Lisäväriä paikalliseen olutkulttuuriin – “Rautaveden nimikko-olut syntyi rakkaudesta kotiseutuun”

Matias Teronen ja Jussi Pentti haluavat olla mukana kehittämässä paikallista juoma- ja ruokakulttuuria.

Tyrvään Portteri on saanut kaverin, joka rikastuttaa osaltaan Sastamalan olutkulttuuria.  Iron lake – Rautaveden IPA on paikallisten kaverusten, Jussi Pentin ja Matias Terosen kehittämällä reseptillä tehty juoma, joka valmistuu UG Breweryllä Lohjalla.

”Päädyimme yhteistyöhön UG Breweryn kanssa, koska se mahdollistaa pienten kotipanimoiden siirtymisen isompaan tuotantoerään ja toimii niin sanottuna kiertolaispanimona. Suuri osa isommista panimoista ei halua tarjota tätä mahdollisuutta”, Jussi Pentti kertoo.

Oluenvalmistus on Pentille ja Teroselle ennen kaikkea harrastus. Se on puuha, jossa mennään maku edellä. Siksi he uskaltavat suositella Rautaveden Ipaa myös perinteisen lagerin ystäville.

”Kyseessä on helposti lähestyttävä, raikas ja maistuva India Pale Ale, joka sopii hyvin ruokajuomaksikin. Harva kai tämäntyyppisiä oluita litratolkulla juo, kyseessä on sellainen maistelujuoma.”

Saunailloista se lähti

Rautaveden IPA sai alkunsa yhteisten saunailtojen ja niissä omien suosikkioluiden analysoinnin seurauksena.

”Siellä syntyi yhteinen ajatus siitä, miltä hyvän oluen kuuluu maistua. India Pale Ale valittiin heti oluttyyliksi, koska se oli lisäksi suhteellisen helppo valmistaa kotioloissa.”

Jo ensimmäinen kotivehkeillä tehty erä onnistui, mikä oli kaveruksille iso yllätys.

”Maistatimme juomaa lähipiirissä ystäville ja sukulaisille. Kun myönteistä palautetta tuli myös sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät juuri juo oluita, uskoimme, että tässä on nyt jotain ainutlaatuista”, kaksikko kertoo.

Jotain omaa ja ainutlaatuista

Rautaveden IPA on Pentin ja Terosen mukaan syntynyt rakkaudesta upeaan, historialliseen vesistöön ja kotiseutuun. Juoman nimi oli jo olemassa ennen ensimmäistäkään juomaerää.

Iron lake tuo Rautaveden tutuksi turistillekin, ja tavoitteena onkin oluen lisäksi brändätä Sastamalaa paikkakuntana, jolla on aivan erityisiä makuelämyksiä tarjottavanaan.

”On mahtavaa, että täällä on jo rikas juoma- ja ruokakulttuuri, jota mekin voimme nyt osaltamme olla täydentämässä. Ilman Ellivuorta, Tyrvään Pappilaa ja Herkkujuustolaa tuskin olisimme ajattelleet edes luoda paikallista olutbrändiä. Pidämme siitä suunnasta, miten alue on kehittynyt fine dining puolella. Voimme nyt antaa turisteille enemmän ainutlaatuisia kokemuksia sekä vahvistaa Sastamalan alueen identiteettiä matkailukaupunkina, kun on jotain omaa mistä olla ylpeä.”

Pentti ja Teronen kertovat, että heidän kehittämäänsä olutta myyvät Sastamalassa pienet K-ryhmän kaupat. Lisäksi sitä pääsee maistelemaan Ellivuoressa, Hovipiiassa, Tervahovissa, Tyrvään Pappilassa ja Walter’s Pubissa.

Pitkän linjan olutharrastaja ei tietenkään voi mitään sille, että idea usein poikii tukun uusia. Seuraavaksi Pentti ja Teronen aikovat keskittyä oluen saamiseen mahdollisimman monen saataville, mutta jonain päivänä voisi olla lager-reseptin kehittämisen aika.

Miltä kuulostaisi Iron lake – Liekoveden lager?

Pentin ja Terosen kehittämän olutjuoman kuulumisia voi seurata Instagramissa: ironlake_brewing

  • avatar Humaniitta

    Hienoa kaverit. Näitä pitää saada. Täällä käyvät kesäturistitkin ostavat niitä. Sekä niitä kannattaa viedä muualle Suomeen tuliaisina. Vielä kun saataisiin myyntiin viinit missä on paikallisten kirkkojen kuvat. Niistä myydyistä tuloista menisi tietty prosentti kirkkojen kunnostustöihin.

Kommentointi ei ole käytössä.