Vt 12:n nopeusrajoitukset: “Kärppälän ohituskaistan rajoitus palautetaan kesän ajaksi 100 kilometriin tunnissa”

Nopeusrajoitus
Nopeusrajoituksia vaihdetaan. Kuva: Alueviestin arkisto. 

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistettiin Pirkanmaalla 9. – 10. huhtikuuta. Kesänopeuksiin siirtymisestä huolimatta valtatien 12 nopeusrajoitus on yhä monin paikoin 80 kilometriä tunnissa. Moni Sastamalan ja Tampereen väliä ahkerasti ajava on kummastellut asiaa.

“Kahdeksankympin rajoituksella torpataan Sastamalan vetovoima. Valtatiellä on paljon työmatkalaisia, jotka kulkevat tätä väliä päivittäin. Tampereelta pääsee muihin suuntiin 100km/h, mutta Sastamalan suuntaan vauhti pysähtyy. Jos syy nopeusrajoituksen laskuun on tien huonossa kunnossa, niin koska asialle ollaan tekemässä jotakin?” kuuluu yksi Alueviestin saamista palautteista.

Kysyimme asiasta Pirkanmaan ely-keskuksesta. Vs. liikenneturvallisuusasiantuntija Roosamari Leppälän mukaan syy alhaisempaan kesänopeuteen on päällysteen huonossa kunnossa.  

“Näissä kohteissa nopeusrajoitukseet palautetaan kesänopeusrajoituksiin päällystetyön valmistuttua”, hän vakuuttaa.

Leppälän mukaan Kärppälän ohituskaistan osalta tilanne on muuttunut. Kärppälän kohdalle rakennetaan riista-aitaa ja tehdään yksityistiejärjestelyjä. 

“Hanke on osittain päällekkäinen päällystyskohteen kanssa, joten päällystetyö tehdään vasta riista-aitahankkeen valmistuttua. Koska päällystämään ei todennäköisesti päästä tällä kaudella, nopeusrajoitus palautetaan Kärppälän ohituskaistan kohdalla kesäksi 100 kilometriin tunnissa.”

Päällyste kestää nopeusrajoituksen noston, vs. liikenneturvallisuusasiantuntija toteaa.

“Syvät urat ovat yksikaistaisella osuudella, eli Tampereen tulosuunnasta. Huonoihin kohtiin jätetään merkit päällystevaurioista. Tulee kuitenkin huomioida, että työnaikaiset liikennejärjestelyt tulevat vaikuttamaan nopeusrajoituksiin kesän aikana.”