Vampulasta sydänturvallisuuden edelläkävijä – defibrillaattori käytössä ympäri vuorokauden

Miia Virtapuro näyttää, mihin kohtiin defibrillaattorin elektronit kuuluu kiinnittää.

Huittisten Vampulasta tuli viime viikolla sydänturvallisuuden edelläkävijä, kun kirjaston seinään kiinnitettiin defibrillaattori. Sydäniskurit eivät ole enää harvinaisia, mutta poikkeuksellisen laitteesta tekee sen sijoittaminen ulkotilaan.

”Näin laite on koko kylän käytettävissä ympäri vuorokauden, viikon jokaisena päivänä”, defibrillaattorin toimittaneen Plusabin asiakkuuspäällikkö Erna Juuruskorpi kertoo.

Sydäniskuria varten kirjaston seinään on asennettu lämpökaappi, joka turvaa laitteen toiminnan myös talvipakkasilla.

”Laitteen sijoittaminen ulkotilaan on Suomessa vielä todella harvinaista. Pääasiassa niitä löytyy kauppakeskuksista ja muista julkisista tiloista, mikä tarkoittaa sitä, että laitetta ei saa suljettujen ovien takaa, kun tila ei ole auki. Sydänpysähdys ei kuitenkaan katso aikaa, joten mielestäni oli todella tärkeää, että Vampulassa laite saatiin paikkaan, mistä sen voi hakea koska tahansa”, Plusabin myyntipäällikkö Miia Virtapuro korostaa.

”Vampula on tässä asiassa todellinen edelläkävijä. Tiedän tähän mennessä vain yhden toisen paikan, missä deffa on ulkona”, Juuruskorpi jatkaa.

Vampulassa defibrillaattori on ensimmäinen laatuaan. Huittisten keskustasta laitteita löytyy esimerkiksi K-supermatket Lautturista, Härkäpakarilta ja Kivikylän kotipalvaamosta.

”Laitteet yleistyvät hyvää vauhtia, mutta niiden sijainnista tiedottaminen on vielä surkealla mallilla. Suomeen tulisi ehdottomasti saada selvä rekisteri, mistä laitteiden sijainti olisi helposti nähtävissä. Kun deffaa tulee hakemaan, pitäisi jo ovelta nähdä, mihin se on sijoitettu”, Virtapuro pohtii.

Kunta voidaan määritellä sydänturvalliseksi silloin, kun defibrillaattori on jokaisen kuntalaisen saavutettavissa kolmen minuutin sisällä.

”Siihen on tietysti vielä pitkä matka, mutta uskon vakaasti, että jossain vaiheessa tavoitteeseen tullaan pääsemään. Olisi hienoa, jos Suomessakin esimerkiksi taksikuskit ottaisivat koppia tästä asiasta ja hankkisivat autoihinsa deffoja. Huittisissa hienoa esimerkkiä näyttää TRH-palvelu, joka hankki juuri päivystysautoonsa deffan”, Juuruskorpi kertoo.

Sydäniskurin hankkiminen Vampulaan lähti paikallisten yritysten Uotila Servicen ja Salkati Oy:n ideasta. Leasing-sopimuksella hankitun laitteen rahoittamiseen osallistuvat myös muut vampulalaiset yrittäjät.

”Kustannukset ovat pienet, sillä meillä on tavoite saada mukaan niin monta yritystä, että tämä tulee maksamaan jokaiselle osallistujalle euron kuukaudessa”, Juuruskorpi sanoo.