Sastamalan Citymarket saa pian energiaa auringosta

Asennushommat alkamassa. Kuva: K-citymarket Sastamalan Facebook.

Sastamalan Citymarket saa piakkoin energiaa auringosta. Aurinkopaneelien asentaminen kiinteistön katolle alkaa tänään keskiviikkona ja työt jatkuvat ainakin seuraavat kaksi viikkoa.

Keskon talotekniikkapäällikkö Jari Suurosen mukaan K-citymarket Sastamala on kiinteistö, jossa jo rakentamisvaiheessa on panostettu nykyaikaisin, energiatehokkaisiin teknisiin ratkaisuihin.

”Uutena kiinteistönä KCM Sastamala on oivallinen paikka rakentaa aurinkovoimala. Rakennuksen katolle asennetaan 1968 aurinkopaneelia ja voimalan kokonaisteho on 541,2 kWp”, Suuronen kertoo.

Sastamalan Citymarketin vuotuisesta energiatarpeesta voimala kattaa noin 16 prosenttia. Kauppa kuluttaa eniten sähköä aurinkoisena kesäpäivänä, jolloin myös voimalan tuotanto on suurimmillaan. Tällöin voimala kattaa hypermarketin energiatarpeesta yli 60 prosenttia.

K-kauppojen yhteyteen rakennettavat aurinkovoimalat ovat oleellinen osa Keskon päivitettyä energiastrategiaa.

Rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttilan mukaan K-ryhmän 32 aurinkovoimalan yhteenlaskettu vuotuinen sähköntuotanto noin 9 000 MWh. Tämä vastaa noin 450 omakotitalon vuotuista lämmittämistä.

”Tällä hetkellä K-ryhmän tuottaman aurinkovoiman osuus on 11 prosenttia koko Suomen aurinkovoiman tuotannosta. Aurinkovoimalainvestoinneillaan K-ryhmä jatkaa Suomen suurimpana aurinkosähkön tuottajana ja käyttäjänä”, Anttila sanoo.

 • avatar K2

  No ei ainakaan 3kk tuu mitään. Itsellä aurinkopaneelit jo parivuotta .
  Joulu-helmikuussa ei tule yhtään mitää
  No viimekesänä tuli niin paljo et meni Fortumilekin

  • avatar Nimetön

   Tekniikka kehittyy ja paneelien hyötysuhde samalla. Niiden hintakin on jo alle puolet siitä, mitä se oli pari vuotta sitten. Hanki sähköauto tai ladattava hybridi, niin saat kaiken sähkön käytettyä ja lähes ilmaisia ajokilometrejä.

   • avatar joo-o

    Mistä näitä ilmasia paneeleita löytyy ku ne ei maksa mitään ??
    Mun miälestä paneelit maksaa. Säätimet maksaa.
    Ja kaikki muu mitä tarvitaan maksaa että saa osat hankittua. Asennus maksaa. jne.
    Sitten yhtäkkiä koko laitteisto onkin lähes ilmainen ??

   • avatar Nimetön

    Paha LuKi-häiriö? Tavaapa uudestaan: ‘Niiden hintakin on jo alle puolet siitä, mitä se oli pari vuotta sitten’

  • avatar Insinööri

   Hyvin mitoitettu (60% kesätarpeista) kun jäähdytys on pahin sähkösyöppö. Kohde ihanteellinen kun käyttötarve on suurin kesällä. Näillä ja varsinkin tulevilla sähkön kulutus +siirtohinnoilla maksanee takaisin alle 10 v. Ei mene mitään Fortumin verkkoon. Näitä lisää.

   • avatar Nimetön

    No kyllä sitten tuleekin sähköä.
    102 Wh:lla hiustenkuivaaja pyörii ehkä noin 3-4 min.

 • avatar Teoria vs käytäntö

  Jep. Kuullostaa isolta eli hyvältä tuo 541,2 kW:n teho. Asian ymmärtämiseksi kuulijan tulee kuitenkin tietää mitä tuo iso luku tarkoittaa.

  Se tarkoittaa sitä, että tuo teho paneleista on mahdollista saada silloin, kun aurinko paistaa niihin parhaissa mahdollisissa olosuhteissa, eli juhannuksena keskipäivän aikaan. Jos siis sillä hetkellä aurinko pääsee paistamaan esteettä.

  Keskimääräinen paneleista ulos saatava teho on aivan jotain muuta. Pimeässä ja hämärässä se on nolla, eikä sadepäivinäkään kovin kummoinen. Lopputulema on, että rahallista “voittoa” paneleiden sähköntuotanto alkaa tuottamaan joskus 25-30 vuoden kuluttua. Jos silloinkaan.

