Muistolan koululla todettu kosteusongelmia

Sastamalassa Muistolan koulussa on todettu kosteusvaurioita ja mikrobilöydöksiä. Kuntotutkimus tehtiin kesällä.

Kosteusvaurioita ja mikrobilöydöksiä ilmeni eri puolilla koulurakennusta. Tilojen käyttöä voidaan jatkaa tiivistyskorjauksin ja sisäilmaolosuhteiden aktiivisella seurannalla.

Muistolan koulun asiaa on käsitelty kaupungin sisäilmatyöryhmässä. Koulussa tehdään tässä vaiheessa tiivistyssaneeraus kevään ja kesän aikana. Korjaustyö sovitetaan yhteen koulun arjen kanssa.

Perusopetuksessa toteutetaan palveluverkkoselvitys ensi vuonna. Sen pohjalta tehdään ratkaisut myös koulurakennusten osalta.

Tilakeskuksen tilaaman kuntotutkimuksen sekä korjaustapaehdotuksen ja kustannusarvion teki FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy. Tilojen turvallisen ja terveellisen käytön varmistamiseksi pyydettiin lausunto A-Insinööreiltä.

Poimintoja

    • Nimetön

      tehrään uimahalli siällä on syytäkin olla kosteeta(ainakin altaissa)

  • Nimetön

    Olisi pitänyt purkaa viimeistään 2005. Silloin tehtiin remontti surkealla ammattitaidolla ja olemattomalla valvonnalla.

    • Oikeassa olet

      Remontti tehtiin surkealla ammattitaidolla, valvontaa ei käytännössä ollut. Silloin ihmetytti kun virkamiehet eivät halunneet antaa luottamusmiehille tilakeskuksen johtokuntaan muuta kuin hinta ja aikataulutietoja. Sitten ylpeiltiin kuinka paljon budjetti alittui. Halvalla saadaan ja halpaan mennään. Luetaan nyt tuo raportti ensin ja katsotaan mitä tehdään. Ongelmia oli jo aika pian remontin jälkeen. Oma lapseni oireili.

      • Mukana ollut hetken

        Kyseinen urakoitsija olisi tehnyt uuden samalla rahalla mutta kun ei käynyt koska ” ilmaista” valtion rahaa sai vanhan korjaamiseen mutta ei uuden tekoon. Keittiö tehtii syventämällä olemassa olevaa lattiaa kellarissa jolloin luotiin varma vesipesä.

  • Nimetön

    Muistaakseni se oli joku paikallinen 10+ firma jolle hinta ja laatu on(oli) ykkösasia?

  • Nimetön

    Onko kaupungilla yhtään koulua jossa ei olis kosteusongelmia? Ensin Pehulan puukoulu jossa mädät hirsipuut ja sen jälkeen Äetsän koululla kosteusongelmia!

    • Nimetön

      Palkankorotus pitää virkamiesten niskat notkeina, että poliittiset päätökset saadaan läpi.

      • Nimetön

        Rahaa on herrojen palkkoihin, ellivuoren yksityistiehen mutta ei kai sinne tietä olis muuten korjattu onhan siellä kansanedustajalla osake ja muilla herroilla.

    • Niin

      Ennen vanhaan oli kouluissa talonmies joka kierteli päivittäin ympäri koulua tarkkaillen ja huoltaen.

      • Nimetön

        se oli ennen se, nyt mietitään robotisaatiota, bit coinseja etc, ei vanhaan saa edes viitata, vaikka vanhat konstit olisi monasti parempi, kuin pussillinen uusia

    • Nimetön

      Aivan varmasti on!! Nyt pitäisi herätä tähän ongelmaan ja tehdä jotain. Jos ei muuta niin ottaa opiksi tehdyistä virheistä!!! Jatkossa pitää ehdottomasti lopettaa lämpötilojen laskeminen viikonlopuiksi. Pienillä lämmityskuluja säästöillä saadaan kalliita kustannuksia aikaiseksi!!

  • Nimetön

    Nykyään ei osata rakentaa saatikka peruskorjata. Ja hutkitaan eka ja sitten vasta tutkitaan. (kun on jo ongelmia syntynyt)
    Tehtäisiin kunnolla ja ei tiukalla aikataululla.
    Tietty se maksaa, mutta maksaa sekin, kun niitä joutuu jälkeen päin korjaileen.
    Pahemmassa tapauksessa voi joutua purkaan rakennus.

  • Nimetön

    Niin tai näin, kusessa ollaan! Pitäisikö rakentajien ja teettäjien katsoa peiliin?

    Vai onko sitten sitä ”uimahallin sisäilma” ongelmaa?

    Talonmiehet takaisin valvomaan ja korjaamaan ennaltaehkäisevästi.

    Saastamala alkaa olla niin PERSEESTÄ!!!!!!

