Renkaat syynissä Sastamalassakin

Rengasratsiaa pari vuotta sitten Sastamalankadulla. Kuvituskuva: Minna Isotalo.

Eri puolilla Suomea järjestetään kuluvalla viikolla rengasratsioita, myös Sastamalassa. Rengasratsia 2018 -turvallisuuskampanjan tavoitteena on tarkastaa tien päällä noin 10 000 rengassarjaa 40–50 paikkakunnalla. Poliisin valvontatyön ohella Autonrengasliiton ”valkoasuiset rengastohtorit” jakavat rengastietoa ja keräävät tutkimusaineistoa renkaiden syyskunnosta.

Rengasratsiat ovat luonteeltaan neuvontahenkisiä, mutta poliisi voi puuttua räikeimpiin laiminlyönteihin huomauttamalla tai sakottamalla. Autonrengasliiton asiantuntijat tutkivat renkaiden kunnon sekä jakavat autoilijoille ilmaisia uramittareita. Muutamalla paikkakunnalla tarkastetaan urasyvyyksien ohella myös rengaspaineet ja rengastyyppi.

Autonrengasliitto, Liikenneturva ja poliisi ovat kampanjoineet rengasturvallisuuden puolesta jo syksystä 1997 lähtien. Vuosien varrella urasyvyyksiä on mitattu kaikkiaan lähes 200 000 henkilö- ja pakettiautosta. Kesärenkaiden syyskunto on kohentunut seurannan aikana merkittävästi, mutta renkaiden kuntotuntemuksessa on edelleen pahoja puutteita.

Turvasuositus vähintään 4 mm

Kesärenkaan suorituskyky sadekelillä heikkenee oleellisesti renkaan kulumisen myötä. Lain minimivaatimus kesärenkaille on 1,6 mm, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä. Mikäli urasyvyys on alle suosituksen, on syytä harkita renkaiden uusimista tai noudattaa sadekelillä erityistä varovaisuutta.

Kampanjapäällikkö Hannu Lintala Autonrengasliitosta arvelee, että monet ajavat renkaansa huomaamattaan kehnoon kuntoon.

”Viime syksyn tiedotuskampanjan tuloksista käy selville, että huonorenkaisista autoilijoista vain joka neljäs tiedostaa renkaidensa todellisen kunnon. Renkaiden kulumista pitäisi tarkkailla myös ajokauden aikana. Urasyvyyden tarkistaminen on helppoa kahden euron kolikolla, jonka ulkoreunus on leveydeltään neljä milliä”.

Tunne renkaasi ja olosuhteet

Tutkimuspäällikkö Juha Valtonen Liikenneturvasta kehottaa autoilijoita kiinnittämään huomiota renkaisiin ja ajo-olosuhteisiin. ”Renkaiden pidon heikentyminen voi yllättää varsinkin uraisilla teillä veden kertyessä uriin ja toisaalta myös hiljattain päällystetyillä teillä. Ennakointia on tarkastella renkaiden kuntoa hyvän sään aikana ja kaasujalan asentoa sateen sattuessa.”

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta painottaa kuljettajan vastuuta ajoneuvonsa ja renkaidensa kunnosta. ”Poliisi osallistuu tällä viikolla järjestettäviin renkaiden tarkastustilaisuuksiin. Renkaiden kuntoon kiinnitetään huomiota syksyisin myös muussa liikennevalvonnassa. Vastuu renkaista on aina kuljettajalla ja auton omistajalla tai haltijalla”.

  • avatar Nimetön

    Kyllä se suurin turvallisuus istuu kuskinpaikalla. Nykyään kyllä päästellään surutta sateella samalla nopeudella. Hiukan kannattas himmailla. Ei siinä mitkään renkaat auta kun vesipatja lelluu tiellä ja erityisesti urissa.

  • avatar Nimetön

    Takavuosina näillä rengasratsian “tohtoreilla” oli Vianorin haalarit. Myynninedistämistä poliisilla uhkailemalla. Eikö se riitä, että ratsiassa on viranomainen, joka katsoo auton kunnon?

  • avatar Nimetön

    Autorengasliiton osallistuminen ratsiaan on kyseenalainen. Liiton yksinomainen tavoite on rengasmyynnin lisääminen. Tässä tapauksessa se edistää tavoitteitaan poliisin mukanaololla.

Kommentointi ei ole käytössä.