  Siltikään en moiti tai väheksy tehtävää investointia. Jostakin pitää tämäkin energiantuotantomuoto aloittaa, niin isojen ostoskeskusten katot ovat siihen oivallinen kohde.

  • avatar Teoria vs käytäntö

   Kaukana ei sekään aika, kun sähkö- ja lämpöenergia tuotetaan paikallisesti ydinvoiman avulla. Tälläkin hetkellä on käytössä satoja pieniä konttityyppisiä ydinreaktoreita ilman ongelmia. Ennen tälläisten pienvoimaloiden yleistymistä kannattaa myydä hyvissä ajoin pois mahdolliset osuutensa “vihreän” energiantuotannon yhtiöistä.

 • avatar Nimetön

  On kyllä ironista, että SUOMESSA asennetaan aurinkopaneeleja! Mutta hyvä niin. Voidaan sitten myydä puhdasta vettä (Euroopan vesivarasto kun ollaan) ja säästää energiassa.

  • avatar Nimetön

   Mitä ironista siinä on, kun kaikkiaan k-ryhmän 32 voimalaa tuottaa 450 omakotitalon vuotuista lämmittämistä. Lukekaa nämä toimituksen jutut ennen kommentointia. Pelkkä otsikon tavaus ei riitä.

   • avatar Nimetön

    Juu mutta tarkoitinkin noin YLEENSÄ tällä leveysvyöhykkeellä! Siellä, missä aurinkopaneelit saisivat maksimihyödyn, on esim. “talviaika” parempi, kuin max. Suomi.
    Hyvää kaikki muu energiatuotanto, paitsi ydinvoima jätteineen.

   • avatar Nimetön

    Ja aurinkopaneeleiden valmistamiseen on kulunut 460 omakotitalon vuotuista lämmittämistä vastaava määrä energiaa.
    Ettekö te hölmöt ymmärrä, että Suomi ei ole päiväntasaajalla. Täällä vaan ei yksinkertaisesti auringonvalo riitä tällaisiin höpöhöpö-juttuihin. Mainoksenahan tuo on mitä parhain. Tyhmät kantavat rahansa Cittariin selkä vääränä.
    Sama oikeastaan pätee tuulivoimaan.
    Ainoa ympäristöystävällinen energiamuoto – ydinenergia – on epäseksikästä ja siitä vain harvat kampanjoivat. Joskin nyt on alkaneet jo monetkin tahot myöntämään, että ihmiskunta tuhoutuu, jos energia tehdään muulla kuin ydinenergialla.

 • avatar Nimetön

  Mikä ihmeen vimma tyrvääläisillä on todistaa jokainen tekniikan edistysaskel kannattamattomaksi? Valjastakaa nyt se hevosenne kiesien eteen ja lähtekää katsomaan kirkonkylälle, mitä sadan vuoden kehitys on tuonut mukanaan. Saatatte hämmästyä. Tuulivoima kannattaa jo ilman tariffitukea, aurinkosähkö maksaa itsensä entistä noipeammin takaisin, kun investoinnin hinta laskee koko ajan ja sähköautot yleistyvät. Jos pystyy korvaamaan autoon tankatun polttoaineen omalta katolta tulevalla sähköllä, ovat autoilun energiakustannukset jo nykyhinnoilla huomattavan edulliset tällä “kotipolttoisella”. Ja ennen kuin tyrvääläinen taas tarttuu näppäimistöön alkaakseen vähätellä sähköautoja, niin muistutettakoon, että se sähköauto kulkee nykyään yhdellä latauksella yhtä pitkälle kuin bensiiniä polttava autokin. Vokswagen on lopettanut jo polttomoottorien kehityksen ja aikoo korvata koko mallistonsa täyssähköisillä autoilla. Sitä paitsi, kuka takaa, että ostosähkön hinta pysyy nykytasolla? Siirtomaksut ovat moninkertaistuneet muutamassa vuodessa. Ostosähkön hinnan nousu parantaa itse tuotetun aurinkosähkön kannattavuutta. Jos ei ole varaa hankkia itselleen uutta, omavaraista energiatekniikkaa, ei pian tarvitse kadehtia kehityksessä mukana pysyvää naapuria, kun on pakko jättää oma tölli kylmilleen liian kalliin sähkön vuoksi.

