“Vähällä rahalla rikasta elämää” – Pensselin jälkiä vuodesta 1978

Ayla Jalamon asetelma, olkaa hyvät.

Sastamalalaisella Ayla Jalamolla on takanaan monia elämänvaiheita. Hän on ehtinyt asua Ruotsissa, toimia matkaoppaana neljällä mantereella, tehdä töitä yökerhoissa, ravintoloissa ja Kansallisoopperan kahviossa. Ja opiskella myös taidetta muun muassa Repin-instituutissa. 

Omien sanojensa mukaan Jalamo on elänyt vähällä rahalla rikasta elämää. Oppaan palkka ei ole kovin kummoinen. Mutta ystävien arvoa ei voi mitata rahassa, ja ystäviä hänellä on ympäri maailmaa. 

”Olen sellainen vastarannankiiski, kaikki on pitänyt kokea itse. Mutta varmasti olen tullut suorittaneeksi ihmistuntemuksen yliopiston”, Jalamo nauraa.

Kokeilunhalu ja into uuden oppimiseen on vienyt Jalamoa eteenpäin taiteilijana. 

”Aloitin asetelmista ja maisemista, niin kuin on usein tapana. Ensin akvarellitöitä, sitten oli öljyvärien vuoro. Kaikki on nähty ja tehty. On myös hiili-, lyijy- ja tussipiirroksia. Seuraavaksi aion kokeilla akryylivärejä”, hän kertoo.

Kulttuuritalo Jaatsilla nähtävillä olevaan näyttelyyn Jalamo on koonnut läpileikkauksen taiteestaan. Pensselin jälkiä vuodesta 1978 tähän päivään.

Vesi on Rautaveden rannalla, Humalojalla varttuneelle naiselle tärkeä elementti. Suurikokoiset öljyväriteokset ovat näyttäviä, järven aaltoileva sini kutsuu puoleensa. Eteläisissä maissa valon ja veden väri on toisenlainen, kirkkaampi ja kovempi.

Jalamon maalaismaisemat ovat herkällä tavalla voimallisia. Hänen muotokuvansa ja ihmisensä syviä, eläviä ja tuntevia, paljon enemmän kuin pelkkiä kuvia.

”Haastavinta on piirtää tussilla. Korjata ei voi, lopputulos on se mikä on. Tussilla tekeminen vaatii täydellistä käden ja päänupin yhteispeliä”, taiteilija miettii.

Vinkki näyttelyyn tutustujalle. Kannattaa katsoa tarkkaan merenlahdella seilaavaa purjevenettä. Minne vene on menossa? Myös tupakkaa sytyttävä mies yllättää katseellaan.

Näyttely on Kulttuuritalo Jaatsilla 28. 10. saakka, avoinna ti – su, kello 12 – 18.