Yleisöltä: Uimahallikysely on aivan turha

Alueviestin yleisönosastolle kirjoittaneen Unto Peltoniemen mukaan uimahallin puuttuminen on Sastamalan häpeäpilkku. Uimahalli tarvitaan, mutta turha siitä on sen enempiä kysellä, ihmiset ovat samanlaisia kaikkialla…

Uimahalli itsestäänselvyys, kysely on turha

Uimahallista ja sen puutteesta on kirjoitettu jo kyllästymiseen asti, mutta pakko vielä kommentoida tämän tarveselvityksen ja kyselyn innoittamana asiaa. On aivan päivänselvää, että uimahallin puuttuminen on ollut vuosikymmenet rakkaan kaupunkimme merkittävin puute ja suoranainen häpeäpilkku. Mielipidettä ei tarvitse pahemmin perustella, tämän palvelun pitäisi kuulua jokaisen kunnan peruspalveluihin jo kansanterveydellisistä syistä.

Uimahalli ei voi, eikä sen pidäkään olla liikelaitos, joka tuottaa voittoa vaan kunnan ylläpitämä palvelulaitos. Myös hyvän uimataidon opetteleminen jo lapsuudessa ja viimeistään koulussa, kuuluu jokaisen kansalaisen perusoikeuksiin ja velvollisuuksiin, jo turvallisuussyistä. Asiaa pitäisi miettiä näistä lähtökohdista, ei vuosittaisista jankutuksista löytyykö kunakin vuonna hankkeeseen määrärahaa budjetissa.
Uimahallihankkeeseen liittyviä selvityksiä ja suunnitelmia on tehty vaikka kuinka paljon, mutta varmaankin turhin on tämä kysely kansalaisilta. Ajattelevatko kunnan päättäjät, että Sastamalan kaupungin asukkaat ovat oleellisesti erilaisia kansalaisia kuin esimerkiksi Kemissä tai Savonlinnassa. En usko näin olevan.

Uimahallissa tarvitaan riittävän suuri allas kuntouintia varten ja saunalliset pesutilat. Lapsia varten tarvitaan tietenkin oma allas tai kaksi ja erityisliikuntaa varten on hyvä olla niin sanottu terapia-allas. Kylmäallas ja poreallas ovat budjettikysymyksiä, eivät välttämättömyyksiä ja jotka taitavat jäädä sastamalalaisen budjetin ulkopuolelle.

Ymmärrän hyvin, että hyppytelineiden kannalla on iso joukko ihmisiä, erityisesti nuoria ja itsekin kannatan niitä, mutta niiden hankinta ei saa tapahtua kuntoaltaan mitoituksen kustannuksella. Käyttäjämarginaali on kuitenkin siksi paljon pienempi, että jos budjetti ei riitä saattaa hyppytelineet tipahtaa valikoimista.

Kuntosali olisi tietenkin kiva, mutta siinä pätee sama eli se ei saa syrjäyttää tärkeämpiä toimintoja, sillä kaupungissamme on runsaasti kuntosalipalveluja tarjolla.
Korostan vielä, että kuntouintia varten oleva allas pitää nykyään olla melko iso, sillä vesijuoksijat lohkaisevat altaasta ison osan ja jos ja kun kaupungissa aletaan harrastamaan uintia kilpailumielessä, tarvitaan siihenkin melkoisesti uintiratoja käyttöön. Helposti käy niin, että kuntouimareita varten on käytössä vain pari rataa, jotka ovat aina enemmän ja vähemmän ruuhkaisia.

Mahdolliset oheispalvelut kahvio ja hieroja voivat tulla kyseeseen, mutta siinä kyseessä voisi olla ulkoistettu toiminta, joka ei ainakaan rasittaisi kaupungin kukkaroa. Kävin muutaman vuoden melko säännöllisesti Tesoman ja Nokian uimahalleissa. Jo näistä halleista saadaan aivan riittävä vertailupohja mitä tarvitaan, molemmat ovat oikein hyvin toimivia ja riittävillä toiminnoilla varustettuja.

