Äetsän koulun 9. luokkalaiset oppivat yrittäjyydestä Yrityskylässä

Kuvassa vasemmalta 9A:n Viivi Välimäki, Ronja Virtanen, Venla Väisänen, Venla Nikali ja Arttu Koivuniemi.

Yhdeksäsluokkalaisilla ympäri Suomen on mahdollisuus käydä oppimassa yrittäjyyttä Yrityskylissä. Kolmantena vuonna peräkkäin Äetsän koulun ysit pääsivät kisaamaan huhtikuussa Tampereen Yrityskylässä.

Yrityskylä Yläkoulu on oppimiskokonaisuus, jossa oppilaat tutustuvat ensin oppitunneilla tiimeissä erilaisten harjoitusten avulla yrityselämään liittyviin aiheisiin ja globaalitalouden haasteisiin. Tunneilla käydään läpi talouden käsitteitä ja ilmiöitä, pohditaan vastuullista liiketoimintaa, mietitään omia ja tiimin vahvuuksia sekä harjoitellaan neuvottelutaitoja.

Kaikkea opittua päästiin testaamaan Tampereella jännittävässä pelipäivässä, johon Yrityskylä-opintokokonaisuus huipentui. Luokkien mukana Yrityskylän pelipäivässä olivat historian ja yhteiskuntaopin opettaja Elina Nummi ja oppilaanohjaaja Ulla Yli-Hongisto.

Luokka jaettiin tiimeihin ja kaikki tiimit olivat Iskun johtoryhmiä, jotka yrittivät myydä Kivikko-istuinta ympäri maailmaa. Ryhmissä oli jäsenillä omat roolit. Ammatteja ja vastuualueita olivat toimitusjohtaja, myyntipäällikkö, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, yritysvastuujohtaja ja tuotantopäällikkö.

Johtoryhmät kilpailivat toisiaan vastaan ansaitsemalla mainepisteitä erilaisista tilauksista, suorittamalla mainetehtäviä hyvin ja tekemällä mahdollisimman hyviä tarjouksia tarjouskilpailuissa.

Tuloksen lisäksi painoivat mainepisteet

Kilpailussa oli neljä kvartaalia, joiden aikana tuli koko ajan tilauksia. Tiimissä tuotantopäällikkö vastaanotti tilauksia ja tuotti niihin tarvittavia raaka-aineita, myyntipäällikkö täytti tarjouksia ja kävi myyntineuvotteluissa.

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö sekä yritysvastuujohtaja huolehtivat yrityksen maineesta, suorittivat yhdessä mainetehtäviä ja auttoivat myyntipäällikkö valmistautumaan myyntineuvotteluihin.

Toimitusjohtaja oli mukana kaikkien toiminnassa, auttoi kaikkia tehtävissään sekä määräsi hintoja ja tuotteita.

Pelissä pärjäsi parhaiten tiimi, jolla yhteistyö ja työnjako sujuivat. Lopulta pelin voitti tiimi, jolla oli parhaan tuloksen lisäksi parhaat mainepisteet.

Yrityskylä oli oppimisen kannalta mukavaa vaihtelua arkeen!

Oppilaiden kommentteja Yrityskylästä:

“Oppimiskokonaisuus oli hyvin toteutettu.” “Hyvä kokemus, suosittelen!” “Opettavainen ja mieleinen tapa oppia!” “Kiva pelipäivä. Olen iloinen tästä mahdollisuudesta!” “Tämmöisiä lisää!”

Teksti: Ronja Virtanen 9A 

9C:n kuvassa ovat vasemmalta Anni Nieminen, Selena, Ryckelynck, Eeva Hituri, Nea Rantala, Lotta Joona ja Cia Mäntylä.