  • Nimetön

    Yllättävää,että kun Vammalasta löytyy koulusta vaurioita niin käyttöön vaan ja korjataan…. Vanhasta Äetsästä, niin heti käyttökielto/purku….. Sastamalan ainut terve koulu on Kiikassa ja sitäkin väkisin lopetetaan…..

    • Tätä oon odotellut

      Väittäisin, että ennen isoa remonttia Muistolassa oli jo kosteutta ja ehkä hometta. Talon ympärille tehtiin salaojitus vasta n. vuonna 2000, vaikka koulu jo tuolloin seissyt paikalla lähes 50 vuotta.

  • Nimetön

    Täytyskö nostaa välillä herrojen palkkoja. Rahaa tuntuu olevan hyvä veli järjestelmässä. Mutta kiinteistön huolto retuperällä.

  • Nimetön

    Niilläkin rahoilla mitä käytettiin ns. virkamiesten korotuksiin olis saatu jotain parannuksia yhteiseksi hyväksi. Törkeetä toimintaa. Sanoo hyvin pienipalkkainen hoitaja .

    • Nimetön

      Mitähän olisi maksanut uusien henkilöiden rekrytointi lähteneiden tilalle, kun nostavat kytkintä paremman liksan perässä yksityispuolelle?
      Oikea korotuslinja.

  • Katos vaan

    Koneellinen ilmastointi on monen koulun tuhojen pääsyy. Ylipaineistetaan sisätilat jolloin kosteus menee rakenteisiin. Pitäisi olla pieni alipaine, jolloin kosteus mene seinään. Tarkempia tietoja saa TTKK:n Vinhalta.

      • Nimetön

        Miksi Sylväällä ei tehdä samanlaista kuntokartoitusta? Olisi mielenkiintoista kuulla sen tulokset. Siinä on kuitenkin vieressä järvenpinta aika korkealla. Ja taisi viimeisessä kattoremontissa sattua parikin vesivahinkoa.

  • Hometta ei ollut ennen samassa määrin

    Sen siitä sai, kun naisia koulutettiin ja vietiin kasarmeille, laitoksiin ym. töihin.

    On aika kalliiksi tulleet yhteiskunnalle äitiyslomineen. Hoitoalalla sen huomaa parhaiten: vanhat kunnanlääkärijäärät tekivät kellon ympäri töitä ja jäivät suuren yleisön mieliin. Kunnioitettuina ja arvostettuina tapauksina.

    Kun naisia tuli tilalle, ei meinaa löytyä yhden aseman kylille yhden yhtä lääkäriä. Miksi lukea ala, jota pelkää? Miksi mennä työelämään, jos puolet ajasta menee lomiin, vapaisiin?

  • Nimetön

    Se on vaan kosteusongelma,ei muta korjatkaa pois, ennen kun tulee home ongelma.

    • Nimetön

      Jaa, että pelkkä kosteusongelma? Raportissahan sanotaan, että rakenteista on tehty mikrobilöydöksiä. Ja mikrobit rakenteissa ovat nimenomaan hometta, bakteereja ja hiivoja, jotka voivat aiheuttaa pitkäaikaisoireita mm. väsymystä ja astmaa.

      • Nimetön

        Rakenteissa ja niiden pinnoilla kasvavien homeiden, hiivojen ja bakteerien synnyttämät mikrobikasvustot syntyvät yleensä kosteusvaurion seurauksena. Tällaiset kasvustot voivat olla terveydelle haitallisia. Oireita ovat esimerkiksi silmien, ihon ja hengitysteiden ärsytysoireet sekä yleisoireet kuten lämpöily. Altistumisesta voi seurata myös pitkäaikaissairauksia kuten astmaa.-Wkipedia

  • Sastamalan etu

    Nyt sitten riittää! Tehkää välittömästi suoraan uusi koulu. Tästähän saataisiin Sastamalaam muuttovaltti! Uudet terveet koulut. Muuten kato toistepäin käy…

  • Nimetön

    Nyt ollaan tekemässä joku näennäiskorjaus, jolla saataisiin viisi vuotta lisää käyttöaikaa. Mutta mitä sen jälkeen?

  • Nimetön

    Oliko Varilan koulu huonommassa kunnossa kun Muistola? Miksi Muistolan koulu tutkittiin vasta nyt kun Varilan uuden koulun rakentaminen on jo aloitettu? Aistinvaraisesti on ollut havaittavissa, että sisäilma on huonoa ja on ollut sitä vuosikymmenten ajan. Eikä remontti tilannetta parantanut. Henkilökunta on jo pitkään pyytänyt selvitystä sisäilmasta, mutta vuosikausiin ei mitään tehty. Sairaspoissaoloja on ollut paljon ja enimmäkseen kuumeilua ja hengitystieinfektioita. Onko viivyttely ollut tietoista politiikkaa?

