4H:n lannoitesäkkikeräys käynnissä Sastamalassakin

Paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät jälleen käytettyjen muovisten lannoite- ja siemensäkkien keräyksen hyötykäyttöön. Perinteinen keräys on jatkunut vuodesta 1975 alkaen.

Sastamalassa keräyspaikat ovat Äetsässä Pirjasojantien haarasta noin 300 metriä Kiikan suuntaan tien vasemmalla puolella, Illossa Suuniityntien varrella, Stormissa Männistön hallille menevän Pakarimäen tien varrella, Liuhalassa osoitteessa Putajantie 52 harmaan konehallin vieressä, Mouhijärvellä Pynnärin alueella ja Kiikoisissa Lasistudion takapihalla (Kiikostentie 8).

4H-yhdistys muistuttaa, ettei keräyspaikoille kuulu tuoda mitään ylimääräistä muovijätettä, kuten aumamuovia.

Keräys on käynnissä 15. heinäkuuta asti Kiikoisten keräyspaikkaa lukuun ottamatta. Kiikoisissa keräys päättyy jo 28. kesäkuuta.

Säkit pitää tuoda keräyspaikoille niputettuina. Pieniä säkkejä pinotaan 49 päällekkäin, kääritään tiukaksi kääröksi ja pujotetaan yhteen lyhyemmältä sivulta avattuun säkkiin. Suursäkkejä sidotaan 5-20 kappaletta nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.  Lavahuppuja taitellaan 3-6 kappaletta päällekkäin ja pakataan yhdeltä sivulta avattuun piensäkkiin.

Keräyspaikoilla on postilaatikko, jossa olevaan vihkoon säkkimäärät kirjataan.

Keräykseen otetaan Yaran lannoitesäkit sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Tilasiemenen ja Raisioagron siemensuursäkit, lannoitelavojen suojahuput ja Yaran pienet lannoitesäkit (40 kg ja 25 kg). Lisäksi Hankkijan rehusäkit kelpaavat keräykseen. Muiden valmistajien säkkejä ei keräyspaikalle saa tuoda, sillä ne eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Reilu Teko -keräyksen suojelijana on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.