Hilkka-mummu soitti Veikon koulussa rumpua – Karkussa mentiin maailman ympäri

Veikko Toivola sai mummun ja ukon koulukavereikseen perjantaina. Sauli ja Hilkka Nuolioja ihailivat Karkun koulun kansainvälistä ilmapiiriä.

”Tule mummu, nyt rummutetaan”, sanoo Karkun koulussa neljättä luokkaa käyvä Veikko Toivola ja vetää Hilkka Nuoliojaa hihasta soittimien ääreen.

Veikko, Hilkka ja muutamat muut oppilaat sukulaisineen musisoivat ringissä. Onko tässä kuultavissa afrikkalaisia rytmejä?

Olemme melkein Afrikassa, sillä tarjolla on taateleita, viikunoita ja somalialaista teetä. Ilmastokin on lämmin – ainakin takki päällä pukkaa hikeä. Hieroglyfi-hirsipuu haastaa ja maanosan tyyliin tehty muunnos omasta nimestä naurattaa.

Hilkka ja Sauli Nuolioja ovat kiertäneen lapsenlapsensa opastuksella jo Euroopassa ja Aasiassa ja suuntaavat seuraavaksi Amerikkaan. Kodin ja koulun päivästä on pariskunnalla vain hyvää sanottavaa:

”Mahtava idea, tämä on varmasti ollut koulun henkilökunnalta ja lapsilta suuri ponnistus. Näkee, että päivä on lapsille tärkeä, he saavat esitellä mitä kaikkea ovat tehneet.”

Afrikka-aiheista rekvisiittaa.

Hilkan ja Saulin mieleen nousee muistoja omilta kouluvuosilta.

”Pulpetissa istuttiin hiljaa. Keskikoulussa tehtiin ryhmätöitä, se oli jotakin uutta ja ihmeellistä siihen aikaan.”

”Aina välillä jouduin laittamaan sormet pulpetille, sain karttakepistä”, kertoo Sauli.

Asenneilmapiiri ja suhde muihin kulttuureihin oli 60-luvulla kovin erilainen kuin nykyään. Nuoliojien mukaan silloin ajateltiin, ettei suomalainen mitään ulkomaiden kieliä tarvitse.

”Nykyajan lapset kasvavat kansainvälisyyteen, heille kielten opiskelu on itsestäänselvyys. Hyvä, että kouluissa opitaan myös atk:ta. Tyttöjenkin on tärkeää oppia ohjelmoinnin kansainvälinen kieli”, toteaa Hilkka.

Vantaalaisten Hilkan ja Saulin vapaa-ajan asunto sijaitsee Karkussa. Sekä koulu että kylä saavat heiltä kehuja.

Karkussa kodin ja koulun päivään huipentunut monialaisen oppimiseen viikko on ollut uuden opetussuunnitelman mukaista toimintaa.

Lue koko juttu 17.10 Alueviestistä.

  • papuauusiginea

    Aivopesu monikulttuurisuuteen on alettava jo varhain!
    Mikäs sen parempaa kuin neitseelliseen ympäristöön , eli pieniin viattomiin lapsiin!
    Se on kyllä totta että Karkussa ollaan kohta kuin afrikassa. Onnea valitsemallanne tiellä!

    • Nimetön

      Peräkammarista viinapullonpohjan läpi tihrustaen saa tietysti näkymän, että muut kuin Tyrwään perämettillä syntyneet saattavat uhata omaa rauhallista arjen viettoa pikku pierussa.

  • Seniori

    Johan oli hartaasti mietittyä sanaa Sinulta jostakin sieltä Tyrvään Romppuaukeelta, Mason perämettiltä tai keskustan viinabaarin vakiopöydästä. Karkku kulkee edellä ja seuraajia on yhä enemmän. Saattaa siellä edustajia sieltä ao. perämettäläiselle tutusta Papuaguineastakin.

    • Nimetön

      Lapsiin on vain niin helppo vaikuttaa, sen kyllä aivopesurit hyvin tietävät. Meihin vanhempiin eivät maailmoja syleilevät humpuukit niinvaan uppoakkaan! Päiväkodista se jo alkaa!

  • Karkussa ollaan kohta kuin afrikassa.

    Tämä oli uutinen.Nykyään Karkussa ollaan arabialaisissa tunnelmissa.Rytmiä riittää.

  • Nimetön

    Kyllä meillä oli jo kuusikymmenluvun kansakoulussa ja sitten oppikoulussa tiedossa, että Eurooppa ei ole ainoa maanosa. Afrikkalaista kulttuuria opetettiin ja Egyptin ihmeitä ihasteltiin. Lienee viina huuhdellut uuninpankolla piereskelevän aikamiespojan muistista koulun opetukset.

    • Nimetön

      Kun ”suvaitsevaiselta” argumentit loppuu ja monikulttuurinen kiihko on pinnassa niin aivopierut tulevat heti pintaan!

  • Mikko

    Etenkin lapsilla, mutta myös aikuisilla oli tosi kiva päivä. Mukavaa vilskettä, kun vanhempia, isovanhempia ja muita sukulaisia oli koulussa kylässä. Oppilaat olivat tehneet paljon käsitöitä myyntiin ötökkähotelleista kaulakoruihin, ja kauppa kävi yllättävänkin liukkaasti. Jotain jäi toki joulukahvilaankin vielä myytäväksi, muta täydennystä tarvitaan sinnekin.

    Tähänkin päivään kiteytyy paljon sitä karkkulaista yhdessä tekemisen meininkiä, mahtava paikka asua.

  • Nimetön

    onneks tällä kylällä ei rättipäitä ole lapsia raiskaamassa ja naisia tappamassa

    • AlaaAlbuSalih

      Taitaa raiskaaja-polttomurhaaja olla parhaillaan opettelemassa tiilenpäiden luentaa?
      Monikulttuuri on rikkaus!

Kommentointi ei ole käytössä.