  • Äetsän koulun siirtäminen väistötiloihin

    tulee maksamaan 5 vuoden aikana noin 2 miljoonaa…oppilaita koulussa on noin 150.

    Muistolassa oppilaita noin 280…joten väistötilojen hinnaksi voi arvioida 4 miljoonaa..

  • Nimetön

    Äetsän koulua järjestelty kiirellä käyttökieltoon ja purkuun? Miksi ei sitten Muistolaa? Muistolassa on oirehdittu kosteusongelmien ja mikrobien vuoksi pitkään. Viipalekoulua tarvitaan.

  • Järki käteen

    Muistolasta Marttilaan 1,5km – Sylväälle 500m – Varilaan 2km – Stormiin 6km ja Tyrväänkylään 5km. Eikö ole ihan selvä, että Muistolaa ei kannata korjata. Sylväästä tehdään yhtenäiskoulu ykkösestä ysiluokille, kun siellä tilaa on.

  • Nimetön

    Ei tunnu Sylväälläkään tilaa olevan, kun opettajien vähätkin tunnit on jaoteltu välille 8 – 16 perinteisen 8 – 14 välille.

  • Varilan uuteen kouluun 340 oppilasta

    mukaan lukien 80 oppilasta esiopetuksessa.
    Ei voi ottaa täytyy siis lainata(järki käteen 00.59 kirjoittaa asiaa).

    Varilassa nyt 252 oppilasta…ennuste 2025 190 oppilasta.

    Muistolassa nyt 288 oppilasta…ennuste 2025 191 oppilasta

    Marttilassa 109 oppilasta nyt……ennuste 2025 81 oppilasta

  • Nimetön

    Meidän lapset sairasteli liki koko viime vuoden.nyt kumpikin taas kotona keskittyneen flunssan ja lämpöilyn johdosta.tyttö valitteli että eilen luokassa kirveli silmiä ja illalla olikin tulehtuneen näköiset.By the way;tiloja voi käyttää ”teknisin korjauksin”mutta mites kun ne tehdään vasta ensi vuonna!!!!!

    • Oirekysely

      Ikinä ei ole mitään hälyyttävää, kun kysytään oireilijoista koulun taholta. Mihin perustavat väitteen? Onko tehty selvitys oireilijoista? Kartoittakaa tilanne itse. Teetättäkää oirekysely! Ottakaa selvää asioista! Vaatikaa. Tuula Putukseen yhteys, hän on näissä asiantuntija. Kukaan ei kanna vastuuta, paitsi ne jotka sairastuvat tuollaissa tiloissa. Tiivistyskorjaukset onnistuvat harvoin. Suojelkaa lapsianne.

  • Nimetön

    Se on jatkuva kierre nämä sisäilmaongelmat. Varmana ne ei tule loppumaan remontoidaan ja rakennetaan uutta miten paljon tahansa.
    Lapsilla on nuhaa ja yskää kuumettakin silloin tällöin, isommassa joukossa virukset jylläävät ja vaihtavat toiselta toiselle olkoon vaikka kuinka hyvä sisäilmasto.
    Kysykääs entisiltä opettajilta, eläkeläisiltä, paljonko lapset yskivät ja niistivät heidän nuoria ollessaan. Käytettiinkö koskaan hihaa nenäliinana?
    Niistä ajoista on paljon päästy paremmalle puolelle, ja kotiolot parantuneet, mutta viruksista ei päästä koskaan täysin. Ne uusiutuu ja muuntuu nopeasti, eikä ihminen ehdi edelle.

  • Mullikuhnuri

    Vanhoissa koulurakennuksissa ilmanvaihto perustui välituntien aikaiseen ikkunoiden aukipitoon. Happi loppui ja koululaiset torkahtelivat lopputunnista. Tilannetta yritettiin korjata koneellisella ilmastoinnilla, mutta kun talojen rakennetta ei oltu alunperin suunniteltu tällaiseen, ei onnistumisen edellytyksiä ollut. Ilmastoinnin säätäminen oli mahdoton tehtävä seinien ilmavuotojen vuoksi.
    Nyt pitäisi vain tunnustaa, että rakennuksilla on elinkaari, jonka jälkeen ne puretaan, ellei kyseessä ole kulttuurihistoriallisesti korvaamaton rakennus.
    Rakennetaan Muistolaan uusi, pienempi koulu, sellainen, joka riittää ennusteiden mukaiselle oppilasmäärälle.

  • Nimetön

    Muistolan koulussa on paljon erityisryhmiä jotka tarvivat runsaasti tilaa. Erityisryhmät johonkin muualle ja yleisopetukselle oma kompaktin kokoinen puukoulu.

  • Nimetön

    Harmi että asiaa on vuosia peitelty ja lapsia loppuiäkseen sairastunut .

Kommentointi ei ole käytössä.