Meirän Kyliltä: “Stormi – Sastamalan töyssyinen esikaupunki”

Kuvankaappaus Sastamalan Kylien nettisivuilta.

Elettiin 80-luvun alkua, kun meikäpoika seisoi tonnisen Datsunin takapenkillä naama kiinni sivuikkunassa ja etusormi puoliksi sieraimeen tungettuna. Datsunissa saattoi aistia vienon bensiinin tuoksun. Liekö äiti tankannut yli vai mahtoiko kaasari tulvia näin keväisen lämpimänä päivänä. Katselin miten Supposen kyläkaupan pihassa kävi aika kuhina. Kun tuohon aikaan lähdettiin Kivijärvenmaasta Vammalaan asioille, niin Supposella poikettiin joka kerta. Tällä kertaa äiti oli poikennut ruokaostoksille, ja taisi siinä polttoöljy tilauskin hoitua samalla. Silloin neljävuotiaana en maailmanmenosta paljoa käsittänyt, mutta sitä en voinut edes aavistaa, miten läheinen suhde tähän kylään minulle tulevaisuudessa muodostuisi.

Tuolloin Stormissa oli vielä kaikki palvelut mitä ihminen tarvitsi. Kauppoja ja pankkeja oli kaksinkappalein, ja kylänraitilla oli vilinää aamusta iltaan. Stormin saha oli täydessä käynnissä, ja 70-luvulla avattu kaivos työllisti väkeä runsaasti. Mutta tullaanpa 35 vuotta ajassa eteenpäin ja katsotaan mihin on tultu. Kaupat ja pankit loistavat poissaolollaan. Markkinatalous on ajanut maailman siihen jamaan, ettei kyläkaupan pito enää lyö leiville ja lähin pankkikin on keskustassa. Saha on ollut jo vuosia pysähdyksissä, vaikkakin nyt uusien yrittäjien toimesta on sahan tontillakin taas toimintaa. Kaivos loppui 90-luvun puolivälissä, mutta Dragon Miningin rikastamo jatkaa toimintaansa vielä samalla alueella.

Mitä meillä täällä Stormissa siis vielä on? Meillä on Sastamalan korkeimmat ja jyrkkäreunaisimmat hidastetöyssyt. Ymmärrän kyllä niiden tarkoituksen, mutta silti tuntuu että Stormintiellä on paremminkin panssariesteet kuin hidastetöyssyt. Kaikesta huolimatta täällä on kaunis luonto ja paljon vanhaa rakennuskantaa sivuava kylänraitti. Uuden karhea monipalvelukeskus kouluineen ja päiväkoteineen sekä samassa yhteydessä hyvät ulkoilumaastot. Lopenkulman nuorisoseuran talolla järjestetään erilaisia tapahtumia ja kesäisin pidetään talkoovoimin auki myös seukun omaa pubia. Mukavat ihmiset ja avuliaat naapurit saavat kylän tuntumaan kodilta vuodesta toiseen ja itse täällä 17 vuotta asuneena tiedän jo kertoa, että töyssyistä huolimatta Stormi on oikein viihtyisä paikka asua ja harrastaa.

Iltalehden suuressa asuinalueiden viihtyisyyttä mittaavassa kyselyssä Stormi sijoittui Sastamalan asuinalueista toiseksi. On siis suoranainen ihme, että kaupungin tänne kaavoittamille omakotitonteille ei juuri ole ollut kysyntää. Jos nyt tunsit kipinän syttyvän sisälläsi, niin teehän kesäinen retki Stormiin ja tule vaikka alkajaisiksi 8. kesäkuuta käymään Lopenkulman nuorisoseuran talolla. Silloin on Sastamalan avoimet kylät päivä, ja Seukulla vietetään koko perheen yhteistä kyläiltaa. Luvassa on pelejä ja kilpailuja sekä Sastamalan opiston teatterikurssin esitys. Illan päätteeksi voi vielä nauttia uudistetun pubin tunnelmasta. Nähdään siis viimeistään silloin.

Veijo Saari

Kirjoittaja on Lopenkulman nuorisoseuran jäsen.