Sadan vuoden takainen Suomi avautuu punaisten ja valkoisten lauluissa

Kuva: Vesa Laasanen & Risto Savolainen.

Suomen sisällissotaa käsittelevä konsertti Punavalkoisia lauluja kiertää tänä syksynä ympäri Suomea. Helmikuussa 2018 Helsingin Musiikkitalossa kantaesitetty kokonaisuus saapuu Sastamalaan ensi maanantaina 24. syyskuuta.

Punavalkoisia lauluja -konsertti käsittelee vuoden 1918 sisällissodan aikaa tarttumalla niin punaisten kuin valkoisten joukoissa laulettuihin lauluihin. Samat melodiat ovat kiertäneet puolelta toiselle ja toimineet sanoitusten kasvualustana esimerkiksi idealistiselle vapaudenkaipuulle, vankileirikokemuksille, kostonhimolle ja pilkalle. Yhdessä laulamisesta on saatu intoa, voimaa ja lohtua. Laulujen avulla on myös syvennetty vastakkainasettelua, välitetty propagandaa, perusteltu väkivaltaa ja yllytty hirmutekoihin.

Neljän monialaisen muusikon työryhmä on koostanut konsertin arkistoista löydettyjen dokumenttien, muistiinpanojen ja merkintöjen pohjalta.

“Emme osanneet arvata mihin kaikkeen törmäämme, kun ensimmäistä kertaa aloimme tutkia arkistoja”, työryhmän koonnut Helmi Camus toteaa.

Aikalaismelodioiden rinnalla konsertissa kuullaan työryhmän jäsenten arkistolöydöistä inspiroituneita sävellyksiä, joiden kautta sodan näkökulmien ja kohtaloiden moninaisuus piirtyy esiin mosaiikinomaisena kudelmana.

“On ollut todella kiehtovaa tutkia aikalaisten ajatuksia ja tunnelmia myös oman sävelkielen kautta”, Tero Pajunen lisää.

Muusikot odottavat kiertueelta ihmisten kohtaamista ja keskustelua.

“Tähänastisten esityskokemusten perusteella olemme huomanneet, että aihe kirvoittaa monenlaisia tunteita yleisön perhetaustasta ja asuinpaikasta riippuen. Koemme, että on erittäin tärkeää nostaa sodan kohtaloita esiin, vaikka omat siteemme olisivatkin jo näennäisesti tuohon aikaan katkenneet. Sisällissodan perintö elää yllättävän vahvana myös nykypäivässä”, Iida Savolainen ja Minna Koskenlahti pohtivat.

Punavalkoisia lauluja -konsertissa esiintyvät muusikot Helmi Camus (laulu, piano, lyömäsoittimet), Minna Koskenlahti (laulu, ukulele, lyömäsoittimet), Tero Pajunen (laulu, kitara, lyömäsoittimet) ja Iida Savolainen (laulu, kellopeli, lyömäsoittimet).

Sastamalan esitys Sylvään koulun auditoriossa ma 24.9.2018 klo 19. Vapaa pääsy.

Kommentointi ei ole käytössä.