Kiikan Torvisoittokunta puhaltelee hyvävoimaisena iästään huolimatta

Kiikan Torvisoittokunnan soittajia.

Kiikan Torvisoittokunta puhaltelee hyvävoimaisena iästään huolimatta. Kahden vuoden päästä 100 vuotta täyttävä soittokunta on seudullamme ainoa soittokunta, joka on toiminut yhtäjaksoisesti perustamisestaan lähtien. Toki viime sotiemme ajalla toiminta oli vähäisempää, koska soittajat olivat rintamalla.

Soittokunta menetti sodissamme viisi soittajaa, joka oli paljon yhdestä soittokunnasta. Ehkä juuri tästä syystä sotiemme jälkeisestä ajasta lähtien soittokuntamme yksi suurimmista esiintymisien kohderyhmistä on ollut sotiemme veteraanien eri tilaisuudet. Isänmaallinen musiikki onkin ollut soittokunnan ohjelmistossa vahvasti mukana koko toiminnan ajan.

Soittokunnan toiminnan jatkumisen vuosikymmenestä toiseen on mahdollistanut se, että soittokunta on opettanut ja kasvattanut uusia nuoria soittajia useiden vuosikymmenien aikana. Nuorten soittokunnat olivat aikanaan ns. poikasoittokuntia johtuen siitä, että torvimusiikkia harrasti ainoastaan pojat. Aika on kuitenkin muuttunut. Tänä päivänä nuorten soittokunnissa on lähes yhtä paljon kummankin sukupuolen edustajia.

Sastamalan Opiston ja Sastamalan Musiikkiopiston myönteinen suhtautuminen puhallinmusiikiharrastukseen on mahdollistanut yhteistyössä lähes vuosittain pidettävien soitinesittelytilaisuuksien järjestämisen kouluilla. Viime vuoden lopulla Kiikan koululla pidetyn soitinesittelytilaisuuden tuloksena saatiin kuusitoista nuorta opiskelijaa aloittamaan soiton opiskelun musiikinopettajien Sandy Ahjon ja Hanna Lehtosen johdolla.

Nuorten orkesterin toimintaan, erityisesti soittimien hankintaan soittokunta on saanut tukea ja myös soittimia Sastamalan kaupungilta, Sastamalan seurakunnalta ja Elli Värisen säätiöltä. Tuki on mahdollistanut sen että osalla nuorista soittajista on kunnolliset soittimet. Soittokunta saa toimintaansa vuosittain tukea myös kiikkalaiselta Jonsan Säätiöltä.

Soittokunnassa on 98 vuoden aikana ollut 13 eri johtajaa. Yhteistä johtajilla on ollut se, että he kaikki ovat olleet taitavia soittajia, monet armeijassa soitto-opin saaneita, niin kuin nykyinen johtaja Risto Yli-Perttulakin. Soittokunnan ensimmäisinä vuosikymmeninä soittajat olivat kaikki omasta pitäjästä Kiikasta. Tänä päivänä soittajat käyvät kauempaa entisten kuntarajojen takaa. Muista kaupungeista poiketen Sastamalassa on useita soittokuntia, ja soittokuntien välillä on paljon hyvää yhteistyötä. Useat soittajat soittavat monissa eri soittokunnissa ja myös lähiseudulla.

Soittokunnan tämän vuoden toiminnassa on perinteisten esiintymisien lisäksi syyspuolella järjestettävä suomalaisen musiikin konserttikiertue, jolla juhlistetaan kymmenvuotiasta Sastamalan kaupunkia. Soittokuntaan on viimevuosina liittynyt uusia soittajia, myös naisia.

Toivotammekin kaikki puhallinmusiikin harrastajia sukupuoleen ja ikään katsomatta tervetulleeksi mukaan soittokuntamme kasvavaan joukkoon.

Olavi Prihti 

  • avatar Humaniitta

    Muistan vielä kun kuuntelin Salonojan Antin soittoa illalla ulkona. Kuului meille asti naapuriin.
    Olisi kiva kuunnella sitä vielä joskus kesäiltana.

  • avatar Humaniitta

    Salonojan Antti punavalkoinen takki päällä jossa loco rinnassa. Muita en tunne.

Kommentointi ei ole käytössä.