  • avatar Nimetön

   Tuulisähkö tuottaa silloin, kun tuulee. Talvella Suomessa saattaa olla viikko tai kaksi täysin tyyntä kovan pakkasjakson aikana ja muutenkin. Pakkasilla yllättäen kulutus on kuitenkin huipussaan.
   Tuo tarkoittaa sitä, että tuulivoima tarvitsee säätövoimaa rinnalleen. Tarvitaan siis kahdet tuotantovälineet. Ei kuulosta järkevältä.
   Vastoin käsitystäsi tuulivoima nauttii tälläkin hetkellä massiivista valtion rahoitusta, eikä pysty kannattavasti tuottamaan sähköä vuoden ympäri ilman tukia.
   Kaikki tuo pelleily voidaan korvata edullisella, puhtaalla, saasteettomalla, hiljaisella, maisemaystävällisellä ydinenergialla. On suoranaista tyhmyyttä olla hyödyntämättä tuota mahdollisuutta.
   Itse asiassa ydinenergia on ainoa vaihtoehto, jos maapallo aiotaan pelastaa.

   • avatar Nimetön

    Uusimmat tuulivoimaprojektit toteutetaan jo ilman valtion tukea. Jossakin päin tuulee aina, jolloin siirtoverkolla saadaan sähkö siirtymään minne halutaan. Verkko on rakennettuna euroopanlaajuisesti, Suomessa sen kapasiteetti riittää varmasti. Tuulivoima on hajautettua, joten sen toimintavarmuus ei ole yhtä kriittinen ja vikojen seurauksiltaan yhtä vakava kuin keskitetyn ydinvoiman, jonka saa kaatumaan kyberhyökkäyksellä yhteen ydinvoimalaan, jolloin koko valtakunnan sähköverkko on pulassa.
    Ydinvoima vasta tarvitseekin säätövoimaa avukseen. Se ei taivu kulutushuippuihin, näissä tapauksissa käynistetään dieselvoimaloita.
    Tuulimyllyn pysäyttäminen ei maksa mitään ja käyttöiän tultua täyteen se kierrätetään ja purkamisesta saa romufirmalta rahaa. Ydinvoimalaa ei voi pysäyttää ilman valvontaa, sitä ei voi purkaa ilman jättimäisiä kuluja ja sen kierrätyskelvottomat jätteet sitovat rahaa ja työtä, ellei niistä jalosteta ydinpommeja.

 • avatar Nimetön

  Aurinkopaneeli tuottaa kahdessa vuodessa energiaa samanverran mitä kuluu sen valmistukseen. Eli tosi tehokkaasti. Lisäksi ovat lähes huoltovapaita. Sähköauto ja aurinkopaneelit ovat oivallinen yhdistelmä tulevaisuudessa.

  • avatar Nimetön

   Niin, kautta aikain on ollut kesäautoja. Miksei nykyäänkin, jos ei syksyllä ja talvella autoa tarvitse.

   • avatar Nimetön

    Nii, talvella otetaan sähkö normaalisti valtakunnanverkosta. Onhan diiselissäkin kesä ja talvilaatu. Oma ajattelu sallittu.

 • avatar Nimetön

  Sähkön hinta jatkaa rajua nousuaan ja kiitos siitä kuuluu vihreille.
  Pekka Haaiston johdolla, hänen ollessaan ministerinä kantaverkoyhtiö Caruna myytiin ulkomaisille sijoittaja ryhmälle tuottamaan varmaa voittoa.
  Virhe on peruuttamaton ja erityisesti laaja maaseutu turvaa ulkomaalaisille sijoittajille ainaisen riskittömän tuoton.

  • avatar Nimetön

   Tämä on muuten hyvä esimerkki vihervasemmiston taloustaidoista.
   Edellä mainittu joukko on saanut paljon pahaa aikaan ministereinä.
   Päin vastainen esimerkki on Sipilän hallitus, jonka aikana työllisyys on noussut kohisten ja kansalaisten elintaso siinä samassa. Ainakin niiden kansalaisten, jotka haluavat tehdä työtä.

   • avatar Nimetön

    Oikeisto on tehnyt paljon pahaa pilaamalla nuorilta tulevaisuuden ilmaston pilaaminen suurimpana syntinään, mutta koulutusleikkaukset ovat lähinnä jokaista nuorta.
    Kaikki haluavat tehdä työtä, jonka palkalla elää. Porvarihallitus teettää palkatonta pakkotyötä yli sadalla tuhannella suomalaisella. Heidän elintasonsa ei ole noussut.

Kommentointi ei ole käytössä.