Tulevaisuudessa työkaverina robotti – ”Yritystemme vahvuus voisi olla tekoälyn hyödyntämisessä”

Mikko Lehtonen, Riikka Peippo ja Timo Kerminen pitelevät käsissään robotteja, joiden hyödyntäminen yrityksissä on tätä päivää.

Huittinen, Sastamala ja Loimaa kehittävät teknologiayritystensä osaamista ja kilpailukykyä yhteisen hankkeen avulla. HLS-Robo -hankkeen teemat ovat robotiikan ja automatisaation, konenäön sekä energiatehokkuuden parissa.

”Huomasimme yhdessä Sastamalan elinkeinojohtaja Ursula Lumpeen ja Loimaan kehitysjohtaja Matti Tunkkarin kanssa, että tämän alueen teknlogiakehitys kaipaisi pientä potkua ja siitä syntyi idea yhteisestä hankkeesta”, Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo pohjustaa.

Kaksivuotista hanketta koordinoi Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Robotit ja automatisaatio ovat hiljalleen tulleet lähemmäksi jokapäiväistä elämää. Hankkeen projektipäällikkö, tutkija Mikko Lehtonen tietää, että varsinkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä näiden hyödyntäminen on kuitenkin vielä lapsenkengissä.

”Tässä hankkeessa oppilaat toteuttavat Robotiikka-akatemian asiantuntija Timo Kermisen johdolla teknologiakävelyitä yrityksissä. Kävelyn avulla on tarkoitus kartoittaa yritysten tarpeet ja tehdä suunnitelmat siitä, miten robotiikkaa ja automaatiota voidaan yrityksessä hyödyntää”, hän kertoo.

Lehtosen, Peipon ja Kermisen mukaan automatisaation tuominen yrityksiin on välttämätöntä, jotta ne pysyvät mukana tämän hetken vaatimuksissa.

”Varsinkin isoissa, kansainvälisillä markkinoilla operoivissa yrityksissä, pitää löytyä kilpailukykyä. Uskon, että meidän alueemme yritysten vahvuus voisi olla siinä, että osaamme täällä hyödyntää tekoälyä”, Peippo sanoo.

Robotit arkipäiväistyneet

Robotit nähdään yhä suurina ja kalliina hankintoina, joita tehdään vain isoihin yrityksiin. Kerminen korostaakin, että nykypäivänä myös pienille yrityksille löytyy edullisia ratkaisuja automaation hyödyntämiseen.

”Jos kymmenen tai viisi vuotta sitten on selvitellyt näitä asioita ilman ratkaisun löytymistä, niin nyt selvitys kannattaa tehdä uudelleen. Itse näen niin, että lähes kaikissa tuotannollisissa yrityksissä on potentiaalia hyödyntää uudenlaisia ratkaisuja, sillä myös robottien hintataso on tullut paremmin saavutettavaksi.”

Kerminen painottaa, ettei koko tuotantoa tarvitse laittaa heti uusiksi. Tulevina vuosina on kuitenkin tuiki tavallista, että työkaverina työskentelee robotti.

”Ei siitä ole kovin pitkä aika, kun oli vielä mahdotonta, että robotti ja ihminen toimisivat samassa tilassa. Nyt se on monessa yrityksessä ihan arkipäivää”, Kerminen naurahtaa.

”Työpaikat eivät tutkimusten mukaan ole vähentyneet robotiikan lisääntymisen johdosta. Yritykset ovat kasvaneet ja jopa lisänneet työpaikkojen määrää”, Lehtonen lisää.

Verkosto yritysten tueksi

HLS-Robo -hankkeen tavoitteena on lisäksi luoda Huittisten, Sastamalan ja Loimaan alueella pysyvä, 20 yrityksen teollisuusverkosto.

”Itse olen todella innostunut yhteistyöstä eri kaupunkien välillä. Uskon, että jos saamme jossain kaupungissa lisättyä osaamista, siitä on tulevaisuudessa hyötyä koko alueelle”, Peippo pohtii.

”SAMKin opiskelijoille tämä on hieno mahdollisuus päästä tutustumaan alueen yrityksiin ja mahdollisesti huomaamattomasti löytää itselleen työmahdollisuuksia myös jatkossa”, Lehtonen jatkaa.

Hankkeesta on mahdollista kuulla lisää esimerkiksi Sastamalan yrittäjien aamukahveilla 29.5.