Palokuntaveteraanit kehuvat nykyisiä pelastuslaitoksia – ”Voimavarat ovat kasvaneet”

Kiikan VPK:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Horila on tyytyväinen Pirkanmaan pelastuslaitoksen tuomiin voimavaroihin. Horilan mukaan iso organisaatio ei ole poistanut perinteistä VPK-henkeä.

Kiikan torvisoittokunnan kajauttama Tulta päin viritti 300 palokuntaveteraania oikeaan tunnelmaan Hotelli Ellivuoressa viime torstaina. Länsi-Suomen Pelastusalan Liiton kesäpäivänä muisteltiin menneitä ja luodattiin nykypäivää ja tulevaisuutta. Osallistujat olivat valtaosin eri Vapaapalokunnista.

Suurin osa veteraaneista oli aloittanut tulen taltuttamisen ja pelastustyöt aikana, jolloin kunnat ja kaupungit vastasivat palokunnista. Kiikan VPK:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Horila on ollut mukana yli viisikymmentä vuotta.

”Alkuaikoina oli tietenkin pulaa vähän kaikesta. Niin kalustosta kuin rahastakin. Autojen ja muiden laitteiden uusinta oli hankalaa. Silti teimme työmme antaumuksella ja hyvillä mielin.”

Kiskon VPK:n veteraani Heimo Kivikoski tutustuu uuteen kalustoon. Kivikosken mukaan kalustoa on myös vapaapalokunnilla nykyisin hyvin.

Pelastusalaa alettiin junailemaan suurempiin kokonaisuuksiin jo 1990-luvun lopulla. Pirkanmaalla kuljettiin etukenossa.

”Otimme maakunnallisen mallin käyttöön ensimmäisenä Suomessa 2003. Ratkaisu on osoittautunut hyväksi. Vakinaisten lisäksi meillä on paljon sopimuspalokuntia ja -palokuntalaisia. Näin pystymme toimimaan niin kunnissa kuin lähes jokaisessa kylässäkin. Uskon, että tämä tilanne jatkuu pitkään. Uskon, että sote- ja maakuntauudistukset eivät juurikaan vaikuta toimintaamme, sillä olemmehan jo maakunnallinen organisaatio”, totesi Pirkanmaan pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojanen.

Sastamala kuuluu Pirkanmaan pelastuslaitokseen. Hannu Horila kehaisee, että iso on tuonut mukanaan pelkkää hyvää.

”Saamme toimintarahaa muun muassa harjoitusten ja koulutusten kautta. Suuremman myötä voimavarat ovat kasvaneet.”

Euran VPK:n Yrjö Rauhanen linkosi huopatossua 16,34 metriä.

Veteraanipäivän ohjelmassa oli paljon musiikkia, jota tarjoili Kiikan torvisoittokunnan lisäksi Laulukoulu Presto. Ohjelmassa oli myös Pirkanmaan pelastuslaitoksen nykyisen kaluston esittelyä. Kiskon VPK:n veteraani, Heimo Kivikoski, silmäili tyytyväisenä leikkureita ja levittimiä.

”Olin pelastushommissa yli 40 vuotta. Nyt olen näissä veteraaneissa. Tätä uutta kalustoa on hieno katsella. Isoilla ja voimakkailla leikkureilla saadaan paksumpikin auton palkki poikki. Ja näillä levittimillä saadaan lyttyyn mennyt paikka suuremmaksi. Molempia tarvitaan esimerkiksi kolarionnettomuuksissa, joissa ihminen on jäänyt jumiin. Kyllä isojen pelastuslaitosten kautta kalusto on myös vapaapalokunnissa parantunut.”

Hauskuuttakin päivä tarjosi osallistujille. Kiikan VPK:n järjestämä huopatossun heittokilpailu veti suut messingille.

”Enpä ole ennen heittänyt, Heti tuli tulokseksi 16,34 metriä. Kaveri tuossa sanoikin, että nousin heti ammattilaiskastiin”, naurahti Euran VPK:n veteraani Yrjö Rauhanen.

Kiikan torvisoittokunnan Tulta päin toi veteraanien mieliin monia muistoja punaisen kukon taltuttamisesta.