtonaista sanaa ja lähtemällä loukkaantumaan niistä. Luuletko, että tämä on jotakin kahdenkeskistä kisaa siitä, kuka saa viimeisen sanan? Ei, sinulle naureskelee aika moni tässäkin ketjussa. Tässä sinulle vielä yksi sana: ammattiloukkaantuja.

 • avatar Nimetön

  Mielenterveysseuralla näyttää riittävän työnsarkaa…tärkeää työtä teette.

  • avatar Nimetön

   mistä muuten tietää kuka naureskelee ja kuka itkee, vanhanaikaiset defenssit käytössä tällä kommentoijalla

 • avatar Nimetön

  Ryhmän nimi mietityttää ja erityisesti jutun otsikko.. Tahtoisinko nuorena, hieman epävarmana mennä ryhmään, jonka nimi leimaa minut sohvaperunaksi ja lehdissä kirjoitetaan, että porukalla minut treenataan ”kuntoon”.

  “Nimensä mukaisesti sen on tarkoitus valmistaa nuoria tulevaan koitokseen: lisätä aktiivisuutta, herättää iloa ja innostusta liikkumiseen sekä tarjota laaja-alaista tietoa niin ravitsemuksesta kuin fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista ennen armeijaan astumista.” <— kun tekstin lukemista jatkaa, löytyy tämä, joka on tärkeä ja huippujuttu. Otsikko ja sohvaperunat hieman säikäytti.

Kommentointi ei ole käytössä.