”Minulla on ääretön halu oppia ja opettaa” – Matti Alatalo VaLePan kakkosvalmentajaksi

Matti Alatalo.

23-vuotias Matti Alatalo on VaLePan liigajoukkueen uusi 2-valmentaja. Lisäksi rovaniemeläinen ottaa vastuulleen miesten ykkössarjajoukkueen.

Lapin Urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi opiskelleella ja valmentajan ammattitutkinnon suorittaneella Alatalolla on pitkä kokemus lentopallon saralta.

Mies aloitti palloilun vuonna 2005 Napapiirin Pallokettujen E-junioreissa ja junnuvuosilta hänellä on plakkarissa useampi SM-mitali. Mestaruusliigassa Alatalo pelasi reilut kaksi kautta Team Lakkapään paidassa. Viimeinen liigapeli jonka hän pelasi oli ehkä hieman enteellisesti VaLePaa vastaan Vexve Areenalla 13. tammikuuta 2016.

”Oikeastaan 15-vuotiaasta asti minua on kiinnostanut valmentaminen, ja vuosi vuodelta ajatus kiehtoi enemmän kuin että itse pelaisin. Tykkään olla vastuussa kokonaisuudesta ja kehittää sekä kasvattaa yksilöitä kohti omaa parastaan. Sitä tunnetta on vaikea sanoin kuvailla kun huomaa pelaajan kehittyneen”, Alatalo taustoittaa pelikentiltä valmennuspuuhiin siirtymistään. 

Nuoresta iästään huolimatta Matti Alatalolla on vankka valmennuskokemus. Hän on muun muassa johdattanut Napapiirin Pallokettujen edustusjoukkueen kakkossarjasta ykköseen kaudella 2017-2018. Viime kaudella hän valmensi NaPan 1-sarjajoukkuetta ja seuran A-poikia, toimi Team Lakkapään apuvalmentajana, Lapin Urheiluakatemian lajivalmentajana sekä U17-poikien maajoukkueen apuvalmentajana Janne Heikkisen rinnalla. Heinäkuussa U17-nuoret ottelevat EM-kisoissa Bulgariassa.

Tuomisina lappilaisia saloja

Sastamalaan tuore kakkosvalmentaja on saapumassa hyvillä mielin.

”Sastamalassa on hyvät puitteet lentopallolle ja VaLePalla on hyvä pöhinä miesten puolella, mutta myöskin junioreissa. Näistä hyvät esimerkit B-poikien SM-kulta ja A-poikien SM-hopea. Odotan innolla pääseväni työskentelemään uudessa seurassa ja tuomaan uusia ajatuksia sekä uutta virtaa tekemiseen. Ja totta kai työskentelyä Janne Kangaskokon kanssa.”

Alatalo uumoilee VaLePan laatimassa tiedotteessa tuovansa seuraan lentopallosta nauttimista, energisyyttä, periksiantamattomuutta ja lappilaisia saloja. Valmentajana hän kertoo olevansa määrätietoinen ja kurinalainen, mutta myös hyvä motivoimaan ja kuuntelemaan pelaajaa.

”Ehkä suurimpana vahvuutenani pidän omaa paloani valmentamista kohtaan. Minulla suuri halu kehittää pelaajia sekä kehittää itseäni. Ääretön halu oppia ja opettaa.”

VaLePan päävalmentajana aloittanut Janne Kangaskokko kuvailee uutta aisapariaan innokkaaksi ja omistautuneeksi.

”Matti on tuttu parin kontaktin kautta pohjoisesta ja olen seurannut hänen tekemistään NaPan nuorten pelaajien luotsina. Matissa vaikutuin siitä, miten hän keskustelee ja ohjaa pelaajiaan. Olin kuullut paljon hyvää Matista ja puhelu Napan organisaatioon antoi viimeisen silauksen päätökselleni pyytää Matti VaLePaan. Toivon hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä ja haluan, että hän myös oppii minulta uutta ja kehittyy valmentajana.”