On käsittämätöntä missä vaiheessa uimahalliasiasta tuli kuuma peruna, jota kukaan ei halua pitää hyppysissään. Harva päättäjistä ilmaisee selkeän tukensa hankkeelle, vaikka on sen antanut näille kaiken maailman selvityksille. Kun katsoo paikallisten mediasivustojen kommenttipalstoja vakuuttuu sanomastani, siksi paljon kyselylle naureskellaan ja tehdään suoranaista pilkkaa. Ja aivan syystä.

Unto Peltoniemi

 • avatar Nimetön

  Tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä. Uimahallin reunaehdot, realiteetit ja kaikki muukin on tiedossa, ainoastaan päätös rakentamisesta puuttuu.
  Sastamalalaisena yrittäjänä häpeän oman kuntani luottamusmiesten ja virkamiesten saamattomuutta ja vastuunpakoilua,siitähän tässä on kyse.
  Yrittäjät investoivat, työllistävät ja ottavat riskejä ja lisäävät kaikien hyvinvointia, kunta vastaa tähän uimahallikyselyllä. Onkohan se pallo nyt lopullisesti hukkunut Sastamalan päättäviltä virkamiehiltä?

 • avatar Nimetön uimassa käyvä

  Ei kaupungin pidä elää yli varojensa… Ja jos rakennetaan Entisillä Hyrkinpelloilla on hyvä tila

 • avatar Nokian hallin vaki asiakas -80 luvulta saakka

  Kaikki eivät tiedä mitä he edes vastustavat.

 • avatar Nimetön

  No ei kai kaupunginvaltuutettu puhumattakaan virkamiehistä voi uimahallia vastustaa, kuulostaisi kovin erikoiselta.
  Se on tämä päättämättömyyden dilemma; kun en tee mitään en tee virheitäkään.

 • avatar Nimetön

  Koko uimahallikysely oli kovin suppea. Edes sijaintiehdotuksia ei voinut antaa.

 • avatar Nimetön

  Suppea kysely. Kuten yleensäkin keskusteluissa, mutta nyt myös tässä kyselyssä, ajatellaan uimahallissa käyntiä vain harrasteluna. Allasterapia on todella tärkeä huomioon otettava asia. Tällä hetkellä terapiaa ei voida Sastamalassa toteuttaa vaikka Kela sen myöntäisi.

 • avatar Köyhä Mouhijärveltä

  Lakataa typerät Vammalalaiset vouhottamasta uiskenteluhallillanne ja menkää järveen polskimaan.Ensiksi vanhuksien ja koululaisten asiat kuntoon.

  • avatar Nimetön

   Onko Nokialla ja Huittisissa jätetty vanhukset sekä koululaiset heitteille, kun niissä on uimahalli? Autoillakin voi päästellä kylänraitilla, mutta silti rakennetaan moottoriteitä. Miksi?

 • avatar Äkkiä uimaan

  Lakataan kaikki muut kunnalliset veronmaksajien rahoittamat palvelut(koulut,vanhushuollot yms.
  Äkkiä noin hehtaarin kokoinen uiskentelupaikka Vammalalaisille ja yöaikaan muille Sastamalaisille sivistyneille ihmisille.

 • avatar Nimetön

  Unskin kirjoitus asiaa! Jos olisin päättämässä noista asioista,lopettaisin!Ei kai noihommat ole tarkoitettu kaupunkilaisten kiusaamiseen..

 • avatar Vesille

  Kyllä Sastamalassa vettä pissaa että innokkaimmat siitä vaan rautavedelle uimaan ja tulee huomattavasti halvemmaksi kuin käyttämätön uimahalli.

  • avatar Nimetön

   Näin on. Nokialla ja Tampereella on apteekki. Jopa useita. Miksi Vammalassa tarvitaan apteekkia?

Kommentointi ei ole käytössä.