Patricia on tyttö, joka ymmärtää hevosia

Shetlanninponi Appa on kouliintunut kelpo ratsuksi Patrician valmennuksessa. Aina pitää löytyä aikaa myös hellimiselle.

11-vuotias Patricia Salminen on erityistaitoinen tyttö, joka asuu Kokemäellä Vitikkalan kartanossa, Kokemäenjoen varrella. Hänen vanhempansa Nina ja Juhani Salminen kasvattavat uljaita friisiläishevosia sekä shetlanninponeja.

Se, mikä tekee Patriciasta erityistaitoisen, on hänen kykynsä toimia eläinten, erityisesti hevosten ja ponien kanssa. Kodin Kuvalehti kutsui tyttöä maaliskuun jutussaan hevoskuiskaajaksi.

Kun hän hakee komean friisiläisruuna Oedsin, tuttavallisemmin Ötsin, laitumelta ja laittaa sen ratsastuskuntoon, on kuin tytön ja hevosen välillä olisi jokin aivan ihmeellinen yhteys. Niin hienosti kaksikon kemia toimii, että heidän täytyy oikeasti ymmärtää toisiaan.

”Kaiken perustana on rauhallinen toimintani ja se, että hevonen tietää voivansa luottaa minuun aina. En koskaan hermostu hevosille”, hän selvittää nousten välillä tuolille satuloidessaan isoa ratsuaan.

Eläinten kanssa Patricia viihtyykin parhaiten, eikä ihme. Syntymästään saakka hän on viettänyt valtaosan ajastaan hevostallissa. Ensin vaunuissa tallin käytävällä ja sitten kun ei enää pysynyt vaunuissa, hän viihtyi turvekarsinassa leikkien sillä välin, kun vanhemmat tekivät tallitöitä.

Jo kaksivuotiaana Patricia ratsasti shetlanninponeillaan, ja jutteli muutenkin sujuvasti. Eläimille. Ihmisille hän oppi puhumaan vasta myöhemmin.

Uljas friisiläisruuna Oeds kulkee kuin unelma 11-vuotiaan Patricia Salmisen käydessä läpi kouluratsastusohjelmaansa. Kaksikon meno on hienoa katseltavaa. Kun Patricia nostaa ratsunsa laukkaan, on kuin tyttö ja hevonen sulautuisivat yhdeksi.

Patricia käy Tulkkilan koulun viidettä luokkaa. Kaiken koululta ja koulutehtäviltä liikenevän aikansa tyttö viettää kuitenkin hevosten ja ponien seurassa. Hän on asettanut tavoitteensakin varsin korkealle: haaveissa nimittäin siintää kouluratsastuksen olympiakulta.

Vaikka Patrician ratsastusharjoittelu onkin hyvin tavoitteellista, hän ei ole unohtanut sitä tärkeintä, eli nautintoa.

”Tykkään retkeillä maastossa shetlanninponien kanssa ja usein pakkaan eväätkin mukaan. Eilenkin löysimme Appan kanssa taas ihan uuden paikan, vanhan kauniin niityn. Se sijaitsee Kokemäenjoen erään sivu-uoman varrella”, tyttö juttelee.

Patricia tietää, että hänen ammattinsa tulee olemaan hevosten parissa.

”En ehkä olisikaan hyvä valmentaja ihmisille, koska olen joskus hieman lyhytpinnainen. Siis ihmisten kanssa. Siksi taidan isonakin kouluttaa hevosia”, hän pohtii.

Sitä Patricia tosin tekee jo nyt, ja hänen koulutettavanaan on ollutkin jo kolme shetlanninponia.

”Ongelma shetlanninponien kanssa on sellainen, että niille ei juuri ole kouluttajia, koska iso ihminen ei voi niillä ratsastaa, mutta silti ne tarvitsevat ihan yhtä määrätietoisen koulutuksen kuin isotkin hevoset.”

Patrician kuulumisia voi seurata Facebookissa, jossa hänen sivunsa nimi on Tallimestari. Lisäksi hänen instagram-tilinsä, @tallimestari_dressage, on hyvin aktiivinen ja seurattu.

Koko jutun voit lukea keskiviikkona ilmestyneestä Alueviestin Kesäviestistä.