Vieraskynä-kolumnissa pohditaan ikääntymisen viisautta

Monissa kulttuureissa arvostetaan suuresti vanhempien ihmisten kokemuksia ja tietoja. Itsekin olen vanhemmiten alkanut enemmän kuunnella vanhoja sukulaisiani ja heidän kertomaansa tärkeää historiaa, jota ei muuten kuule. Se asettaa minutkin oikeaan suhteeseen sukuuni nähden.

Isäni oli viisas mies. Hän ei turhia puhunut, mutta kun puhui niin asiaa. Valitettavasti olen tullut äitiini puhumisen osalta. Välillä olisi hyvä olla hiljaa.

Käyn aika ajoin yhteiskunnallisia keskusteluja 100 vuotta vanhan enoni vaimon kanssa. Hän on todella terävä ja seuraa aikaa. Olemme monesta aasiasta samaa mieltä. Viimeksi keskustelimme päivähoidosta, hänen mielestään sen ei pidä olla maksutonta ja lapsia tulisi hoitaa enemmän kotona. Tästä olemme eri mieltä.

Hän on oikeassa siinä, että nyky vanhemmat eivät ole riittävästi lastensa kanssa. Yksilölliset aikuisen tarpeet menevät lasten edelle. Pitää päästä salille, jumpalle jne. Tämä on vierasta naiselle, joka on ikänsä tehnyt raskasta työtä ja hoitanut neljä lasta.

Hän on kertonut minulle äidin puolen suvun asioita, joista en ole ennen tiennyt. Nuorena ne eivät kiinnostaneet eivätkä olleet ajankohtaisia. Minulla on myös iäkkäitä hyviä ystäviä, joita arvostan suuresti. Heidän elämän kokemuksensa antavat perspektiiviä elämään.

Viime viikolla ollessani työkeikalla, törmäsin jälleen kerran tosiasiaan, ettei kaikilla ihmisillä ole verkostoja, ei läheisiä ihmisiä, joilta saisi elämänohjeita ja neuvoja. Viranomaiset ovat ainoita kontakteja. Surullista.

Moni asiahan periytyy kotoa ja kasvatuksesta. Olemme kaikki saaneet erilaisia malleja elää ja toimia. Mutta välillä jokaisella pitäisi olla joku läheinen, jonka puoleen kääntyä.

On toki asioita, joita haluaa tehdä erilailla kuin lapsuuden perheessä. Nuorena siihen liittyi myös kapinaa omia vanhempia kohtaan. Heitä piti vanhoillisina ja kalkkiksina.

Nyt sitten alkaa itse muistuttaa kalkkista. Sellaista se on elämän kulku.

On rikkautta, että elämässä on monenlaisia ihmisiä, sukulaisia, ystäviä, läheisiä, rakkaita kaikki tyynni.

Pirkko Niemi
Kirjoittaja on psykoterapeutti ja kaupunginvaltuutettu.

 

  • avatar Nimetön

    Ei ihme että Sastamalan asiat on päin pyllyä kun katsoo päättäjiä .

  • avatar Nimetön

    En olisi ikinä maksanut yhtään veroja jos olisin tiennyt kuinka surkeet julkiset palvelut Pirkanmaalla on .

Kommentointi ei ole käytössä.