Sastamalan nuoret kehittämässä harrastepassia – ”Meitä oikeasti kuunneltiin”

Sastamalan nuoret Venla Väisänen (vas.), Veeti Ruusunen, Saana Uusi-Rauva, Wilma Oras, Hertta Hongisto ja Otso Ahti pääsivät ideoimaan harrastepassia. 

Kaupunginvaltuutettu Päivi Pelttari jätti vuonna 2016 valtuustoaloitteen harrastetakuusta. Harrastetakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus.

Sastamalan kaupungin sivistystoimen toimielimet ovat käsitelleet lasten ja nuorten harrastamista Sastamalassa, ja Sastamalaan on muodostettu keväällä 2018 harrastetakuun toteuttamista selvittävä työryhmä. Työryhmän tehtävänä on ollut muun muassa selvittää kuinka monelta sastamalalaiselta nuorelta puuttuu harrastus tai mielekäs tekeminen. Lisäksi työryhmä on selvittänyt mahdollisia esteitä harrastamiseen. Työryhmän tulosten pohjalta tehdään vuoden 2018 aikana yhteinen suunnitelma harrastustoiminnan kehittämisestä Sastamalan kaupungissa.

Harrastetakuu on yksi opetusministeriön kärkihankkeista. Opetusministeriön tavoitteena on, että vuonna 2019 kaikissa Suomen kunnissa on käytössä harrastepassi. Harrastepassin kehittämistä varten opetusministeriö etsi nuoria antamaan ajatuksiaan ja kehittämään harrastepassi- sovellusta.

Sastamalasta harrastepassin kehittämiseen osallistui kuusi nuorta: Veeti Ruusunen ja Venla Väisänen Äetsästä, Wilma Oras, Hertta Hongisto ja Otso Ahti Vammalasta sekä Saana Uusi-Rauva Mouhijärveltä. Sastamalan nuorten lisäksi harrastepassia ideoimassa oli myös nuoria Mikkelistä, Eurasta, Porista ja Sipoosta.

Maanantaiaamuna 17.9.2018 ryhmämme kokoontui Vammalan rautatieasemalle kuuden aikaan aamulla. Lähdimme Helsinkiin kohti Opetus- ja kulttuuriministeriötä. Opetus- ja kulttuuriministeriössä jakaannuimme pienempiin porukoihin ja jaoimme mielipiteitä harrastamisesta ja harrastepassista post-it lapuille. Tämän jälkeen viisi yritystä esitteli meille omia ajatuksiaan harrastepassi-sovelluksesta. Ajatuksena on, että harrastepassista tehdään yläkouluikäisille suunnattu mobiilisovellus.

Yritykset keräsivät meiltä kommentteja ja toiveita, mitä sovelluksen pitäisi pitää sisällään. Tärkeiksi asioiksi nousivat muun muassa käyttöjärjestelmän helppous, pisteytys (sovelluksen käyttäjät keräävät pisteitä kokeilemalla uusia harrastuksia ja pisteillä voi kerätä palkintoja), yhteisöllisyys eli käyttäjien omat profiilit ja harrastusten arvioinnit. Meidän ideoidemme pohjalta yritykset työstävät sovellusta ja esittelevät sovellusehdotuksensa Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Helsingin kaupungin edustajista koostuvalle tuomaristolle, jotka päättävät pilotoitavasta ehdotuksesta.

Mielestämme päivä oli rankka, mutta opettavainen ja huomasi, että meitä oikeasti kuunneltiin. Kerrankin paikka, jossa nuoriakin kuunnellaan.

Jutun kirjoittivat Veeti, Venla, Wilma, Hertta, Otso ja Saana

Poimintoja