Ensimmäinen askel otettu – Kantasairaalasta alkaa kierto Kotikallioon

Vanhan kantasairaalan sisäilmaongelmat ovat iso syy alkavaan kiertoon. Rakennus on vankasti purku-uhan alla. Purkamisen arvioidaan maksavan satojatuhansia euroja.

Sastamalan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina Sotesin suunnitelmat suun terveydenhuollon siirtämisestä vanhasta kantasairaalasta terveyskeskuksen osasto 2:n tiloihin. Osasto 2 taas siirretään Kotikallioon, jossa nyt toimii tehostetun palveluasumisen yksikkö. Ratkaisu on ensimmäinen askel kolmiportaisesta Jonopois -hankkeesta.

Aivan sukkana päätös ei syntynyt. Jo kaupunginhallituksessa demareitten Marko Naskali esitti asian pöydälle panoa. Hän uusi esityksensä kaupunginvaltuustossa. Sotesi tarjoaa Kotikallion asukkaille palveluseteleitä.

”Tarvitaan lisätietoa asiakkaiden kustannuksista ja henkilökunnan tilanteesta. Näiltä osin valmistelu on ollut huonoa.”

Äänestyksessä Naskalin esitys hävisi 28 – 15. Asia käsiteltiin maanantaina. Lopulta päätös oli yksimielinen, eli kukaan ei esittänyt, että asiakohtaa ei hyväksytä.

Vasemmistoliitolta alkusysäys

Sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki kertoi, että asukkaille ja heidän omaisilleen on pidetty tiedotustilaisuus viime perjantaina ja henkilökunnalle tarjotaan töitä muualta sosiaali- ja terveyspalveluista.

”Tiedotustilaisuudessa ilmeni, että halukkuutta palveluseteleihin on. Tällainen ratkaisu ei vaikuta juuri ollenkaan asukkaiden maksuihin jos he valitsevat sellaisen palveluntuottajan joka noudattaa meidän määrittelemää setelin arvoa. Henkilökunnalle tarjotaan töitä muualta vapautuvista vakansseista.”

Koko rotaatio sai alkunsa vasemmistoliiton esityksestä saada kotihoitoon lisää henkilökuntaa. Sitä ryyditti keväällä se, että vanhassa kantasairaalassa Ojansuunkadulla havaittiin pahoja sisäilmaongelmia.

Kierron yhtenä tarkoituksena on turvata kiinteistöjen tarkoituksenmukainen käyttö, palvelujen ja työpaikkojen säilyminen paikkakunnalla myös tulevassa sote- ja maakuntauudistuksessa.

”Meillä on sellainen tilanne, että vanhuspalveluista arvioidaan eläköityvän kahden vuoden aikana enemmän ihmisiä, kuin Kotikalliosta vapautuu”, totesi Tryyki.

Asiakkaat entistä huonokuntoisempia

Sotesin asumispalvelujohtaja Mari Ollinpoika selvitti valtuustolle kotihoidon tilannetta.

”Kotihoidon piirissä on nyt keskimäärin 465 asiakasta, joiden luona käydään vähintään kerran viikossa. Aikaa asiakkaan luona käytetään tarpeesta riippuen 15 minuutista 1,5 tuntiin. Kuukaudessa käyntimäärä on 22 800.”

Ollinpojan mukaan asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia. Siksi tarvitaan lisää aikaa asiakasta kohti. Tähän tähtää Jonopois -hankkeen ensimmäinen askel.

Toiseen askeleeseen kuuluu muun muassa Kiikan Niittyvillan ja Keikyän Pehulakodin siirtyminen kotihoitopalvelujen ryhmäasumiseksi. Molemmissa on nyt kahdeksan asukashuonetta.

Kolmannen askeleen kohteena on muun muassa terveyskeskussairaala. Sairaalapaikkojen määrää arvioidaan ja voimavaroja kohdennetaan.

Kolmanteen askeleeseen kuuluu myös saattohoidon ja palliatiivisen (parantumattomasti sairaiden) hoidon vahvistaminen ja kehittäminen.

”Kotikallion tilat on tehty sairaalatasoisiksi. Siellä on myös sauna”, sanoo Päivi Tryyki.

