Antti, Emma ja 13 muuta nuorta kesäyrittäjää – ”Tykkään kun homma on omissa käsissä”

Antti Isonokari aikoo pestä kesäyrittäjänä autoja.

Sastamalan kaupunki myönsi viime vuonna ensimmäisen kerran 4H-kesäyrittäjyystukea. Kokeilu ei ollut järin suuri menestys, mutta tänä vuonna on käymässä toisin. Yrittäjyystukea kokeiltiin uudestaan, tuloksena on 15 uutta 4H-yrittäjää.

Elinkeinojohtaja Ursula Lumme kertoo, että nuorille on maksettu jo 50 euron starttiraha ja lopun tuesta, 150 euroa, he saavat kesän jälkeen, mikäli kesäyrityksen myyntituotot ovat vähintään 100 euroa ja työaika on vähintään 20 tuntia. Myös raportti kesäyrityksen toiminnasta tarvitaan.

”Hienoa, että voimme näin kannustaa nuoria itsensä työllistämiseen. Kaupunki haluaa tulevaisuudessa lisää yrittäjiä Sastamalaan. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa”, tuumaa Lumme.

Yksi innokkaista nuorista 4H-yrittäjistä on kiikoislainen Antti Isonokari, jonka yhden pojan firma pesee autoja. 13-vuotias Antti kertoo harjoitelleensa homman kotona pesemällä lähisukulaisten menopelejä.

Toimintaansa Antti aikoo markkinoida lähinnä suullisesti ja puskaradion välityksellä.

”Olen investoinut uusiin autonpesuvälineisiin. Jos asiakkaita riittää, teen töitä koko kesän.”

Toiminta-alueena Antilla on lähinnä kotikonnut, sillä hän saapuu autonpesukeikalle polkupyörällä.

”Jos kyyti järjestyy esimerkiksi Vammalaan, voin toki lähteä sinnekin”, hän tuumaa.

Emma Saarela pitää kesällä kahviota ja tilausleipomoa.

Sastamalan Stormissa asuvalle Emma Saarelalle leipominen sekä kahvilanpito on tuttua puuhaa menneiltä kesiltä. Hänellä on kokemusta muun muassa Lantulan kesäkioskin pyörittämisestä. Niinpä tarjottavien hoitaminen Matinsuon ampumakeskuksen tapahtumiin tuntui hyvältä liikeidealta.

”Kisojen ja muiden tapahtumien aikaan asiakaskunta on varma, kahvien ja leipomusten lisäksi tarjolla voi olla soppalounas”, Emma suunnittelee.

Lisäksi hän aikoo työllistää itseään leipomalla tilauksesta haluttuja tuotteita.

”Varsinkin ikäihmiset tilasivat minulta jo kesäkioskin aikaan kaikenlaista, joten sekin on entuudestaan tuttua puuhaa.”

Antti ja Emma ovat molemmat tahoillaan osallistuneet 4H-yhdistysten toimintaan. Heidän mielestään parasta siinä on ollut monipuolinen tekeminen ja monien käytännön elämään liittyvien asioiden oppiminen.

Kesäyrittäjyydessä nuoria kiinnostaa paitsi tilipussin paisuttaminen myös se, että homma on kokonaisuudessaan omissa käsissä.

”Tykkään siitä, että saan suunnitella itse kaiken ja tehdä mitä haluan. Tuntuu hyvältä pitää työnsä ohjaksista kiinni. Tästä saa lisäksi hyvää kokemusta tulevaisuutta ajatellen”, sanoo Emma.

Aiheesta enemmän 5.6. Alueviestissä.

Poimintoja