Talviuinti: Stressi ja kivut jäävät kylmään veteen

Raimo Kukkonen (vasemmalla), Sinikka Hakala, Erja Ahonen, Marja-Liisa Tuomilaakso, Reino Pösö ja Markku Tuomilaakso toivottavat kaikki talviuinnista kiinnostuneet tutustumaan mukavaan harrastukseen. Stressi ja kivut jäävät kylmään veteen, saunan lauteilla parannetaan maailmaa ja jutellaan mukavia.

Sastamalan Suodenniemellä, Jyrmysjärven rannalla Osuuspankin vanhalla saunalla käy kuhina jo heti kello 16 aikaan, koska on keskiviikko. Joukko innokkaita talviuimareita odottaa pulahtamista kylmään veteen.

Talviuintikausi on aloitettu syyskuussa ja sitä jatketaan toukokuulle saakka. Jäiden tultua avantoa pidetään auki pumpun avulla.

Talviuintia on harrastettu samassa paikassa jo vuodesta 1989 lähtien. Yksi alusta alkaen mukana ollut on Marja-Liisa Tuomilaakso.

”Kun Osuuspankin Suodenniemen konttori suljettiin vuonna 2013 ja kiinteistö rantasaunoineen myytiin, pelkäsimme jo että tämä ihanuus loppuu. Onneksi saimme tehtyä saunan käyttösopimuksen myös uusien omistajien kanssa”, Tuomilaakso taustoittaa.

Toimittaja on kutsuttu saunan lauteille siksi, että uimariporukka kaipaisi lisää innokkaita uimareita joukkoonsa.

”Tällä hetkellä meitä vakikävijöitä on noin 10 ja meillä on kuudenkympin kausimaksu, jolla katamme saunan vuokria. Vuokra on aina kertakohtainen. Nyt näyttää uhkaavasti siltä, että joudumme supistamaan käyntikertoja, jotta rahat riittäisivät”, Sinikka Hakala harmittelee.

”Mukaan pääsee myös pienellä kertamaksulla jos ei heti halua sitoutua koko kauteen”, Erja Ahonen lisää.

”Jos olisimme rekisteröity yhdistys, voisimme hakea taloudellista tukea kaupungiltakin, mutta pyöritämme tätä toimintaa ihan vapaaehtoisvoimin”, selvittää Rakel Lilja.

”Ja laita sitten siihen juttuun, että tähän porukkaan on helppo tulla. Emme ole sisäänpäinlämpiäviä, päinvastoin”, huomauttaa Sinikka Hakala hymyillen.

Raimo Kukkonen, Reino Pösö ja Markku Tuomilaakso tietävät, että avantouintiin jää koukkuun. Naiset nyökkäilevät. Koko porukka pitää nykyistä kohtaamispaikkaansa myös sijainniltaan hyvänä.

”Ja Jyrmysjärvi on hyvä, puhdas järvi”, Raimo Kukkonen muistuttaa.

Lähellä asuva Reino Pösö saapastelee paikalle usein pelkässä kylpytakissa, koska matka on niin lyhyt.

Uintiporukalla on myös kiertävä työlista, miten hommia tehdään: kuka lämmittää saunan ja kuka siivoaa tilat vuoron päätteeksi.

Sekasaunan lauteilla on tiivis, mutta mukavan rento tunnelma.

Jyrmysjärven rannalla Osuuspankin vanha rantasauna lämpiää siis joka keskiviikko ja talviuintiharrastukselle on varattu aikaa kello 16-19. Hätäisimmät tulevat heti kello 16, mutta kello 18 aikaan on jo rauhallisempaa. 

Lue koko juttu keskiviikkona ilmestyvästä Alueviestistä.

Kommentointi ei ole käytössä.