Yksi iso syy Kotikallion muuttamisessa terveyskeskussairaalan osasto kahdeksi on raha.

”Olemme kompensoineet tehostetun palveluasumisen asiakkaiden vuokria keskimäärin sadalla tuhannella eurolla vuodessa”, huomauttaa Tryyki.

Juttuun on tehty tarkennuksia 19.9. kell0 8.20. 

  • Nimetön

    Tehostetun palveluasumisen paikkoja ei voi ainakaan vähentää, jos kotihoidossa olevat asiakkaat ovat entistä huonommassa kunnossa. Pitää alkaa miettimään, onko heillä enää edellytyksiä kotihoidon asiakkaiksi. Ei ole asiakkaan edun mukaista, että hän on kotiin vangittuna ja näin tuomittuna yksinäisyyteen, jossa käy hoitaja jonkun kerran päivässä. Tehostetussa palvelussa näkisi myös muita kaltaisiaan.

    • Nimetön

      Samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa, miksi vanhukset on aina kärsijöinä.
      Kyseenalaista on hammashoitolan tilojen ongelmat; miten ja koska mittaukset tehty?

      • Lauteilla istunut

        Tehostetun palveluasumisen paikkoja on paikkakunnalla riittävästi. Jopa muualta on tullut seteliasiakkaita. Oikein hävetti seurata vasemmiston sekoilua asiassa. Politiikka ohitti kaupungin työntekijöiden terveysasiat. Ilmeisesti kukaan ei muistanut mitä kesäkuun valtuustossa oli. Vanhan sairaalan uutta kuntotutkimusta esittänyt Naskali ilmeisesti ei osaa lukea jo tehtyä tutkimusta. Mikähän idea oli esittää hammaslääkärien sijoitusta sivupisteisiin. Tämä käytännössä tarkoitti hammaslääkäripalvelujen ulkoistusta. Aika outo esitys vasemmistolta oli tämäkin. Lieneekö tasavallan oppositiopolitiikka tartuttanut myös paikalliset poliitikot.

  • Nimetön

    Jos teknisen puolen mielipiteen mukaan vanha sairaala on ”purkukuntoinen”, mitä olette kaavailleet sen paikalle?

    • Nimetön

      UIMAHALLI! Se paljon puhuttu ja vinkuttu sinne. Rakennus purkuun ja kivijalkaa myöten vettä nin siin se on niin ei ole pitkä matka tyrvääläisillä maauimalaan. ai niin,jotain luksusta puuttuu!

      • Nimetön

        Epäilen, että uusi kaupungintalo siihen tulee. Ja vanhan tilalle se uimahalli. Olis vesikin lähellä ja tarpeex parkkipaikkoja.

  • Nimetön

    Epäilemättä hammashoitolantilat ovat purkukuntoiset. Pitää alkaa miettiin missä jatkossa hoidetaan heidät, jotka nyt ovat huonokuntoisina kotona, koska loputtomiin heitä ei voi kotona hoitaa eikä kaikki kuolekaan pois.

  • Nimetön

    On herättävä pitämään huolta vanhuksista. Turha rakentaa kouluja, kun lapset muutenkin vähenevät. Inhimillinen vanhuus heillekin, joilla ei ole aikuisia lapsia hoitamassa.

    • Nimetön

      No kyllä koulut ja päiväkodit tarvitaan myös. Nuoret perheelliset (työssä käyvät, ne hoitajat), eivät muuta paikkakunnalle, jos lapsille ei ole asian mukaisia rakennuksia. Ei voi laittaa vastakkain näitä ryhmiä.

  • Nimetön

    ”sauna” on infrapunasauna.. Hädin tuskin taitaa suihkutuoli mahtua sisään..

  • Nimetön

    Missä on Kotikallio? ei riitä kadun nimen kertominen vaan missä sijaitsee,mitä paikkoja lähellä.

  • Nimetön

    Surkea esitys Ilmari Nurmiselta valtuuston kokouksessa. Demareista ei tosiaan ole vastuunkantajaksi, pelkkiä jarrumiehiä ovat.

    • Nimetön

      Demarit ovat hyviä oppositiossa. Vastustavat kaikkea muiden tekemää. Itse taas lupaavat verot alas ja palvelut ylös.

Kommentointi ei ole käytössä.