Satonen: “Rinne halusi punavihreän hallituksen”

Arto Satonen piti ajankohtaiskatsauksen maanantaina.

Eduskuntavaalien jälkeen alkoi povaus uudesta hallituksesta. Sastamalalainen viidennen kauden kansanedustaja Arto Satonen (kok) pitää selvänä, että tunnustelut tehnyt SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne halusi punavihreän hallituksen.

”Sellaisen, joka teki menneellä vaalikaudella melko yhtenäistä oppositiopolitiikkaa. Demareilla, vihreillä, vasemmistoliitolla ja ruotsalaisilla on paljon yhteisiä näkemyksiä. Ja joku suuri tarvittiin mukaan, niin keskusta lähti siihen, vaikka heti vaalien jälkeen suuntana oli oppositio”, totesi Satonen.

Hän piti maanantaina ajankohtaiskatsauksen valtakunnan politiikasta vaalitoimistollaan Exlibriksen katutason huoneistossa, jonka hän on hankkinut itselleen.

”Tämä ei ole päivittäin auki. Tarkoitus on pitää täällä erilaisia tilaisuuksia ja pitää yhteyttä ihmisiin. Myös shakkikerho ja Kokoomuksen kunnallisjärjestä käyttävät paikkaa, kuten muutkin yhdistykset.”

Tunnustelujen aikana kokoomuksen kanssa keskusteltiin tosissaan.

”Mahdollinen hallituspaikka kariutui lähinnä talous- ja työllisyyspolitiikkaan sekä siihen, että emme halunneet mukaan vasemmistoliittoa. Syynä oli se, että emme halunneet olla hallituksessa, jossa on liikaa vasemmistopainoisuutta”, kertoo Satonen.

Hän uskoo, että Säätytalolta tulee ulos aikanaan juuri sellainen hallitus, jota nyt rakennetaan.

”Siinä Rinne pääsee tekemään haluamaansa politiikkaa. Pelkona on, että velkaantuminen kasvaa, jos vaalilupaukset täytetään. Myös työllisyystilanne voi heikentyä muun muassa mahdollisen yritysverotuksen kiristyksen takia. Tosin tässä varmasti keskusta on suurelta osin eri mieltä.”

Vääntöä keskustan ja vihreitten välillä

Mahdollisen uuden hallituksen yhtenäisyys on monin osin todennäköistä. Hallitusohjelma tietenkin ratkaisee paljon, mihin muotoon se saadaan. Satonen arvelee, että kovimmat väännöt käydään keskustan ja vihreitten välillä.

”Ilmastonmuutoksen torjunta ja metsien käyttö ovat isoja asioita. Niihin liittyy Kemiin suunniteltu sellutehdas. Vihreät eivät siitä hirveästi pidä”, sanoo Satonen.

Edellisen hallituksen aikana kovimmat väännöt keskustan ja kokoomuksen välillä liittyivät sote- ja maakuntauudistukseen. Kokoomus halusi soteen valinnanvapauden ja keskusta uuden maakuntamallin.

”Se on yksi asia, joka nousee varmasti esille. En tiedä, onko keskustalle luvattu jotakin maakuntien osalta, mutta se voi olla yksi syy, miksi keskusta lähti hallitusneuvotteluihin.”

  • avatar EKo

    Satonen on edelleen täyspäinen edustaja. Kokoomuksen on parempi olla oppisitiossa, jos vaihtoehto on olla vasurien kanssa samassa hallituksessa.

Kommentointi ei ole käytössä.