”Uusi koti tuntuu sydämessä asti” – Sepän kotien asukkaat saivat 300 lisäneliötä

Seppo Järvenpää halusi asuntoonsa ruokapöydän, sillä hänellä käy paljon vieraita. Ikkunoista on suora näkymä Varilan koululle. ”Pian voit seurata uuden koulun rakentamista ihan aitiopaikalta”, toteaa Sepän kotien esimies Anniina Mäntylä.

”Oma koti kullan kallis”, hymyilee Pauli Dahlstedt ja astuu uuteen asuntoonsa. Alkovissa on kauniisti pedattu sänky, avaran oleskelutilan puolella muhkeat nojatuolit. Lipaston päällä kahvinkeitin odottaa vieraita käymään. Kahteen suuntaan avautuvien ikkunoiden ansiosta asunto kylpee valossa.

Pauli on yksi kehitysvammaisten asumispalveluyksikkö Sepän kotien viidestätoista asukkaasta, jotka muuttivat uusiin tiloihin syyskuussa. Pihlajakujalle Vammalan Varilaan nousi yli 900 neliön kokoinen rakennus, joka suunniteltiin varta vasten Sepän kotien väelle.

”Saimme muutossa melkein 300 neliötä lisätilaa. Suurin osa siitä on asukkaiden asunnoissa”, kertoo yksikön esimies Anniina Mäntylä.

Julkisuudessa uutta yksikköä on puhuteltu myös Aarnokodiksi. Miksi?

”Se oli työnimi. Asukkaat päättivät, että nimi pysyy Sepän koteina, ja niin lukee myös rakennuksen seinässä. Me emme muuttaneet, vain ympäristö muuttui”, Mäntylä toteaa.

Paula Vilénin lempiväriä ei ole vaikea arvata, kun pääsee hänen luokseen kylään.

Paratiisi, joka lämmittää sydämessä asti

Pauli Dahlstedt kuvailee uutta kotia paratiisiksi. Samaa mieltä on toinen pitkäaikainen asukas Paula Vilén.

”Uusi koti tuntuu sydämessä asti”, hän huokaa.

Paulan asunto on sisustettu hänen lempivärillään, pinkillä. Sen eri sävyjä löytyy niin verhoista kuin sohvastakin.

”Saman värinen rahi puuttuu vielä sohvan edestä. Sitten saisin jalat mukavasti ylös televisiota katsellessa”, Paula miettii.

Sängyn yläpuolella on maalaus Paulan lapsuudenkodista, hyllyssä valokuvia läheisistä. Ikkunat avautuvat etupihalle, mistä Paula on mielissään.

”Tästä näen aina huvimajan ja grillikodan.”

Löytyypä pihalta jotain muutakin, mikä lämmittää Paula Vilénin mieltä.

”Nyt meillä on kierrätysasiat kunnossa! Pihassa on astiat kartongille, paperille, sekajätteelle ja biojätteelle”, hän kertoo ylpeänä.

Avaraan ruokailu- ja oleskelutilaan tunnelmaa tuo sisustustakka.

Kiitosta kylpyhuoneista

Sepän kotien 15 asuntoa on jaettu kolmeen soluun. Solut – Petäjän, Pihlajan ja Vaahteran – nimesivät asukkaat asukaskokouksessaan. Jokaisen koti on 26 neliön kokoinen, ja neljän neliön verran pinta-alasta haukkaa kylpyhuone. Entisessä osoitteessa asukkaat jakoivat vessa- ja suihkutilat. Ei siis ihme, että Pihlajakujalla eniten kiitosta on tullut juuri kylpyhuoneista.

”Ne ovat asukkaille isompi asia kuin osasimme ajatellakaan”, Mäntylä myöntää.

”Kylpyhuoneet ovat helpottaneet kaikkien elämää, kun enää ei tarvitse miettiä vuoroja ja peseytyä voi koska tahansa. Lisäksi jokaisessa kylpyhuoneessa on turvanappi, jolla voi tarvittaessa hälyttää apua.”

Ikävää vanhaan osoitteeseen ei ole tuntenut kukaan.

”Asukkaat ovat sopeutuneet tosi hyvin. He tulivat kotiin, joka on heidän mielestään maailman paras.”

Uusi yksikkö kiinnosti sastamalalaisia avoimien ovien päivänä.

Sepän kotien uusi osoite on nyt Pihlajakuja Vammalan Varilassa.

6 vastausta artikkeliin “”Uusi koti tuntuu sydämessä asti” – Sepän kotien asukkaat saivat 300 lisäneliötä”

  1. Nimetön

    Kyllä oli upeat uudet tilat. Onnittelut asukkaille uudesta kodista ja kiitos kun pääsimme käymään avoimien ovien päivänä.

    Vastaa
  2. Oliver

    Tulin niin iloiseksi lukiessani tätä tekstiä. On hienoa huomata, että myös kehitysvammaisten asioita ja varsinkin asumista on viety eteenpäin. Jokainen ihminen ei osaa arvostaa omaa asuntoa ja varsinkin kylpyhuonetta, meille joillekin kylpyhuone on itsestään selvyys. Hienoa, että asukkaat saivat uudet ja tilavammat tilat. Onnea uuteen kotiin kaikille asukkaille.

    Vastaa
  3. Nimetön

    Onnea uuteen kotiin. Oli ilo nähdä tyytyväiset asukkaat ja henkilökunta♡Hienoa, kun jokainen on saanut itse sisustaa omannäköisensä huoneen. Pesutilat ja sauna kruunaavat kaiken. Myös yhteiset oleskelutilat sisustettu kauniisti! Silmä ja mieli lepää♡

    Vastaa
  4. Memmu

    Kävin katsomassa paikan päällä ja on kodikas!!! Ei lainkaan laitosmainen tunnelma niin kuin eräässä toisessa yksikössä. Hienoa, että on käytetty kauniita esineitä ja tekstiilejä yleisissäkin tiloissa. Lattiat olivat myös kauniit.

    Vastaa

Kirjoita vastaus

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>