Nuorille e-pillerit maksutta – ”Ehkä Sastamalasta olisi edelläkävijäksi”

Sotesin alueella asuvien nuorten on mahdollista saada maksutta ehkäisypillereitä. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto / Pixabay.

Alle 20-vuotiaiden sastamalalaisten ja punkalaitumelaisten on edelleen mahdollista saada ehkäisypillereitä maksutta. Sotesissa oli puoli vuotta kokeilu, jossa tarjottiin nuorille ilmaiseksi yhdistelmäehkäisy- tai minipillereitä. Tulokset olivat niin hyviä, että käytäntöä jatketaan.

Sotesin äitiys- ja ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja Heli Heiskala kertoo nuorille tehtyjen raskaudenkeskeytysten vähentyneen kokeilun seurauksena huomattavasti.

Väestöliitto, Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos sekä Sosiaali- ja terveysministeriö ovat suositelleet kunnille ilmaista ehkäisyä jo kauan, vuodesta 2006 lähtien. Silti vielä harva kunta noudattaa suositusta. Heiskalan mukaan on erikoista, että näin toimitaan, vaikka ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen säästäisi rahaa aborttien vähenemisen takia.

”Myös kondomit maksutta käyttöön”

Arvion mukaan 35 kuntaa tarjoaa Suomessa nuorille ilmaista ehkäisyä.

”Meistä on hienoa, että Sastamala on yksi näistä kunnista. Ehkä Sastamalasta olisi jopa seksuaaliterveyden edelläkävijäksi”, Heiskala pohtii.

Vaikka ilmaisten ehkäisypillereiden antamisesta on saatu hyviä kokemuksia, huolettaa terveydenhuollon työntekijöitä se, etteivät sukupuolitautien ehkäisemisessä ole päästy valistuksesta huolimatta yhtä hyviin tuloksiin.

”Kondomien hankkiminen ei välttämättä ole nuorille helppoa. Kynnys ostaa niitä esimerkiksi marketista voi olla korkea. Siksi meidän pitäisi ehdottomasti saada nuorille myös kondomit maksutta käyttöön.”

Maksuton ehkäisy lisää tasa-arvoa

Heiskala kuten monet muut asiaan perehtyneet – muun muassa aiheesta Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Frida Gyllenberg – näkevät maksuttoman ehkäisyn ennen kaikkea tasa-arvotekona.

”Koska aihe on edelleen osittain tabu, olisi hyvä, että ehkäisy nähtäisiin yhteisenä terveydenhuoltoon kuuluvana asiana. Jos yhteiskunta tarjoaa ehkäisyä ilmaiseksi nuorille, eivät teinit ole asiassa vanhempiensa armoilla, vaan he saavat ehkäisyn perheen varallisuudesta tai vanhempien asenteista riippumatta.”

Ilmaisia ehkäisypillereitä saa kouluterveydenhuollon kautta sekä ehkäisyneuvolasta. Heiskala korostaa, että myös seurustelukumppani on tervetullut mukaan vastaanotolle. Pillereitä ei noin vain jaeta mistään oven raosta, vaan nuorten kanssa keskustellaan seksistä ja seksiin liittyvistä turvataidoista.

”Nuorten kanssa keskustellaan heidän hyvinvoinnistaan ja kysellään mitä heille kuuluu. Käymme läpi heidän elämäänsä ja pohdimme mitä seurustelu oikein on. Seurusteluun ei välttämättä kuulu seksi, eikä kenenkään kuulu vastentahtoisesti ylittää rajojaan.”

Kysyttävää ehkäisystä tai sukupuolitaudeista? Ehkäisyneuvolan terveydenhoitajan ajanvaraus ja puhelinneuvonta, ma-pe klo 11.30-12.30 puh. 040 138 2520. Gynekolisen hoitajan puhelintunti ma-pe kello 11.30-12.30  p.03 5210 2647.

  • Nimetön

    toivottavasti päästään kokeileen että toimiko ne kun ollaan maksettukin ne

    • Nimetön

      Harvakseltaan käy sinulla flaksi. Kokeilu on kestänyt jo puoli vuotta ja vieläkin elät vaan toivossa.

  • Nimetön

    Onhan se tämäkin tapa suojella lapsia ja nuoria. Ei ole tullut mieleen, kuinka voisi valistaa esim. irtosuhteiden henkisistä vaikutuksista? Liian moni nuori tyttö itkee menetettyä viattomuuttaan.

  • Muori

    Kaikkein parasta olisi, jos ei nuoret harrastaisi seksiä lainkaan. Mutta koska näin kuitenkin tapahtuu, on hyvä sen voi tehdä omaa terveyttään riskeeraamatta. Ja sinä 30.8.20:21 kirjoittanut, luitko tuota juttua?
    ”Nuorten kanssa keskustellaan heidän hyvinvoinnistaan ja kysellään mitä heille kuuluu. Käymme läpi heidän elämäänsä ja pohdimme mitä seurustelu oikein on. Seurusteluun ei välttämättä kuulu seksi, eikä kenenkään kuulu vastentahtoisesti ylittää rajojaan.”

  • Nimetön

    Ilmainen ehkäisy välttämätöntä kun katsoo ketkä viime vuosina ovat täällä lisääntyneet ja lapsia sosiaalipuolen työmaaksi hankkineet. Päiväkodit ja koulut pursuaa jo ongelmalapsia joita vanhemmat tai yh-äiti yleensä ei osaa hoitaa. Surullista koko yhteiskunnalle. Ei tarhan täti tai koulun ope korvaa äitiä ja isää.

Kommentointi ei ole käytössä.